Hyppää sisältöön

THL:n johtava asiantuntija kertoo yllättävän syyn sille, miksi Huuhkajien kannattajia ohjeistettiin vasta nyt – kisareissuista kuultiin "vasta vähän aikaa sitten"

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava sanoo, että laitoksella kuultiin kannattajamatkoista vasta vähän aikaa sitten. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande yllättyi "jonkin verran", kun THL ei ollut kuullut pitkään suunnitelluista kisamatkoista.

THL suosittelee, että Huuhkajien kannattajat eivät matkustaisi EM-kisoihin. Kuva: Tomi Hänninen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esitti aiemmin keskiviikkona suosituksen siitä, että Huuhkajien kannattajat eivät matkustaisi jalkapallon EM-kilpailujen kisapaikoille.

THL:n johtava asiantuntija Jari Jalavan mukaan suositukseen päädyttin, koska ihmisten kokoontumisiin sisältyy aina riski.

– Ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät ja tulee tartuntoja. Se koskee samalla lailla jalkapallon EM-kisoja kuin sitäkin, jos juhlitaan jääkiekon Suomen mestaruutta tiiviissä tilassa, Jalava kertoo Yle Urheilulle.

Jalavan mukaan THL ei ole enää todennäköisesti muuttamassa suositustaan, vaikka epidemiatilanne Suomen otteluiden kisapaikkakunnilla Tanskassa ja Venäjällä parantuisi tai pahentuisi.

Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry:n (SMJK) toiminnanjohtaja Jussi Hartikainen kertoi Yle Urheilulle, että THL ei ole ollut kannattajiin yhteydessä, vaikka yhdistys on yhtenä osapuolena järjestämässä kannattajamatkoja.

Lipunmyynnistä ja kannattajamatkoista on esimerkiksi uutisoitu laajasti jo ennen pandemiaa, mutta myös sen jälkeen, kun EM-kisojen siirtämisestä on kerrottu. Muun muassa Yle kirjoitti kannattajien matkasuunnitelmista huhtikuussa näin.

Jari Jalavan mukaan THL on saanut tietää matkoista vasta vähän aikaa sitten. Jalavan mukaan yleinen suositus ulkomaille matkustamisen välttämisestä on ollut voimassa jo pitkään.

– Nyt kun me olemme kuulleet, että matkoja ollaan järjestämässä, reagoimme siihen, mistä olemme saaneet tietoa, Jalava sanoo

Eikö THL tosiaan tiennyt aiemmin, että EM-kisareissuja ollaan tekemässä?

– Kuulimme vasta vähän aikaa sitten, että kisareissuja aletaan järjestää. Yleisesti ottaen on jo pitkään ollut voimassa suositus siitä, että tarpeetonta matkustusta ulkomaille vältetään. Se on edelleen voimassa.

Mikä on THL:n viesti kannattajille: miksi on syytä mahdollisesti perua kisamatka, vaikka sellaista on suunnitellut?

– Tärkein syy perumiselle on se, jos tulee minkäänlaisia ylähengitystieoireita. Se on ollut meidän suosituksemme koko ajan. Tärkein asia on se, että sairaana ei matkusteta mihinkään.

– Ymmärrämme, että ainutlaatuiseen tilaisuuteen haluttaisiin mennä, mutta meillä on nyt pandemia. Kun ihmisiä eri puolilta maailmaa kokoontuu samaan paikkaan, lisää se tartuntariskiä. Siitä asiasta ei pääse mihinkään.

SMJK on jo varautunut hyvissä ajoin erilaisiin vaihtoehtoihin. Jussi Hartikaisen mukaan kannattajat eivät lähde paikalle, jos pääsy kisamaahan kielletään. Hartikaisen mielestä esimerkiksi Tanskan maahanpääsykriteerit ovat tällä hetkellä sellaiset, että Tanskaan ei ole järkevää matkustaa. Yhdistyksessä luotetaan, että rajoitukset mahdollisesti löystyvät.

Palloliiton pääsihteeri: "Jonkin verran yllättävältä se kuulostaa"

Suomen Palloliitossa on osattu odottaa THL:n suositusta. Palloliitto on keskustellut asiasta THL:n ja eri ministeriöiden kanssa.

– Olimme jo aiemmin kokoustaneet THL:n, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) kanssa ensimmäisen kerran. Lähtökohta on kaikilla täsmälleen sama: pyrimme varmistamaan turvallisuuden kisapaikalla, mutta erityisesti silloin, kun sieltä palataan takaisin.

Casagrande on yllättynyt siitä, että THL on saanut kuulla kannattajamatkoista vasta vähän aikaa sitten.

– Jonkin verran yllättävältä se kuulostaa, mutta eivät kaikki aina kaikesta tiedä tai kuule. Yhteydenpitomme on kuitenkin ollut hyvää. Tärkeintä on se, että viesti menee nyt perille. Olemme sitoutuneet siihen, että viranomaisten ohjeet matkaan lähteville menevät meidän (Palloliitto) kautta perille, Casagrande sanoo.

Casagranden mielestä on harmillista, että koronapandemia vaikuttaa edelleen pitkään suunniteltujen matkojen toteutumiseen. Casagrande uskoo, että Huuhkajien kannattajat kunnioittavat viranomaisten koronaan liittyviä testaus- ja karanteeniohjeistuksia.

– Uskon ja luotan, että kannattajamme kantavat vastuun ja kuuntelevat ohjeita, joita tulemme seuraavien viikkojen aikana antamaan, Casagrande sanoo.

Lue myös:

.
.