1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Rauman Lukko

Suomen mestaruus sai Lukko-legendat kyyneliin – maailmanmestari kehui urheilujohtoa ja Pekka Virtaa: "Äärettömän laadukasta"

Lukko-legendat Janne Niskala ja Jari Torkki liikuttuivat kasvattajaseuransa Suomen mestaruudesta. Kaksikko kertoo, millainen merkitys mestaruudella on raumalaisille.

Rauman Lukon joukkue kapuamassa lava-auton kyytiin 12.5.2021-

Kun Rauman Lukko voitti tiistaina jääkiekon Suomen mestaruuden 58 vuoden tauon jälkeen, koko kaupunki repesi liitoksistaan. Kannattajat suuntasivat poliisin ohjeistuksista huolimatta torille ja myöhemmin Äijänsuon jäähallille juhlimaan mestaruutta joukkueensa kanssa.

Juhlat jatkuivat keskiviikkona, kun kultamitalistit kiersivät ympäri Raumaa lava-auton kyydissä ja tervehtivät kannattajiaan.

Odotettu mestaruus sai myös Lukko-legendat herkistymään. Tunnevyöryssä oli muun muassa kesällä 2017 uransa päättänyt joukkueen entinen kapteeni Janne Niskala, 39. Hän voitti urallaan maailmanmestaruuden ja olympiapronssin, mutta mitali kasvattajaseurassa jäi puolustajalta saavuttamatta.

– Totta kai eilen oli aivan uskomattomat fiilikset. Herkistyin vähän itsekin pelin jälkeen. Olen onnellinen jätkien, valmennuksen ja taustaryhmien sekä isommassa kuvassa koko organisaation, raumalaisten ja Lukko-henkisten puolesta. Tätä on kauan odotettu ja nyt se viimein saavutettiin, Niskala tunnelmoi Yle Urheilulle kanaalin rannalla.

55-vuotias Jari Torkki voitti puolestaan omalla pelaajaurallaan olympiahopeaa Calgaryn talviolympialaisissa vuonna 1988. Lukon kasvatti pelasi samana keväänä myös SM-liigan finaaleissa, mutta tuolloin raumalaisten haave toisesta mestaruudesta kariutui Tapparan voittaessa selvästi otteluvoitoin 4–1.

– Olihan ne fiilikset ihan mahtavat. Täällä on odotettu pitkään, että pääsemme juhlimaan mestaruutta. Itse pääsin silloin aikoinaan finaaliin, eikä suurin osa näistä juhlijoista muista siitä mitään. Mestaruus on ihan mahtava asia koko kaupungille ja Lukko-perheelle, Torkki tunnelmoi Yle Urheilulle.

Niskalan tavoin myös Torkki liikuttui mestaruudesta. Hän oli katsomassa ottelua Lukon johtoporukan kanssa.

– Kyllä siinä vähän tunteet nousi pintaan. Siellä oli sen verran tunnelmaa, että kyllä se liikutuskin tuli sieltä sitten.

Mikä asia Lukon mestaruudessa liikutti?

– Kyllä se oli se koko joukkue: kuinka yhtenäisesti he ovat pystyneet pelaamaan. He painoivat omalla mentaliteetilla loppuun asti. Pekka Virta, Erik Hämäläinen, Jarkko Kauvosaari ovat vielä tämän takana ja he ovat myös minulle tuttuja miehiä.

Rauman Lukko juhli mestaruutta 58 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kaksikko toi laatua Lukkoon

Niskalaa lämmitti erityisesti tapa, jolla Lukko saavutti mestaruutensa. Puolustajalegenda muistutti, että Lukko on pelannut jo viime kaudesta lähtien voittavaa jääkiekkoa.

– Lukko on pelannut äärimmäisen hienoa jääkiekkoa. Sellainen syöttövarmuus, syöttökovuus, luistelu, toisille pelaaminen... siellä oli kaikki voittavat elementit, mistä menestyminen rakentuu. Joukkueessa ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä ja kaikki teki toisilleen hommia, Niskala hehkutti.

Myös päävalmentaja Virta ja urheilujohtaja Kalle Sahlstedt saavat puolustajalta kehuja viime vuosien pitkäjänteisestä työstä laadukkaan arjen suhteen. Hän myös uskoo, että vaatimustaso pysyy samanlaisena, vaikka päävalmentaja Virta jättää Lukon mestaruuden jälkeen.

– Kallen ja Pekan tulon myötä arki on ollut äärettömän laadukasta. Se arjen vaatimustaso, mikä Pekalla on, on äärimmäisen kova ja olen saanut itsekin sitä aika läheltä seurata, Niskala sanoo.

– Tiedän, että se pysyy hyvällä tasolla jatkossakin. Mestaruuksien voittaminen tai häviäminen on pienistä asioista kiinni ja siinä tarvitaan ripaus onneakin, mutta täällä pystytään varmasti pitämään kiinni urheilullisesta menestyksestä, Niskala uskoo.

Rauman Lukon mestarit kapusivat lava-auton kyytiin lähteäkseen kunniakierrokselle. Kuva: Kati Rantala / Yle

Muutakin meininkiä kuin Pitsiviikko

Noin 39 000 asukkaan Rauma on paistatellut hyvin vähän valtakunnallisissa otsikoissa, mutta viimeistään tiistaisten mestaruusjuhlien jälkeen myös muulle Suomelle selvisi, kuinka suuri merkitys Lukolla on raumalaisille.

Niskalan mukaan Lukko on Raumaa yhdistävä tekijä ja se kiinnostaa monia raumalaisia. Hän kokee, että menestyminen kasvattaa entisestään paikallista jääkiekkobuumia.

– Näkisin, että tämän mestaruuden myötä Rauma nostaa varmasti päätä valtakunnallisestikin. Varmaan jääkiekkossakin tulee hyvä buusti ja tänne saadaan hyviä joukkueita kasattuan, Niskala pohtii.

Torkki on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa mestaruuden merkitys Raumalle korostuu entisestään tällaisena aikana, jolloin ihmiset eivät ole voineet viettää aikaa toistensa seurassa kaupungilla.

– Kyllä sillä on mahtava merkitys tänne. Saamme vähän muutakin meininkiä kesän ajaksi, kun se ei jää ainoastaan Pitsiviikkoon, Torkki tokaisee.

Torkki ei myöskään usko, että Lukon mestaruus unohtuu hetkeen raumalaisilta.

– Tällä hetkellä suurin osa faneista ei muista 1963 mestaruutta muuten kuin kuvista ja kertomuksista. Mutta kyllä tämä iskostuu ja jää heidän päähänsä, konkari päättää.

Lue myös:

Tätä on odotettu 58 vuotta! Jääkiekon Suomen mestaruus villitsi Rauman keskustassa – katso parhaat palat kultajuhlista

Poliisi salli jääkiekkofanien massakokoontumisen Raumalla: "On ymmärrettävää, että mestaruus on ison juhlan paikka"

Kuinka raumalaisten 58 vuotta kestänyt tuskainen odotus loppui? Asiantuntija kertoo Suomen mestaruuden taustat

Kommentti: Lukon mestaruusjuhlat palauttivat mieleen kohtaamisen Pekka Virran kanssa – kyyneleitä oli vaikea pidätelläKommentti: Lukon mestaruusjuhlat palauttivat mieleen kohtaamisen Pekka Virran kanssa – kyyneleitä oli vaikea pidätellä