1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Leijonat

Suomi hävisi turnauksen avausottelunsa – Axel Rindell teki ensimmäisen maalinsa Leijonissa

Jukurien puolustaja Axel Rindell teki Suomen ainoan maalin. Puolustajan lisäksi Teemu Turunen oli Suomen näkyvimpiä pelaajia.

Leijonat
Tshekki Suomi
Harri Säterillä oli paljon töitä Suomen maalilla. MARTIN DIVISEK / AOP

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue hävisi avausottelunsa Prahan EHT-turnauksessa, kun Tshekki kukisti Leijonat niukasti maalein 2–1.

Ottelun avauserä oli Leijonien osalta heikko ja joukkueen tekemisessä näkyi pelaamattomuus. Useampia otteluita ennen EHT-turnausta pelannut Tshekki oli edellä kentän jokaisella osa-alueella ja piti Suomen puolustuskannalla.

Leijonat puolusti kuitenkin tiiviisti keskustaansa. Myös maalivahti Harri Säteri piti 15 torjunnallaan huolta siitä, että Suomi välttyi takaiskuilta. Ottelussa peräti 35 kertaa torjunut Säteri sai myös päävalmentaja Jukka Jalosen kehut pelin jälkeen.

– Vastustaja oli sen verran hyvä alussa, että varmaan monella muullakin olisi voinut olla vaikeuksia. Taistelimme ja kamppailimme alusta asti hyvin, mutta Tshekin pelinopeus pikkukaukalossa oli vähän liikaa meille. Säteri oli hyvä maalilla ja hän piti meidät pelissä mukana, Jalonen kommentoi ottelun jälkeen toimittajille.

Hyökkäyspelaamisen osalta Leijonilla oli avauserässä isoja käynnistysvaikeuksia. Suomi ei saanut ajoituksia ja rytmityksiä kuntoon, ja keskialueen ylittäminen tuotti suuria vaikeuksia. Kaikesta huolimatta Leijonat teki ottelun avausmaalin, kun Axel Rindell viimeisteli ensimmäisen maajoukkueosumansa Teemu Turusen syötöstä. Rindellin viivalaukaus ei ollut kova, mutta se päätyi verkkoon Tshekki-puolustuksen kautta.

– Aika yksinkertainen pakin maali. Sain syötön syvästä Turuselta ja siinä oli hyvä linja. Laitoin vain ykkösellä kiekkoa maalille ja se sattui menemään, Rindell totesi maalistaan.

Leijonat pääsi peliin mukaan

Ottelun puolivälissä Suomi sai paremmin pelistä kiinni. Leijonat pystyi kääntämään muutamaan kertaan nopeasti vastahyökkäykseen, mutta Tshekki-vahti Roman Will torjui suomalaisten yritykset.

Vireessä oli erityisesti tutkapari Turunen–Mikael Ruohomaa, joka löysi toisensa lyhyen ajan sisään kahteen kertaan Tshekin maalin lähettyvillä. Kummallekin tarjoutui yksi maalipaikka, mutta Tshekki välttyi takaiskuilta.

Myös aiemmin maalin tehnyt Rindell nousi toisessa erässä tukemaan hyökkäystä, mutta hänen laukauksensa toisesta aallosta kilpistyi Tshekki-puolustukseen.

– Mielestäni on mennyt ihan hyvin. Vahvuuteni ovat kiekollisessa pelissä, joten pystyn tukemaan hyökkäyksiä ja avaamaan peliä mahdollisimman nopeasti. Siinä koitan auttaa joukkuetta, lähinnä hyökkäyspään avuilla, Rindell kommentoi suorituksiaan.

Erän loppupuolella Tshekki sai ansaitsemansa maalin, kun Kärpissä tällä kaudella pelannut Libor Sulak tasoitti pelin 1–1:een ylivoimalla. Maali oli Säterin kannalta epäonninen, sillä viivalaukaus kimposi tolpan ja hänen varusteidensa kautta maaliin.

– Hyvä fiilis jäi. Minulla oli kaksi ja puoli kuukautta viimeisestä pelistä. Sen takia mietitytti, mutta todella hyvin sain pelistä kiinni. Tästä on hyvä jatkaa, Säteri kommentoi suorituksiaan.

Suomi hukkasi huipputontteja

Päätöserässä Suomi sai luotua yhä enemmän pidempiä hyökkäyksiä ja maalipaikkoja. Ruohomaan ketjun lisäksi myös Petri Kontiolan hyökkäysvitja sai painetta Tshekin maalille. Kontiola löysikin kertaalleen Jere Innalan, mutta Will otti pari potkua eteen ja peitti HPK-pelaajan yrityksen.

Ottelun näkyvin pelaaja Turunen puolestaan laukoi kolmannessa erässä kahteenkin otteeseen, mutta hyökkääjä ei saanut aktiivisuudestaan palkintoa ensimmäisen A-maajoukkuemaalin muodossa.

Tshekki sen sijaan onnistui ennen erän puoliväliä, kun Matej Stransky ohjasi kiekon ohi maskissa olleen Säterin. Suomi ei pystynyt loppuhetkien tilanteistaan huolimatta tasoittamaan ottelua, joten Tshekki sai juhlia avausvoittoaan Prahan EHT-turnauksessa.

– Ottelu oli nousujohteinen. Olimme kaksi erää heikompia ja kolmannessa parempia. Harmi, että me emme saaneet niistä muutamista paikoista maaleja, Jalonen harmitteli.

Päävalmentaja kuitenkin muistutti, että Tshekin pelituntuma oli Suomea parempi.

– Meillä on paljon pelaajia, jotka ovat pelanneet 2,5 kuukautta sitten. Tshekit ovat kuitenkin vetäneet kuusi tai seitsemän peliä. Ehkä se vähän alussa näkyi, mutta pääsimme pikkuhiljaa peliin mukaan, Jalonen kommentoi.

Jalosen mukaan keskiviikkona huilanneet yhdeksän pelaajaa nähdään kaukalossa torstaina Venäjää vastaan.

Suomen ketjut ottelun alussa:

1. ketju: Jere Innala – Petri Kontiola – Niko Ojamäki

Mikael Seppälä – Elmeri Eronen

2. ketju: Teemu Turunen – Mikael Ruohomaa – Iiro Pakarinen

Petteri Lindbohm – Axel Rindell

3. ketju: Veli-Matti Savinainnen – Hannes Björninen – Jere Karjalainen

Tony Sund – Niklas Friman

4. ketju: Markus Hännikäinen – Saku Mäenalanen – Marko Anttila

Tommi Kivistö – Kim Nousiainen

Harri Säteri (Juho Olkinuora)

13. hyökkääjä Peter Tiivola

Juttua täydennetty kauttaaltaan kommenteilla 13.5.2021 klo 0.00.

Lue myös:

Leijonat saamassa MM-kisoihin NHL:stä laihan saaliin – ”Alla on aika raskas kausi”

Patrik Laine ei lähde Leijonien avuksi MM-kisoihin – "Sellainen kausi, että en jaksa peliäkään jääkiekkoa enää"

Arttu Ruotsalaisesta Leijonien ensimmäinen NHL-vahvistus Latvian MM-kisoihin

Leijonat lähtee laajalla ringillä Prahan EHT-turnaukseen – NHL-pelaajien tilanne selkiytyy hiljalleen: "Puhumme seitsemästä pelaajasta"

Suomen MM-joukkue ei kiilaa ohi rokotusjonossa – NHL-pelaajia vain niukasti mukaan: "On ymmärrettävää, jos he eivät halua riskeerata"

Ilves kiinnitti SM-liigan pisterohmun – Petri Kontiola jättää HPK:n