Hyppää sisältöön

EM-kisalipun Huuhkajien otteluun ostanut Matias Ollila sai tylyn sähköpostin – pettyi rajusti: "Uefa nauraa faneille"

Jalkapallon EM-kisojen yleisömääriä on rajoitettu koronaviruspandemian vuoksi. Uefa on suorittanut arvonnan siitä, ketkä saavat pitää lippunsa. Osa suomalaisfaneista on jo saanut tietää, että lippu ei ole enää voimassa.

Jalkapallon EM-kisojen yleisömääriä on rajoitettu. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historiallisen EM-lopputurnauksen alkuun on aikaa vajaa kuukausi. Kisat alkavat 11. kesäkuuta. Huuhkajat kohtaa Tanskan Kööpenhaminassa 12. kesäkuuta, Venäjän Pietarissa 16. kesäkuuta ja Belgian Pietarissa 21. kesäkuuta.

Suomalaiset jalkapallofanit ovat hankkineet pääsylippuja kisoihin, mutta osa joutuu näinä päivinä pettymään. Yleisömääriä on rajoitettu koronaviruspandemian vuoksi. Vaikka lippuja on myös palautettu, niitä on liikaa siihen nähden, miten paljon katsojia voidaan ottaa.

Suomelle varattiin alunperin yhteensä 21 000 lippua kolmeen EM-peliin. Niistä 5 000 lippua oli Tanska-peliin ja 8 000 molempiin Venäjällä pelattaviin otteluihin. Suomen Maajoukkueen Kannattajat ry (SMJK) sai yhteensä 4 800 lippua eli 1 612 lippua per ottelu.

Uefa on nyt suorittanut arvonnan siitä, ketkä saavat pitää lippunsa.

– Odotamme tietoa Uefasta, kuinka monta lippua suomalaisille on jäänyt voimaan. Meidän kiintiömme on pienentynyt samassa suhteessa kuin kapasiteetit ovat pienentyneet, Kööpenhaminassa 30–40 prosenttia ja Pietarissa 50 prosenttia alkuperäisestä määrästä, Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoi.

Osa lipun omistajista on jo saanut tiedon kohtalostaan. Yksi pettyneistä on SMJK:n jäsen Matias Ollila, joka on kiertänyt kaveriporukalla Huuhkajien peleissä ympäri Eurooppaa

– Heti kun liput tulivat myyntiin, ostin liput kaikkiin tiedossa oleviin Suomen peleihin. Tiedän omasta kaveripiiristäni, että lippuja on hankittu jatkopeleihinkin. Kolmen alkulohkon ottelun paketti olisi ollut jo kahden viikon turnee, joten itselleni se olisi ollut ajankäytöllisesti hyvä ratkaisu, Ollila kertoi Yle Urheilulle.

Ollila oli jo aiemmin palauttanut Venäjällä pelattavien pelien liput terveysturvallisuussyistä. Nyt hän on saanut sähköpostiinsa Uefalta ilmoituksen, että Tanska-pelin suhteen arvonta ei suosinut häntä. Lippu ei ole enää voimassa ja rahat palautetaan.

– Suurin syypää on korona, mutta fanit ihmettelevät kovasti Uefan touhua. Tässä on hieman sellaista sävyä, että faneja ei ymmärretä, Ollila totesi.

"Suomi olisi voinut pelata Olympiastadionilla"

Ollilalla olisi ollut mielenkiintoinen ehdotus tilanteeseen.

– Tässä olisi ollut vuosi aikaa valmistautua. Kisoja pelataan joka tapauksessa ympäri Eurooppaa. Olisi voitu tehdä linjauksia, että pelataan maissa, joissa koronatilanne on parempi, Ollila pohtii.

– Suomi olisi voinut pelata yhden alkulohkon ottelun Olympiastadionilla, kun on tällainen historiallinen tilanne. Uefa ei siihen pystynyt. Moni fani kokee, että Uefa pyörittää satojen miljoonien juttuja, mutta nauraa faneille, jotka ovat odottaneet tätä kymmeniä vuosia.

Ollilan mielestä Uefan pelisilmä on pettänyt myös siinä, että suomalaiskannattajien kiintiötä Tanska-peliin ei ole nostettu. Tanska on pyytänyt tanskalaisfanien suosimista, mutta Tanskassa pelataan kuitenkin neljä ottelua.

Kisamatkan meneminen sivu suun harmittaa jalkapallofania suuresti.

– Tämä on ainutlaatuinen juttu, että Suomi pelaa arvokisoissa. Puhutaan hetkistä, joita tapahtuu ehkä kerran sadassa vuodessa. Ehkä tässä hopeareunus on se, että Huuhkajat ovat pelanneet erittäin hyvin ja heillä on mahdollisuus pärjätä EM-kisoissa.

Keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositteli, että suomalaiskannattajat eivät matkustaisi kisapaikoille koronavirustilanteen vuoksi. Tätäkin Ollila ihmettelee.

– THL suosittelee tätä kuukautta ennen kisoja. Oma harkintani perustuisi siihen, mitä esimerkiksi vuoden takainen kausivaihtelu kertoo tautitilanteesta. Jos tilanne olisi kisojen aikana huonompi, pitäisi tehdä uusia ratkaisuja ja tiukat karanteenit vaikuttaisivat varmasti monien harkintaan. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että jos jollakin on lippu Tanska-peliin, ihmettelisin suuresti, jos hän ei lippua käyttäisi.

Nyt Ollilan on katsottava Huuhkajien EM-pelit muulla tavalla. Suuntaviivat ovat jo selvillä.

– Tällaiset ottelut pitää kokea yhdessä ystävien kanssa. Jos tilanne ja sää sallivat, ulkoilmakatsomo olisi poikaa. Tai sitten pienemmällä porukalla kotikatsomossa.

Lue myös:

.
.