Hyppää sisältöön

Kommentti: Mikko Rantasen superkausi vetää vertoja Selänteen ja Kurrin luvuille – Aleksander Barkov on timantti, jollaisia NHL:stä ei montaa löydy

Mikko Rantanen ja Aleksander Barkov ovat säkenöineet NHL-jäillä, kirjoittaa Tommi Seppälä. Kotimaisista pelaajista ainoastaan Jari Kurri ja Teemu Selänne ovat yltäneet Rantasen yhden kauden pistekeskiarvoon NHL:ssä.

Mikko Rantanen on pelannut 1,25 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Kuva: David Becker / Getty Images

30 maalin tekeminen NHL:n runkosarjassa ei ole ollut suomalaispelaajille vuosien saatossa jokapäiväistä herkkua. Jos historiaa tarkastellaan 2010-luvun osalta, rajapyykin on kyennyt ylittämään ainoastaan viisi kotimaista pelaajaa: Teemu Selänne, Patrik Laine, Sebastian Aho, Aleksander Barkov sekä Mikko Rantanen.

Se, että Rantanen ylsi 30 maaliin koronapandemian pätkäisemällä 56 ottelun kaudella, onkin sitten kokonaan oma lukunsa.

Nousiaisten miehen vauhti täydellä 82 ottelun kaudella olisi vienyt tämän peräti 48 osumaan. Edellisen kerran tällaiseen maalisaldoon on suomalaisessa jääkiekossa yltänyt Teemu Selänne 14 vuotta sitten. Edellisen 30 vuoden aikana Selänne on ainoa 48 maalin suomalainen NHL:ssä.

Eikä Rantanen tyytynyt ainoastaan viimeistelemään, sillä 30:n rajapyykki ylittyi myös syötöissä pistesaldon noustessa lopulta 66:een (30+36). Rantasen 1,27 ottelukohtainen pistekeskiarvo on paras suomalaisnoteeraus NHL:ssä 24 vuoteen.

Kotimaisista pelaajista ainoastaan Jari Kurri ja Teemu Selänne ovat yltäneet Rantasen pistekeskiarvoon NHL:ssä.

Huomionarvoista lisäksi on, ettei Rantanen ratsastanut maineeseen ylivoimapelin avulla. 64 pisteestä peräti 40 syntyi tasaviisikoin.

TPS-kasvatti tekikin tasaviisikoin 2,68 pistettä pelaamaansa tuntia kohden, mikä on suomalaisittain kaikkien aikojen toiseksi paras noteeraus vähintään 50 ottelua pelanneiden osalta siltä ajalta kuin kyseistä tilastoa (2009- ) on pidetty.

Valtteri Filppula kirjasi kaudella 2011–2012 tililleen 2,64 pistettä pelaamaansa tuntia kohden.

Numerot ovat kuitenkin Rantasenkin tapauksessa vain erinomaisen kokonaisvaltaisen tekemisen sivutuote. Coloradon suomalaistähti on noussut nopealla tahdilla modernien voimahyökkääjien ehdottomaan parhaimmistoon. Rantanen on pelaajana kiehtovan monipuolinen voimahyökkääjäkokonaisuus vailla käytännössä minkäänlaisia heikkouksia.

Rantasella on ruhoa millä rellestää, mutta tämä osaa myös loistavasti käyttää kokoaan edukseen. Kiekonsuojauskyky ja kamppailupelaaminen luovat pohjan taito-ominaisuuksien hyödyntämiselle. Terävä pelipää sekä oikeanlainen nöyryys työntekoa kohtaan viimeistelevät kokonaisuuden – Rantanen on taitava pelaaja, mutta myös valmis paiskimaan hommia onnistumisten eteen.

Eikä tämä näytös tähän pääty: Rantanen kirjasi menneen syksyn kuplapudotuspeleissä 15 ottelussa tililleen (7+14) 21 tehomerkintää. Ne vahvuudet, jotka kantavat Rantasta runkosarjassa, ovat kovaa valuuttaa myös kovassa pudotuspelimaailmassa. Tämä vain alleviivaa Rantasen suuruutta pelaajana.

Aleksander Barkovilla on kyky tehdä ympärillään olevista pelaajia parempia. Kuva: Eliot J. Schechter / Getty Images

Eikä Rantanen tokikaan ainoa runkosarjassa sädehtinyt suomalainen ollut.

Floridan Aleksander Barkov jäi tehotilastoissa Rantasesta ainoastaan neljän maalin ja kahdeksan pisteen päähän. Kun puhutaan Barkovista, kokonaisvaltaisen pelaamisen merkitystä kokonaisuudessa ei koskaan voi jättää korostamatta. Jos Barkov oikoisi hyökkäyssuuntaan, kuten tähtikultin ympärille rakennetussa liigassa usein oiotaan, taululla olisi aivan toisenlaiset lukemat.

Barkov on kuitenkin tehnyt keskushyökkääjäpelaamisesta taidetta NHL:ssä jo usean vuoden ajan. Siksi tamperelainen tullaankin todennäköisesti palkitsemaan kauden jälkeen vuoden parhaana puolustavana hyökkääjänä – tai ainakin tämä pitäisi palkita. Niin ylivertainen kahden suunnan pelaaja Barkov NHL:ssä on.

On myös hyvä muistaa, ettei Barkovilla ollut Floridassa vierellään samanlaisia tähtipelaajia kuin esimerkiksi Rantasella. Barkov pelasi Carter Vergaeghen tai Anthony Duclairin kaltaisten pelaajien vierellä reilusti yli pisteen keskiarvolla saaden nämäkin kukoistamaan. Se kertoo Panthersin suomalaiskipparin suuruudesta paljon.

Barkov tekee pelaajista ympärillään parempia tavalla, johon harvat jääkiekkomaailmassa pystyvät.

Tapparassa kiekkokasvatuksensa saanut Barkov on suomalaisittain täysin poikkeuksellisella tavalla joukkueensa kasvot NHL:ssä. Näitä kasvoja on nähty toki aiemminkin, mutta harvemmin menestyvissä joukkueissa. Toki Florida on edelleen matkalla suurempaan menestykseen, mutta päättynyt runkosarja oli sekä Barkovin että joukkueen kasvusta kova työnäyte.

Sebastian Aho kirjoittaa huimaa tarinaa NHL-jäillä. Kuva: Getty Images

Ja lisää tulee.

Se, että Carolinan Sebastian Aho on Suomen keskushyökkääjä-rankingissa sijalla kaksi, kertoo kotimaisen jääkiekon sentteritilasta huimaa tarinaa. Yhtä lailla kuin Rantanen ja Barkov, Aho on pelaajakokonaisuus vailla käytännössä minkäänlaisia heikkouksia. Ahon kyky nousta NHL:ssä todelliseksi eliittisentteriksi laitahyökkääjän tontin kautta, on kertakaikkisen harvinainen ja kova tarina.

Kun puhutaan pelaajan merkityksestä joukkueelleen, Aho on Carolinalle täsmälleen sitä, mitä Barkov on Floridalle. Aho paistattelee Pohjois-Amerikan suurten medioiden otsikoissa harvoin, mutta joukkueelleen hän on täysin korvaamaton johtaja. Tasaisuus, luotettavuus ja kyky kantaa tulosyksikön vastuut loukkaantumissumien keskelläkin, tekevät Ahosta käytännössä korvaamattoman.

Aho jäi Rantasesta kuusi maalia ja yhdeksän pistettä. Ja nyt puhumme NHL:n runkosarjan kolmanneksi parhaan joukkueen ainoasta pelaajasta, joka löytyy koko liigan pistepörssistä 50 parhaan joukosta. Ylivoimat, alivoimat, tärkeät aloitukset ja niin edelleen. Upea kausi jälleen kerran.

Juuse Saros on vakuuttanut Nashvillen maalilla. Kuva: Getty Images

Suomalaisista on mainittava lisäksi Juuse Saros ja Roope Hintz.

Saros oli NHL:n kiistatta paras maalivahti sen jälkeen, kun hän maaliskuun puolessavälissä palasi kaukaloon loukkaantumisen jäljiltä. Sittemmin Saros oli NHL:n paras (vähintään 15 ottelua) voitoissa, torjuntaprosenteissa ja päästettyjen maalien keskiarvoissa sekä kolmas nollapeleissä – ja ennen muuta suurin syy siihen, miksi Nashville kiri lopulta mukaan pudotuspeleihin.

Tuskin Saros vuoden maalivahdin pokaalia voittaa, mutta ehdolla tämän pitäisi olla.

Roope Hintz sen sijaan ansaitsee vuoden taistelijan maljan. Heti alkukaudesta loukkaantunut Dallas-hyökkääjä pelasi vaikean vamman kanssa läpi kauden huilaten osan otteluista.

Hän oli silti lähes illasta toiseen joukkueensa paras hyökkääjä. Yli pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla operointi rikkinäisellä kaudella on kaikilla tavoin kova osoitus pelaajan kovuudesta.

Patrik Laineen kaudesta tuli painajaismainen. Kuva: Getty Images

Myös suomalaispettymyksiä nähtiin.

Näistä suurin oli Columbuksen Patrik Laine, joka ei saanut peliään käyntiin missään vaiheessa kautta. Winnipegistä Columbukseen kaupatun, laukauksestaan tunnetun suomalaisen olemus huokui turhautumista ottelusta toiseen. Kun tulosta ei tullut, itseluottamus katosi. Laineen lumipallo lähti pyörimään väärään suuntaan, eikä pelaajalla ollut työkaluja kierteen pysäyttämiseksi.

Laineen kausi menee osaltaan kasvukipujen piikkiin. Pelaajakauppa oli varmasti jonkinlainen shokki, eikä sopeutuminen uuteen ympäristöön sujunut ongelmitta. Loukkaantuminen, koronakaranteeni ja turhautuminen omaan saamattomuuteen aiheuttivat syöksykierteen.

Yhtä kaikki Laineen on kesän aikana sukellettava syvemmälle sieluunsa tutkiakseen, mistä kipinä henkilökohtaisesti syttyy ja mistä ei. Jopa maalimäärien romahtamistakin huolestuttavampaa Laineen tapauksessa oli aidon peli-ilon, innostumisen ja intohimon totaalinen katoaminen kehonkielestä. NHL:ssä pelaamisen pitäisi olla mukavaa, joten peli-ilon palauttaminen on kaiken ytimessä.

Myös Montrealin Joel Armia kuului kauden suuriin suomalaispettymyksiin. Suurin odotuksin sopimuskauteen lähteneen porilaisen piti nyt viimeistään näyttää kykynsä kantaa NHL-joukkueessa myös tulosyksikön vastuita, mutta kaudesta tuli lopulta lähes täydellinen mahalasku.

Toki aivotärähdys oli osaltaan jarruttamassa Ässät-kasvatin vauhtia, mutta seitsemän maalia 41 pelissä oli heikko suoritus. Epäonnistuminen tuli etenkin sopimuskauden näkökulmasta harmittavaan saumaan ja sinetöi Armian pelaajaprofiilin yhä voimakkaammin pohjaketjujen jäähyntappajapelaajaksi.

NHL:n pudotuspelit alkavat sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Korjattu 15.5. Rantasen ottelukohtainen pistekeskiarvo 1,26:sta 1,27.

Lue myös:

Lisää suomalaispelaajia Carolinan riveihin – Kärppien Tuukka Tieksolalle NHL-tulokassopimus

Colorado varmisti runkosarjan voiton – tässä ovat NHL:n pudotuspeliparit ja 24 mestaruutta jahtaavaa suomalaista

Patrik Laine kertoo väleistään kohuvalmentaja John Tortorellaan: "Tuli huomattua, että hänelle on ihan sama, kuka olet tai kuinka paljon sinulla on palkkakuitissa nollia"