1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Saksassa ja Norjassa tehtiin päätöksiä olympiaurheilijoiden rokottamisesta – Suomen olympiakomitea suhtautuu KOK:n tarjoamaan rokotteeseen positiivisesti

Olympiakomitea on käynyt viranomaisten kanssa keskustelua KOK:n tarjoamasta koronarokotteesta olympiaurheilijoille. Esimerkiksi Australiassa olympiaurheilijat, kuten uimari Cate Campbell, saivat mahdollisuuden rokotteeseen tällä viikolla.

Australian olympiauimari Cate Campbell sai koronarokotteen
Australian olympiauimari Cate Campbell sai koronarokotteen

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) kertoi viikko sitten rokotevalmistajien kanssa tekemästään sopimuksesta (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yhdysvaltalainen Pfizer ja saksalainen Biontech tarjoavat koronarokotteita Tokion olympialaisiin ja paralympialaisiin osallistuville joukkueille.

Suomen olympiakomitea ei ole vielä tehnyt päätöstä sen suhteen, ottaako Suomen joukkue KOK:n tarjouksen vastaan. Olympiakomitean (OK) kisatiimin päällikkö Leena Paavolainen kertoi Yle Urheilulle, että OK on käynyt keskusteluja eri viranomaisten kanssa, mutta selvitys on vielä kesken. Paavolaisen mukaan OK:ssa suhtaudutaan tarjoukseen lähtökohtaisesti positiivisesti.

– Pyrimme valmistautumaan Tokion kisoihin kaikilla mahdollisilla tavoilla terveysturvallisesti ja siihen kuuluu myös koronaan valmistautumiset. Toivotaan, että saamme mahdollisimman pikaisesti päätöksiä aikaan, puhelimitse tavoitettu Paavolainen sanoi.

Saksa rokottaa urheilijat ennen kisoja

Moni Euroopan maa on Paavolaisen mukaan tehnyt päätöksen joko rokottaa Tokion kisoihin osallistuvat urheilijat ja joukkueen jäsenet itse tai ottaa KOK:n tarjoaman rokotteen.

– Enemmistö Euroopan maiden joukkueista tulee saamaan ainakin ensimmäisen rokotuksen ennen kisoja. Muun muassa isoista maista Saksa on tehnyt sisäisesti päätöksen, että he rokottavat olympia- ja paralympiaurheilijat, Paavolainen kertoi.

Myös muun muassa Norjan Olympiatoppenissa on keskusteltu siitä, että olympiajoukkue rokotetaan KOK:n tarjoamilla rokotteilla.

– Olemme olleet yhteydessä KOK:hon, Pfizeriin ja viranomaisiin siitä mahdollisuudesta, että saamme rokotteen heille, jotka eivät voi sitä muulla tavoin saada ennen kisoja, Norjan Olympiatoppenin huippu-urheilujohtaja Tore Övrebo sanoi keskiviikkona mediatilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

– Nyt yritämme saada nimilistan heistä, jotka tarvitsevat rokotteen ja sen jälkeen odotamme innokkaana, kuinka nopeasti voimme aloittaa tämän.

Övrebö uskoo, että osa urheilijoista ehtii saada rokotteen normaalissa rokotusjärjestyksessä.

Norja haluaa rokottaa olympiaurheilijat. Yleisurheilun tähtiveljekset Filip Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen ja Henrik Ingebrigtsen edustivat Norjaa Dohan MM-kisoissa vuonna 2019. Kuva: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

Joissain maissa olympiaurheilijoiden rokotukset ovat jo kovassa vauhdissa. Esimerkiksi Australia aloitti urheilijoiden rokottamisen tällä viikolla.

– Harteilta putosi valtava paino, kun meille tuli mahdollisuus rokotteeseen, uimari Cate Campbell sanoi Reutersille maanantaina.

Osa Suomen joukkueesta jo rokotettu

Suomessa kunnat järjestävät koronarokotukset ja kertovat, mistä ja milloin koronarokotteen voi saada. Rokotusjärjestys vaihtelee kunnissa suuresti, eivätkä suomalaisurheilijat ole halunneet etuilla.

Osa Suomen joukkueen jäsenistä on jo saanut rokotteen, sillä riskiryhmiin kuuluvia, esimerkiksi rasitusastmaa sairastavia, on rokotettu jo pidempään. Myös iso osa joukkueen taustahenkilöistä on saanut rokotteen jo ikänsäkin puolesta.

Topi Raitanen on kertonut julkisesti saaneensa rokotuksen, koska hän sairastaa rasitusastmaa ja kuuluu sen takia riskiryhmään. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi viime viikolla STT:lle, että Olympiakomiteassa luotetaan siihen, että urheilijat ehditään rokottaa viimeistään heinäkuussa.

Tokion olympiajoukkueeseen on valittu Suomesta toistaiseksi 14 urheilijaa, mutta Olympiakomitea uskoo joukkueen koon kasvavan noin 50 urheilijaan. Paavolaisen mukaan koronarokotteista ei ole urheilijoiden kanssa vielä keskusteltu hirveän paljon.

– Yleisesti ottaen urheilijat suhtautuvat rokotukseen positiivisesti, hän sanoi.

Tokion kisat alkavat 23. heinäkuuta ja päättyvät 8. elokuuta.

Lue myös:

Olympiakomitea ei ole päättänyt, ottaako vastaan KOK:n tarjoamaa rokotetta – asiantuntija ei usko, että Suomen rokotustahti riittää täyteen suojaan

Näinkö Tokion olympialaisissa urheillaan? Yleisurheilijoiden äänet kaikuivat seinistä testikisassa, ulkopuolella pidettiin suurempaa meteliä