1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Suomen seiväshyppykaksikko ylitti samassa kisassa 561 – Alasaari taivutti junioreiden halli-SE:n 

Seiväshyppääjät Tommi Holttinen ja Mikko Paavola avasivat olympiakesän kilpailut ylittämällä ennätyksensä 561 helatorstain hallikilpailussa Kuortaneella. Juho Alasaari oli kolmas 19-vuotiaiden halli-SE:llä 540.

Yleisurheilu
tommi holttinen
Tommi Holttinen / arkistokuvaaimago/Beautiful Sports/All Over Press

Miesten kilpailun voitti Someron Esaa dustava Tommi Holttinen, joka ylitti 561 toisellaan. Samalla hän otti nimiinsä Eemeli Salomäen nimissä olleen seuraennätyksen. Kolmannella 561 selvittänyt Mikko Paavola sijoittui toiseksi hallissa. On harvinaista, että kaksi suomalaista ylittää noinkin kovan suomalaistuloksen samassa kilpailussa.

– Sitä tässä on haettu jo muutama vuosi, voittaja Holttinen veisteli.

Holttisen, 24, aiempi halliennätys oli 2018 hypätty 555. Ulkona Holttinen on ylittänyt 552. Ennätys ei Holttisen mukaan tullut yllätyksenä.

– Tiesin, että 555 ja muutama sentti siihen päälle on realismia, Holttinen kuvaili kevään harjoitusten luomaa tuntumaa.

Kuortaneen kilpailu sujui ilman takkuja.

– Juoksu kulki hyvin ja tekniikka toimi. Korkeudessa 550 vaihdoin isomman seipään kuin mitä olen koskaan aiemmin käyttänyt ja tuossa 561:n ylityksessä olisi ollut varaa mennä vielä muutama sentti korkeammalta, Holttinen kertaili.

Holttinen kokeili Kuortaneella 566:n ylitystä, mutta puhti oli korkeudessa jo poissa ja hän jätti kisan siihen.

Ennätys ei yllättänyt Paavolaa

Mikko Paavola oli ylittää 561 jo ensimmäisellä yrityksellä, mutta pudotti riman alas tullessaan. Kolmas yritys toi sitten ennätyksen. Paavolan aiempi halliennätys oli 555 viime talvelta. Kisan päätteeksi Paavola oli kolmannella yrityksellään erittäin lähellä 566:n ylitystä.

– Alemmissa korkeuksissa oli sen verran säätämistä, että 566:n yrityksissä alkoi olla puhti pois. Olen erittäin tyytyväinen, että kahden ”limbon” jälkeen pystyin kolmannella tekemään sellaisen hypyn, Paavola kertaili 566:n hyppyjään.

Paavolaa ennätys 561 ei yllättänyt, vaikka kevään harjoittelussa on ollut omat haasteensa.

– Alkukevät on mennyt tosi hyvin. Lyhyellä vauhdilla hyppy toimi hyvin, mutta täyteen vauhtiin siirtymisessä oli ongelmia. Siinä taustana oli allergia. Kunto on hyvä, Paavola kertaili.

Holttinen ja Paavola nousivat 561:n ylityksillään jakamaan kotimaan kaikkien aikojen hallitilaston neljättä sijaa Mikko Latvalan kanssa. Kummankin kesän tavoitteena on nousu olympiajoukkueeseen.

Alasaari: Hyvä tsemppitulos kesälle

Laihian Lujan Juho Alasaari, 17, teki Kuortaneella roiman parannuksen ennätykseensä. Hän ylitti 540, jolla Petri Peltoniemen vuonna 1988 hyppäämä 19-vuotiaiden halli-SE 535 siirtyi historiaan.

Alasaaren oma aiempi halliennätys oli 521. Ulkoradoilla hän on hypännyt 525.

– Kisan alussa oli vähän raskaat jalat, mutta kun menin 480 ja 500 puolihelposti, siinä lämpeni hyvin. Kun sitten vaihdoin viisimetrisiin seipäisiin, ei ennätyskorkeudessa tarvinnut kuin juosta vähän kovempaa ja iskeä seiväs kunnolla kuoppaan, Alasaari tuumi.

– 540:n ylitys oli hyvä hyppy. En koskenut rimaan ja hyppy liikkui tosi hyvin. Kesää ajatellen tuo hyvä tsemppitulos.

Alasaari on jo aiemmin rikkonut 19-vuotiaiden EM -ja MM-tulosrajan.

Naisten seiväskilpailussa Elina Lampela taivutti 430 ja voitti naisten kilpailun.

Lähteet: SUL:n tiedote