1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Ennätyskunnossa olevalla Aleksi Ojalalla viimeinen mahdollisuus suoraan olympiapaikkaan: "Se on kiinni siitä, paljonko kipua kestää viimeisellä kympillä"

Kilpakävelijä Aleksi Ojala hakee sunnuntaina Tshekissä 50 kilometrillä suoraa olympiapaikkaa Tokioon. Se vaatisi kolmen tunnin ja 50 minuutin alittamista.

Yleisurheilu
Aleksi Ojala
Aleksi Ojala näyttäisi tämän hetken tilanteen mukaan pääsevän Tokioon rankingin kautta, mutta selvintä olisi lunastaa suora kisapaikka tulosraja rikkomalla.Tomi Hänninen

Aleksi Ojalalla on sunnuntain kilpailussa vain yksi tavoite: olympiarajan alittaminen. Sen saadakseen hänen on käveltävä 50 kilometriä alle kolmen tunnin ja viidenkymmenen minuutin. Käytännössä se tarkoittaa, että keskiarvollisesti jokainen kilometri on käveltävä alle viiden minuutin kilometrivauhtia.

– Ainoa, mitä mietin, on se raja. Tokiossa voi sitten miettiä taktisempia kuvioita, Ojala linjaa.

50 kilometrin kilpailu käydään Tshekin Podebradyssa, josta Ojalalla on hyviä kokemuksia.

– Osallistujalista näyttää aika hyvältä. Meitä on noin 30 kävelijää, joista kymmenellä on ennätykset välillä 3.46-3.50. Siihen porukan mukaan ja kohti olympiarajaa.

Kisarata on kilometrin mittainen ja siinä kierretään puistoa ympäri.

– Siinä tulee puisto tutuksi, naurahtaa 28-vuotias Ojala.

Mahdolliset samaa vauhtia vetävät kilpakumppanit selviävät vasta kisapaikalla.

– Täytyy lauantaina kysellä majoituspaikassa tutuilta kilpailijoilta, onko jotain vuorovetoa vauhdin suhteen. Siellä on varmasti paljon porukkaa, joka havittelee sitä rajaa. Lähdetäänkö vasta 40 kilometrin jälkeen kilpailemaan?

Myös ranking näyttää toistaiseksi hyvältä

Olympiaranking suljetaan toukokuun lopussa, joten tämä on viimeinen mahdollisuus päästä kisoihin ajalla. Ojala olisi tällä hetkellä pääsemässä kisoihin myös olympiarankingin mukaan, mutta siinä suhteessa tilanne elää koko ajan. Selvintä olisi tehdä vaadittu tulosraja.

– Rankingista otetaan 70 parasta mukaan.

Jokaisesta maasta pääsee vain kolme urheilijaa ja esimerkiksi isäntämaa Japanilla on rankingissa sadan joukossa peräti 12 urheilijaa. Suomella on kolme.

Ojalan ennätys on vuodelta 2016, jolloin hän veti Dudincessa ajan 3.46.25.

– Ainakin KIHU:n tutkimusten mukaan kunto on samoissa kuin ennätysvuonna. Sitten on vain se viidenkympin viimeinen kymmenen kilometriä, mikä on aina oma arvoituksensa. Kuinka paljon kipua kestää ja pysyykö tekniikka kasassa?

Aleksi Ojala ligger på marken.
Ojalalla on kokemusta kovista kisoista. Kaikkensa antanut Ojala tuupertui Pekingin MM-kisojen 50 kilometrin kisassa vuonna 2018. Tuolloin 22-vuotias Ojala oli ehtinyt taittaa matkaa runsaat 20 kilometriä kovassa helteessä. Varjossa lämpöä oli 30 astetta.imago/Xinhua/All Over Press

"Miten maalaispoika kestää neljän seinän sisällä?"

Ojala on tällä kaudella harjoitellut Suomessa. Hän on ollut harjoitusleirillä muun muassa Nastolassa, Pajulahden Urheiluopistolla.

– Koronatalven huomioon ottaen treenit ovat sujuneet yllättävän mukavasti. En ollut ulkomailla, vaan joulu-tammikuun vietin Pajulahden alppimajassa.

Yleensä olet vuoristossa ulkomailla. Miten olet kokenut alppimajaharjoittelun kotimaassa?

– Isoin kysymys on siinä, miten maalaispoika kestää neljän seinän sisällä. Mutta se on sama onko Etelä-Afrikassa vai Nastolassa. Päivärutiinit ovat hyvinkin samat molemmissa paikoissa, murjaisee Ojala, jota valmentaa Veli-Matti Ranta.

Viimeistelyharjoitukset on tehty. Torstaina Ojalan ohjelmassa oli avaavia vetoja valmentajan kanssa. Sen jälkeen pidetään virettä yllä ja jalat hereillä.

– Nyt vaan pyöritellään peukaloita. Tämä on se piinaavin osuus viidenkympin kävelyssä, eli se odottaminen.

Jos Ojala pääsee Tokion olympialaisiin, niin kävelykisa käydään vanhassa talviolympiakaupungissa Sapporossa.

– Se on kestävyysurheilun suurta juhlaa Sapporossa, kun 50 km kävely ja maraton kilpaillaan samana päivänä, hehkuttaa hyväntuulinen Ojala.

Lue myös:

Anni Vuohijoelle raskas pettymys olympiakarsinnoista, mutta kaikki toivo ei ole vielä mennyt – "2,5 vuoden työ viemäristä alas"