1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekon miesten MM-kisat

"Kuin olutta ilman alkoholia" – latvialaisfani tiivistää tunnelmat, kun 15 vuotta odotetut jääkiekon MM-kisat pelataan todennäköisesti ilman yleisöä

Kisajärjestäjät yrittävät viimeiseen asti saada yleisöä peleihin ja selvittävät jopa kisaturistien kuljetusta ulkomailta. Järjestäjät ovat ehdottaneet myös sisäänpääsymenetelmäksi koronatestausjärjestelmää, jossa testi otetaan paikan päällä.

Joka kevät jääkiekon MM-kisoissa käyvä latvialaisfani Dace Kokle kaipaa kansainvälisen jääkiekkofestivaalin humua. Kuva: Markus Kuokkanen

Latvian hallitukselta odotettiin tällä viikolla lopullista päätöstä siihen, päästetäänkö jääkiekon miesten MM-kisoihin katsojia. Päätöstä siirrettiin edelleen eteenpäin, vaikka kisat käynnistyvät Riiassa jo ensi viikolla, 21. toukokuuta.

Katsomoiden avaaminen ei vaikuta todennäköiseltä, koska Latvian koronatilanne on kehno. Kisajärjestäjät etsivät kuitenkin luovia ratkaisuja saadakseen yleisöä peleihin. Riian kisoista vastaavan toimikunnan toimitusjohtaja Edgars Buncis on neuvotellut viime viikot ministeriöiden kanssa.

Buncis kertoo, että kisajärjestäjät ovat ehdottaneet testausjärjestelmää, jossa fanit pääsevät sisään paikan päällä otetun koronatestin jälkeen. He ovat selvittäneet myös matkailuyritysten kanssa, miten ulkomaalaisia ryhmiä voisi kuljettaa kisoihin turvallisella tavalla. Neuvotteluissa on pohdittu sitäkin, voisiko rokotetuille ihmisille myöntää enemmän vapauksia.

Buncis korostaa, että tunnelman kannalta olisi tärkeää saada peleihin edes pieni määrä yleisöä. Järjestäjät ovat valmiita aloittamaan lipunmyynnin muutaman päivän varoitusajalla jopa kisojen aikana.

Kaikki toivoivat, että Latvian koronatilanne lähtisi kevään aikana hyvään suuntaan rokotusprosessin myötä. Tartuntojen määrä lähti kuitenkin huhtikuussa uuteen nousuun. Maailman terveysjärjestön lukujen mukaan pienessä Latviassa todettiin viime viikolla melkein 4000 uutta tartuntaa.

Kisatoimikunnan toimitusjohtaja Edgars Buncis on neuvotellut viime viikkoina ministeriöiden kanssa katsojien päästämisestä otteluihin. Kuva: Markus Kuokkanen

15 vuoden odotus

Latvialaisfanien kannalta koronapandemia iski katkeraan aikaan. He odottivat kotikisoja 15 vuotta, ja nyt luvassa on ehkä turnaus, jonka näkee vain tv:stä.

Joka kevät MM-kisoihin matkustava Dace Kokle ei peittele pettymystään.

– Olen tanssinut suomalaisten kanssa ja laulanut saksalaisten kanssa. Olen juonut olutta tšekkien kansa ja itkenyt tappiota venäläisten kanssa. Kisat ilman fanien kohtaamista eivät ole kunnon kisat. Ne ovat kuin olut ilman alkoholia, hän kuvailee.

Haaveissa paluu normaaliin

Kansainvälinen jääkiekkoperhe on odottanut hartaasti paluuta normaalliin. Edellisistä miesten MM-kisoista on jo kaksi vuotta, sillä viime vuoden kisat peruttiin kokonaan koronan takia.

Dace Kokle puhuu ikävästä oman heimon pariin.

– Kisoissa on uskomaton yhteisöllisyyden tunne ja meillä on ikävä sitä. En voi kuvailla, miltä tuntuu, kun pukee päälle oman joukkuensa paidan ja paikalla on tuhansia ja tuhansia samanmielisiä.

Isot liput tuovat kisojen päänäyttämö Arena Rigan ympäristöön juhlan tuntua, vaikka kansanjuhlaa ei olekaan luvassa. Kuva: Markus Kuokkanen

Hän kertoo anekdootin, joka kuvaa kisojen merkitystä latvialaisfaneille. Moskovan kisoissa 2007 latvialaisfanien ryhmä lähti pelin jälkeen metroon laulaen, tanssien ja nauraen. Paikallinen mies hämmästyi kuullessaan, että Latvia oli juuri hävinnyt pelin.

– Hän totesi, että haluan nähdä, miten juhlitte voittoa, jos tappion jälkeenkin tanssitaan ja laletaan, Kokle virnistää.

Kokle sanoo, että jääkiekon MM-kisat ovat hänelle vuotuinen pyhiinvaellus.

– Sanomme sitä aikaa viidenneksi vuodenajaksi kevään ja kesän välissä.

Korona-ajan MM-kisoista tulee poikkeuksellinen kokemus. Kokle ystävineen valmistautuu nyt katsomaan pelejä isolta näytöltä ulkona.

Edgars Buncis lupaa, että luvassa on kaikesta huolimatta hieno turnaus.

– Olemme valmiina tarjoamaan korkeatasoiset maailmanmestaruukisat, hän vakuuttaa.

Lue myös:

Leijonat saamassa MM-kisoihin NHL:stä laihan saaliin – ”Alla on aika raskas kausi”

Patrik Laine ei lähde Leijonien avuksi MM-kisoihin – "Sellainen kausi, että en jaksa peliäkään jääkiekkoa enää"

Arttu Ruotsalaisesta Leijonien ensimmäinen NHL-vahvistus Latvian MM-kisoihin

Suomen MM-joukkue ei kiilaa ohi rokotusjonossa – NHL-pelaajia vain niukasti mukaan: "On ymmärrettävää, jos he eivät halua riskeerata"