1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Japanilaispoliitikot eivät aio jakaa sairaalapaikkoja olympiaurheilijoille – huolestuneet lääkärit vaativat, että Tokion kisat pitäisi perua

Japanilaisten sairaalalääkäreiden liitto varoittaa tuoreessa lausunnossaan, että olympialaisten järjestäminen turvallisesti olisi tämän hetken tilanteessa "mahdotonta". Kisojen pitäisi alkaa heinäkuussa.

Japanilaiset ovat protestoineet olympialaisten järjestämistä. Mieltä osoitettiin tällä viikolla Tokiossa. Kuva: Getty Images

Tokion olympialaiset piti järjestää jo kesällä 2020, mutta kisat siirrettiin koronapandemian takia tulevalle kesälle. Olympialaisten on tarkoitus alkaa heinäkuun 23. päivänä – jo reilun kymmenen viikon kuluttua.

Japanilaisten sairaalalääkäreiden liitto varoittaa tuoreessa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun), että olympialaisten järjestäminen turvallisesti olisi tämän hetken tilanteessa "mahdotonta".

Japanissa useilla alueilla, mukaan lukien pääkaupunki Tokio, on julistettu hätätila.

Tokion viranomaiset ilmoittivat torstaina alueen 1 010 uudesta koronavirustapauksesta, mikä nosti pääkaupungin sairastuneiden kokonaismääräksi 150 071.

Uusin korona-aalto on kuormittanut rajusti maan terveydenhuoltojärjestelmää, ja eri lääketieteen ammattilaiset ovat toistuvasti varoittaneet kapasiteetin puutteesta.

– Pandemian aikana on mahdotonta järjestää turvallisia olympialaisia. Vastustamme voimakkaasti Tokion olympialaisten järjestämistä aikana, jolloin ihmiset ympäri maailmaa taistelevat uutta koronavirusta vastaan, Japanin lääkäriliitto toteaa maan hallitukselle toimittamassaan lausunnossa.

– Emme voi ummistaa silmiä vaaralle, jonka monenlaiset uudet virusvaihtoehdot tuovat Tokioon ympäri maailmaa, lääkäriliitto korostaa.

Sairaalapaikkoja ei luvata urheilijoille

Viime päivinä useat Japanin kuvernöörit ovat julistaneet (siirryt toiseen palveluun), etteivät he jaa sairaalapaikkoja olympiaurheilijoille, jotka mahdollisesti sairastuvat koronavirukseen. Nämä ovat huolestuttavia lausuntoja myös kisajärjestäjille ja KOK:lle.

Tokion kisaorganisaation puheenjohtaja Seiko Hashimoto on aiemmin todennut, että kisojen terveysturvallisuuden eteen tehdään kaikki mahdollinen. Näillä näkymin kisoihin ei päästetä lainkaan katsojia.

– Olympialaiset voivat onnistua vain, jos voimme varmistaa täydellisesti urheilijoiden ja japanilaisten turvallisuuden, Hashimoto painotti aiemmin uutistoimisto AFP:lle.

Tokion olympialaiset on määrä alkaa 23. heinäkuuta. Japanissa yleinen mielipide on edelleen kisojen vastainen, ja valtaosa kansasta haluaa kisojen siirtämistä tai peruuttamista.

Kisajärjestäjät ovat sen sijaan julistaneet koko ajan pystyvänsä järjestämään olympialaiset turvallisesti ja perustaneet mielipiteensä useisiin viimeaikaisiin testitapahtumiin, urheilukupliin, jotka ovat onnistuneet hyvin.

Lue myös:

Saksassa ja Norjassa tehtiin päätöksiä olympiaurheilijoiden rokottamisesta – Suomen olympiakomitea suhtautuu KOK:n tarjoamaan rokotteeseen positiivisesti

Näinkö Tokion olympialaisissa urheillaan? Yleisurheilijoiden äänet kaikuivat seinistä testikisassa, ulkopuolella pidettiin suurempaa meteliä

Hätätilaa on jatkettu Tokiossa vain kuukausia ennen olympialaisia

Olympiakomitea ei ole päättänyt, ottaako vastaan KOK:n tarjoamaa rokotetta – asiantuntija ei usko, että Suomen rokotustahti riittää täyteen suojaan

Rokotevalmistajat tarjoavat koronarokotteita Tokion olympiaurheilijoille jo toukokuuksi

Tokion olympialaiset voidaan järjestää täysin suljetuille katsomoille – koronatilanne käy Japanissa yhä vaikeammaksi