1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomi viides suunnistuksen EM-sprinttiviestissä

Suunnistuksen sprinttimatkoilla kilpailtavat EM-kilpailut käynnistyivät Sveitsin Neuchâtelissa sprinttiviestillä. Suomen joukkueessa viidennelle sijalle suunnistivat Veera Klemettinen, Akseli Ruohola, Aleksi Niemi ja Maija Sianoja.

Maija Sianoja leimaa rastilla / arkistokuva Kuva: SSL / Timo Mikkola

Sprinttikilpailun voitti Sveitsi joukkueella Simona Aebersold, Joey Hadorn, Matthias Kyburz ja Elena Roos.

Suomen suunnistusjoukkueen EM-viitostila tuli ryhmällä, joka starttasi järjestyksessä Veera Klemettinen, Akseli Ruohola, Aleksi Niemi ja Maija Sianoja.

Veera Klemettinen aloitti kilpailun kärkiletkassa, mutta vaihdossa sija oli 15:s - 1.22 kärkeä perässä.

– Aika isot hajonnat siellä oli ja juoksupainotteinen rata. Keskivaiheilla tuli ehkä muutama huonompi reitinvalinta, mutta parhaani tein, ja kovaa siellä mentiin, kertoi Klemettinen Suunnistusliiton sivuilla.

Toisella osuudella Sveitsi jatkoi kärjessä ja Ruotsi toisena. Akseli Ruohola ohitti matkalla monta miestä, ja vaihtoi kahdeksantena 1.57 kärjen jälkeen.

– Siellä oli jonkin verran rakennettuja aitoja matkalla sekä stadionin maaliintulossa isompi sokkelikko. Etukäteen näitä osattiinkin odottaa. Kisassa taktiikkana oli lähteä rohkeasti liikkeelle. Mielestäni löysin kelvolliset reitinvalinnat, ja kokonaisuutena se oli hyvä suoritus, mietti Ruohola.

Kolmannella osuudella Aleksi Niemi jatkoi viestiä vaihtaen seitsemäntenä - 2.34 Sveitsiä perässä.

– Taistelemaan lähdin ja kaikki jätettiin tänään baanalle. Reitinvalinnoista on vaikea sanoa tarkasti heti kisan jälkeen, mutta kyllä ne tuntuivat hyviltä, analysoi Niemi.

Ankkuriosuudella Sveitsin Elena Roos säilytti Sveitsin vakuuttavan kärkipaikan lähes minuutin erolla ennen hopealle suunnistanutta Ruotsia. Pronssia otti Norja. Maija Sianoja suunnisti vakuuttavasti, ja voitti myös kiritaistelun lopun stadion-osuudella Ranskan Cecile Calandrya vastaan.

– Se oli sellainen hallittu suoritus ja loppua kohti vauhdiltaan hieman kiihtyvä. Kartan käännön jälkeen aloin nähdä ranskalaisen selkää, ja matka riitti vielä juuri ohitukseen lopussa. Kaksi sijaa sain nostettua, ja siihen olen tyytyväinen, iloitsi Sianoja.

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Fredric Portin koki joukkueen suorituksen hyvänä viestisuorituksena.

– Olen ylpeä siitä, miten joukkue kokosi itsensä, vaikka emme olleet ensimmäisessä vaihdossa optimaalisissa asemissa. Teimme siitä hyvän nousun vitossijalle, ja kokonaisuutena se oli hyvä viestisuoritus. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin kilpailuihin, kertoi päävalmentaja Portin.

EM-kilpailut jatkuvat perjantaina uusimmalla sprinttimatkalla knockout-sprintillä, joka on ensimmäistä kertaa arvokilpailujen ohjelmassa. Perjantaina juostaan väliaikalähdöillä karsintakilpailut. Yle Areenasta voi seurata klo 16 alkavaa lauantain kilpailua, jonne pääsee yhteensä 36 suunnistajaa, 12 parasta jokaisesta kolmesta karsintasarjasta.

Katso myös

Katso tallenne: Suunnistuksen EM-taistot alkoivat sprinttiviestillä