Hyppää sisältöön

Varmistavatko lentisnaiset EM-kisapaikan jo tänään? – Suomella edessä isoin ottelu lähes kahteen vuoteen

Suomen lentopallonaisten perjantain EM-karsintaottelu Montenegroa vastaan on iso vedenjakaja lopputurnauksen kannalta. Panokset ovat huipussaan klo 18.30 alkavassa ottelussa, jota voi jännittää TV2:sta suorana.

Tapio Kangasniemi pitää huolen, että lentisnaiset ovat hyvin virittyneitä tärkeään Montenegro-pelin, joka näyttelee isoa osaa Suomen EM-lopputurnauspaikan kannalta. Kuva: CEV

Suomen lentopallonaisilla on tänään mainio tilaisuus varmistaa kisapaikkansa syksyn EM-kisoihin iltapelissä Montenegroa vastaan. Koska Suomi kaatoi odotetusti Kosovon suoraan kolmessa erässä, arvoturnauksen kisalippuun riittää jopa 2–3-tappio illan pelissä.

Pelaajien on kuitenkin keskityttävä vain ja ainoastaan voittamiseen, siitä pitää huolen takuuvarmasti päävalmentaja Tapio Kangasniemi.

– Olemme jo edellispäivinä työstäneen Montenegroa ja myös Slovakiaa. Heidän pelaamistaan on pistetty pakettiin ja analysoitu. Se on enää viimeistä viritysty vailla, loppu on henkistä kutittelua. Perjantaiaamulla herätellään fysiikkaa. Kaikille on selvä, että tänään on tärkeä päivä. Toisaalta myös huomenna (Slovakiaa vastaan) on tärkeä päivä. Kaksi tärkeää päivää on peräkkäin, mutta päivä kerrallaan tässä mennään, Kangasniemi opasti.

Suomi kellisti Montenegron edellispelissä tiukkojen vaiheiden jälkeen 3–2. Samaa on odotettavissa, kun joukkueet iskevät toistamiseen yhteen. Suomen pitää olla erityisesti valmis siihen, että isoa hakkurilyöntiä on tulossa.

– Jatkopallojen hyökkäämisessä meillä oli viimeksi tekemistä ensi alkuun ja samoin oli meidän syötössä. Ne pitää saada kuntoon ja totta kai myös torjunta. Peli ei ole missään nimessä helppo, Montenegro käveli Slovakiaa vastaan (0–3-tappio) torstaina enemmän tai vähemmän. Siinä pelissä oli vähän sellainen henki, että perjantaiseen (Suomi-peliin) lyödään enemmän paukkuja, varoitteli Suomen valmentaja.

Turha jäpittää

Kangasniemen mukaan videolta löytyy kaikki tarvittava tieto. Eri asia on kuitenkin, mitä sieltä kannattaa poimia ja viedä edes omalle joukkueelle.

– Hieno suola tässä hommassa on se, että saa joukkueen vielä tekemään sen. Kauhean montaa asiaa sieltä ei saada ylös. Henkinen puoli ratkaisee paljon, ladataan hyvin ja nautitaan hommasta, vaikka pelataankin isoista asioista. Ihan turha jäpittää, se on hieno asia, että pelataan mahdollisuudesta mennä kisoihin, muistutti Kangasniemi.

Hakkuri Piia Korhosen ja passari Kaisan Alangon hyvä yhteistyö torstain Kosovo-ottelussa miellytti suomalaista lentopalloväkeä. Tärkeä tutkapari alkaa löytää toisensa entistä tehokkaammin.

– Joka päivä pitää parantaa ja tietysti näin oletetaankin, että myös Piia-Kaisa -akselilla tapahtuu. Valmentaja ei voi olla koskaan täysin tyytyväinen. Hyvä kuitenkin että akseleita, hyviä pelaajapareja alkaa löytyä. Lentopallo on vaikea peli, kuusikko liikkuu kentällä koko ajan nopeasti pienellä alueella. Yhteispeliä tarvitaan, jos halutaan pelata todella hyvällä tasolla, Kangasniemi kuittasi kehut.

Valttikortti Czakan

Anna Czakan on noussut Suomen joukkueen isoksi vastuunkantajaksi oltuaan ennen vaihtopelaajan roolissa.

– Näissäkin hommissa työ tekijäänsä kiittää. Joskus se kuusikon ottaminen voi viedä kaksi tai kolme vuotta - tai jopa seitsemän vuotta. Anna on mennyt kohti avauspaikkaa jo pitkään. Sitä on lähinnä odotettu, koska näin tapahtuu ja se paikka tulee.

Salla Karhu ja Anna Czakan juhlivat Kuva: CEV

– Hän on hyvällä tiellä kansainvälisen tason pelaajaksi. En minä ole niin yllättynyt, hyviä merkkejä on ollut selkeästi ilmassa. Eihän niitä ole voinut olla näkemättä, tokaisi Kangasniemi.

Czakan myhäili, että Kosovoa vastaan saattoi hieman jättää jopa voimavaroja Montenegroa vastaan, kun Suomi onnistui laajalla rintamalla.

– Torjuntapeliä pitää parantaa, Montenegro on ihan erilainen joukkue, mitä meillä oli vastassa eilen. Siellä on kovat laiturit. Olettaisin, että he tulevat ehkä vähän enemmän keskeltä mitä viimeksi nähtiin. Kovalla syötöllä on lähdettävä. Uskon, että se on kovempaa ja varmempaa, kun saimme sopivan Kosovo-pelin alle, Czakan pohti Montenegron kohtaamista.

Maajoukkueen eturiviin on Czakanin mukaan ollut helpompi nousta, kun on päässyt seuraamaan läheltä käsin (vaihtopenkiltä) sen tekemistä.

– Sitä on pohtinut mielessä, missä on kehitettävää versus muihin keskipelaajiin. Seurakaudella on voinut sitten keskittyä niihin ja ehkä sitä kautta on tulosta myös tullut. Ja kun seurassa saa paljon vastuuta, niin itsevarmuus tulee sieltä.

Suomen joukkuetta reppuselässä EM-karsinnan avausturnauksessa välillä kantanut Czakan korostaa pelirohkeutta ja kovuutta.

– En ole omasta mielestäni mikään hirveä stressaaja, nautin tekemisestä tiukoissa paikoissa. Turha pehmoilla, kun panokset ovat kovat. Pallo kerralla pitää osata nauttia Montenegro-pelistä - täysin rinnoin, tähdentää Czakan.

Lue myös:

.
.