1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. moottoripyöräily

KymiRingin MotoGP-osakilpailu peruttu – "Kova isku, harmittaa isosti"

Iitin KymiRingillä oli tarkoitus ajaa ensimmäistä kertaa MotoGP-osakilpailu tänä kesänä. Uuden järjestyssopimuksen myötä Iitissä ajetaan MotoGP:tä vuosina 2022–2026.

Kuva: Roman Rios/AOP

Heinäkuuksi suunniteltu ratamoottoripyöräilyn MotoGP-osakilpailu Iitin KymiRingillä on peruttu. Kilpailun tilalle tulee elokuussa Itävallassa ajettava osakilpailu. Itävallassa ajetaan kaksi kilpailua peräkkäin.

Suomen MM-osakilpailu oli tarkoitus ajaa heinäkuun 11. päivä, mutta maailmanlaajuinen koronatilanne sekä sen johdosta vallitsevat matkustusrajoitukset hankaloittavat merkittävästi järjestelyjä.

– Tämä ei ollut niin yllättävä tieto. Tietysti se on harmittava takaisku. Kukaan meistä ei tiennyt, että vuonna 2020 tulee pandemia ja se kestää kaksi vuotta. Ratayhtiön talous ei tähän kaadu, mutta tottakai sillä on vaikutusta, sanoo ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä.

Päivitetty kilpailusopimus

Ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan on tarkoitus kisata KymiRingin radalla kesällä 2022. Vuoden 2022 kisakalenterin tarkemmat päivämäärät julkaistaan marrras-joulukuussa.

Ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilä sanoo, että Dorna Sports ja Kymiring ovat jatkaneet kilpailusopimusta eteenpäin viidellä vuodella. Kymiringillä on edelleen oikeudet järjestää MotoGP-kisa neljänä vuotena 2022–2025. Lisäksi nyt on otettu käyttöön optiovuosi, jonka johdosta Iitissä kaasutellaan MM-pisteistä myös vuonna 2026.

"Rata-alue on aikalailla valmis"

Kymiringin varikkorakennusta on rakennettu Iitin Tillolassa läpi talven. Pietilän mukaan rata-alue on rakentunut viimeisen puolen vuoden ajan aikataulussa. Hänen mukaansa rata olisi valmistunut heinäkuuksi

– Rata-alue on aikalailla valmis. Viimeistelytyöt liittyvät varikkoalueen infraan. Tässähän olisi ollut kaksi kuukautta aikaa, sanoo Pietilä.

"Kyllähän tämä harmittaa isosti"

Projektijohtaja Markku Vihtilä myönsi, että MotoGP-kilpailun peruuntuminen tässä vaiheessa oli kisajärjestäjille raskas pettymys.

– Kyllähän tämä harmittaa meitä isosti, kun kisojen eteen on tehty paljon töitä. Tämä oli kova isku niin meille järjestäjille kuin koko Päijät-Hämeen yrittäjille. Tällainen tapahtuma olisi ollut erittäin toivottu pitkittyneen koronapandemian jälkeen, Vihtilä totesi.

Vihtilän mukaan asiat ovat edenneet viime päivinä nopeasti.

– Tämä on ihan tuore asia. Saimme tiedon kisojen perumisesta torstaina ja tänään tieto jo julkistettiin. Olemme tehneet töitä tähän päivään saakka, jotta tapahtuma olisi ollut mahdollista toteuttaa, Vihtilä kertoi.

– Olimme tehneet erilaisia skenaarioita siitä, miten kisat olisi voitu järjestää yleisörajoituksilla tai jopa ilman yleisöä. Nyt emme voi tälle tilanteelle mitään, Vihtilä sanoi.

Vihtilä ei lähtenyt vielä arvioimaan, millaisia taloudellisia vaikutuksia tapahtuman peruuntumisella on. Kisajärjestäjät toivovat, että tapahtumatakuulla voitaisiin kattaa nyt syntyviä tappioita.

Juttua päivitetty kello 12.28: lisätty ratayhtiön toimitusjohtaja Markku Pietilän kommentteja.

Juttua päivitetty kello 14.00: Markku Vihtilän kommentteja täydennetty.

Lue myös:

Siirrettyyn Iitin MotoGP-kisaviikonloppuun myyty 10 000 lippua – "Lipunmyynti lähti liikkeelle tosi hyvin"

KymiRingillä kamppaillaan MM-pisteistä ensi vuoden heinäkuussa