1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. uinti

Huippuaikoja keväällä uinut Matti Mattsson lähtee "äärettömän hyvillä fiiliksillä" EM-uinteihin: "Työ alkaa tuottaa tulosta"

Matti Mattssonille Budapestin EM-kisat ovat välitavoite ennen Tokion olympialaisia. Mattsson lähtee kuitenkin Budapestiin hakemaan finaalipaikkaa 200 metrin rintauinnissa.

Uinti
Matti Mattsson
Matti Mattsson teki huhtikuussa kaksi SE-aikaa.Lehtikuva / Vesa Moilanen

Yle näyttää uinnin EM-kilpailut kanavillaan. Tutustu kisaohjelmaan täältä.

Uimari Matti Mattsson, 27, lähtee hyvässä vireessä ensi viikon pitkän radan EM-kilpailuihin Budapestiin. Mattsson ui huhtikuussa Helsinki Swim Meet -kisoissa kaksi SE-aikaa.

200 metrin rintauinnin SE parani lähes puolella sekunnilla, kun kellot pysähtyivät aikaan 2.08,51. Mattssonin edellinen ennätys oli lähes kahdeksan vuoden takaa Barcelonan MM-kisoista, joissa porilainen otti pronssia. 100 metrin rintauinti kulki Helsingissä aikaan 1.00,46.

– Fiilikset ovat äärettömän hyvät. Tästä on kiva lähteä kohti kesän arvokilpailuja, Mattsson sanoi ennen lähtöä EM-kisoihin.

Olympiavuonna EM-kisat eivät ole kauden päätavoite, mutta Mattsson lähtee Budapestiinkin tosimielellä.

– Viikon verran on herkistelty. Pidämme EM-kilpailuja välikoitoksena, mutta ne ovat kovatasoiset kilpailut. Sinne lähdetään hakemaan 200 metrillä kolmea starttia eli finaalipaikkaa. 100 metriä on myös ohjelmassa, siinä lähden parantamaan aikaani, Mattsson kertoi.

Kauden päätavoite odottaa heinäkuussa Tokion olympiakisoissa.

– Olympialaiset on aina se isoin kilpailu, mutta pitää ajatella, että se on kipailu muiden joukossa, Mattsson mietti.

Mitä on Mattssonin tämän kauden huippukunnon taustalla?

– Pitkäjänteistä työtä, on haettu oikeita harjoittelumetodeita ja nyt työ alkaa tuottaa tulosta. Vauhtikestävyyttä on kehitetty, harjoittelua on lähdetty hakemaan enemmän 100 metrin kautta. On pyritty saamaan sitä kovemmaksi, jotta vauhti kantaisi myös 200:lle.

Mattssonin valmentajalla Eetu Karvosella on teoria suojattinsa hyvästä keväästä.

– Se pohjautuu siihen, että ensimmäistä kertaa pariinkymmeneen vuoteen Matilla ei ollut kesällä kilpailuja koronan vuoksi.. Se muutti rutiineja. Hengähdystauko oli ehkä paikallaan. Emme ole ainakaan hirveän eri lailla harjoitelleet, mutta hyvin on mennyt, Karvonen totesi.

Lue myös:

Matti Mattsson tykitti jälleen SE-ajan, vaikka tekniikka ei miellyttänyt – Liukkonen rikkoi Tokion olympiarajan: "Nämä paikat täytyy käyttää hyväksi"