1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Kommentti: Suomalaisen yleisurheiluväen katseet ovat nyt moukarinheittäjissä – olympiakesän jättipotti tarjolla heti lauantaina

Koska odotusarvo korreloi pitkälti näkyvyyden kanssa, ilman ihmeitä olympiakesänä kotimaisen yleisurheilun valokeila siirtyy aiturinaisista moukarinheittäjiin, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

Moukarinheittäjä Aaron Kangas on tilastojen valossa Suomen potentiaalisin mitaliehdokas Tokion olympialaisissa. Viime kaudella hänen viiden parhaan kilpailunsa keskiarvo oli 77,53. Vuosina 2012–2019 olympia- ja MM-finaaleissa pronssimitali on irronnut kerran 77-alkuisella, neljästi 78- ja kerran 79-alkuisella tuloksella. Kuva: Mika Kylmäniemi / AOP

13. toukokuuta 2000 Japanin yleisurheilussa elettiin vallankumouksellista päivää, kun moukarinheittäjä Koji Murofushi paiskasi lekansa ensimmäisenä japanilaisena yli 80 metrin haamurajan.

Koska syyskuussa odottivat Sydneyn olympialaiset, Murofushi sai huomiota Nousevan auringon maan yleisurheilun outona lintuna. Syy oli selvä: toisen maailmansodan jälkeen Japanin yleisurheilun olympiamenestyksestä olivat yksinään vastanneet vain maratoonarit, kolmen hopean ja kahden pronssin edestä.

Huippuasetelmista huolimatta Sydneyn kisoista ei tullut Murofushin läpimurtoa. Ainoan mitalin, ensimmäisen kultaisen, toi Naoko Takahashi – lajia lienee turha mainita. Toisin kuin harvakseen kilpailtavalla maratonilla, Murofushi heitti läpi kesän 2000 otsikot kerääviä mittoja ja sitä myötä itsensä japanilaisten yleisurheilukannattajien sydämiin.

Tänä päivänä maailmassa ei ole toista moukarinheittäjää, joka nauttisi maassaan sellaista supertähden statusta kuin Murofushi. Asemansa eteen hän ehti voittaa toki olympiakultaa 2004, maailmanmestaruuden 2011 ja kolme himmeämpää mitalia, joista viimeisenä olympiapronssin 2012.

Koji Murofushi kävi näytösmielessä heittämässä Japanin mestaruuskisoissa 2016. Hän heitti 41-vuotiaana tuloksen 64,74, joka riitti finaalissa 12. sijaan. Murofushi on kaikkien aikojen tilastossa neljäntenä ennätyksellään 84,86. Kuva: Arrow Press/Getty Images

Ei siis ihme, että elämä on kohdellut Murofushia hyvin myös urheilu-uran päätyttyä. Jos Tokiossa päästään kilpailemaan olympiamitaleista vielä kuluvana suvena, osa kunniasta kuuluu Murofushille, joka toimi viime syyskuuhun asti urheilujohtajana Tokion olympialaisten järjestelytoimikunnassa. Sittemmin kansallissankari on noussut ministeriötason tehtäviin, Japanin urheilukomissaariksi.

Koji Murofushi on Japanin tunnetuimpia urheilupersoonia. Nykyisin hän vaikuttaa korkea-arvoisessa tehtävässä maansa urheilupolitiikassa. Kuva: Carl Court/Getty Images

Suosikin asema tyrkyllä

Vaikka edellä mainitut tittelit ja mammona ovat kokoluokaltaan suomalaisille yleisurheilijoille unelmaosastoa, nyt kotimaan kentillä olisi tarjolla vastaavanlaista olympia-ajan huomioita kuin Murofushille Japanissa kesällä 2000.

Viime vuosina pika-aiturinaiset ovat paistatelleet ansaitusti kotimaisen yleisurheilun parrasvaloissa ennen kaikkea EM-rankingsijojensa ansiosta. Hypeä lisäsi koronan sekoittama vuoden 2020 maailmanlista.

Toukokuun puoliväliin mennessä jokaiselle yleisurheilua seuraavalle lienee kuitenkin viimeistään tullut selväksi, miten eri tavoin pandemia-aika on vaikuttanut urheilijoihin eri puolilla maailmaa. Kun naisten pika-aidoissa viime kauden kärkitulos maailmassa oli 12,68, muutamassa viikossa sen alle on painellut jo kahdeksan juoksijaa. Heistä kuudella ei ole ainuttakaan pika-aitastarttia kesältä 2020.

Finaalipaikka Tokiossa olisi suomalaiselle pika-aiturille sensaatio.

Sen sijaan kotimaiset kärkimoukarinheittäjät ovat olleet pandemia-aikana oma lukunsa, ja näin olympiavuonna mahdollinen mitalilukunsa.

Miehissä Aaron Kangas ylsi viime kesän ennätyksellään 79,05 maailmantilastossa viidenneksi. Tuloksen kovuutta kuvaa kuitenkin, että se olisi riittänyt top 5 -listasijoitukseen myös vuosina 2016–2019. Naisissa Silja Kosonen heitti puolestaan nuorten kaikkien aikojen kolmanneksi pisimmän moukarilaakin 71,34, josta hän on tänä vuonna petrannut jo 72,44:ään.

Silja Kosonen on 18-vuotiaana kovimpia suomalaisia yleisurheilulupauksia. Hänen nykyinen ennätyksensä on 72,44. Vuodesta 2013 jokaisessa olympia- ja MM-finaalissa pronssimitali on irronnut 74-metrisillä tuloksella. Kuva: Saimi Airaksinen / AOP

18-vuotias Kosonen heitti voimassa olevan Suomen ennätyksen 6. maaliskuuta Kaustisten talvimestaruuskisoissa. Lumisateesta ja parin asteen lämpötilasta on vaikea löytää kelihyötyä, mutta silti nuorten maailmanennätys jäi Kososelta vain 80 sentin päähän.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Paalupaikka tarjolla

Kun kotimainen moukarikerma kokoontuu lauantaina Kankaanpäähän avaamaan kautensa, varmaa on, että lämpötila huitelee lähes 20 asteessa.

Mikäli Kosonen rikkoisi kiinalaisen Zhang Wenxiun vuonna 2005 heittämän nuorten ME:n, molemmat alle kaksikymppisten ennätykset olisivat suomalaisten nimissä. Kun 19-vuotias Olli-Pekka Karjalainen moukaroi ME-lukemat 78,33 elokuussa 1999, Kosonen ei ollut vielä edes syntynyt ja Aaron Kangas oli kahden vuoden ja neljän viikon ikäinen.

Lauantaina 23-vuotias Kangas heittää kotiringissään. Mikäli leka kaartaa ennätyksen tuntumaan, Tokio ja potentiaalinen suomalainen yleisurheilumitali ovat yhtälönä jo luokkaa toteutettavissa.

Näin siksi, että moukarinheitto noudattaa lajina poikkeuksellista kaavaa mitä tulee menestyneimpiin heittäjiin. Oli kyse sitten Murofushista, viime vuosikymmenen hallitsijasta Pawel Fajdekista tai Karjalaisesta, toukokuussa tehdyt tulokset ovat lähes poikkeuksetta olleet hyvin linjassa muun kauden tulostason kanssa: parannukset ovat olleet maksimissaan 2–3 metrin luokkaa.

Tätä taustaa vasten lauantaina Kankaanpäässä kilpaillaan yksi suomalaisen yleisurheilukesän mielenkiintoisimmista tapahtumista, jossa moukarinheittäjille tyrkytetään jättipottia. Huipputuloksilla viime vuosien sivurooli ei tule enää kysymykseen.

Lue lisää:

"Oletteko tosissanne?" Merja Korpela ei ole unohtanut tyrmistyttävää tilannetta 20 vuoden takaa – Suomen moukarinheittäjät saivat tarpeekseen hylkiön roolista

Tekeekö raisiolaisesta hiekkamontusta ponnistava superlupaus historiaa tänä kesänä? Suomi on lähellä ällistyttävää yleisurheilusaavutusta