1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. koripallo

Max Besselink teki keväällä päätöksen, joka hämmästytti koripalloväkeä – suurlupaus lähtee nyt Yhdysvaltoihin: "Uskon, että pystyn pelaamaan NBA:ssa"

Asiantuntijoiden mukaan Max Besselinkillä on eväitä NBA:han asti. Päätös siirtyä Korisliigasta sarjatasoa alemmas oli kuitenkin odottamaton veto.

19-vuotias Max Besselink on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen koripallolahjakkuus. Kuva: Mikko Koski / Yle

Suomalaisia koripallopiirejä kuohutti keväällä superlupaus Max Besselinkin yllättävä päätös siirtyä kesken kauden mestarisuosikki Helsinki Seagullsista sarjatasoa alempana pelaavan HNMKY:n riveihin. Siirto yllätti niin Seagullsin joukkueen, kuin oikeastaan koko Suomen koripalloväen. Olihan Besselink saanut Seagullsin kovassa ryhmässä suhteellisen mukavasti vastuuta.

Kotimaisen koripallon suurimpana lupauksena pidetty Besselink kaipasi sitä kuitenkin lisää.

– Halusin pelata enemmän ja paremmin. Vaikka sainkin liigassa peliaikaa, niin tuntui, että en päässyt pelaamaan sellaista korista missä olen parhaimmillani.

Niinpä Besselink päätti siirtyä takaisin kasvattajaseuraansa Helsingin NMKY:hyn, jossa oli iso rooli tarjolla. Huhtikuussa 19 vuotta täyttänyt Besselink pelasi Namikassa yli 30 minuuttia ottelua kohden ja pussitti koreja 21,8 pisteen keskiarvolla. Seagullsissa vastaavat numerot olivat 17 minuuttia ja 6,8 pistettä.

Besselink sai nuoreksi pelaajaksi poikkeuksellisen paljon vastuuta Korisliigassa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Pettynyt aikaansa Seagullsissa Besselink ei kuitenkaan ole. Hän puhuu lämpimästi ajastaan lokkiparvessa, jossa kokeneemmat pelaajat ottivat hänet siipiensä suojaan. Shawn Huffin ja Tuukka Kotin kaltaiset maajoukkueveteraanit avasivat hänelle koripallon syvempiä saloja.

– Namikassa pelaaminen oli todella hauskaa, kun huomasin, kuinka paljon olin oppinut Seagullsissa! Ajattelin heti, että vau, tämä on ihan erilaista viime vuoteen verrattuna. Tunsin itseni vahvemmaksi ja ymmärsin peliä paljon paremmin. Sain siitä paljon itseluottamusta.

Kesällä Yhdysvaltoihin yliopistokoripallon perässä muuttava Besselink sanoo suoraan, että teki siirtopäätöksen vain ja ainoastaan oma kehitys mielessään.

– Halusin tehdä kaiken voitavani ennen lähtöä yliopistoon. Koin, että tämä oli itseni kannalta paras ratkaisu. Ei se kuitenkaan helppoa ollut. Piti ajatella miten kertoisin siitä joukkueelle. Se meni ihan hyvin, he kyllä ymmärsivät ja kunnioittivat päätöstäni, Besselink kertoo.

– Mutta vaikka joku sitä kritisoisikin, niin en minä siitä välitä.

Lähtöhalut yllättivät

Besselinkiä Seagullsissa valmentanut Jussi Laakso myöntää pettyneensä nuoren lupauksen lähdöstä. Helsinkiläisjoukkue oli siinä vaiheessa ylivoimainen mestarisuosikki, mutta hyytyi lopulta pronssille.

– Se oli aikamoinen yllätys, kun Max lähti. Ja myös aikamoinen isku, sillä olimme laskeneet sen varaan, että hän on meillä koko kauden. En voi kieltää, etteikö se olisi harmittanut. Ei se meistä hyvältä tuntunut, sanoo Seagullsin päävalmentaja Laakso.

Laakso ei kuitenkaan halua ottaa kantaa siihen, oliko Besselinkin päätös oikein vai väärin.

– En minä muistele sitä pahalla. Eikä tässä mitään siltoja ole poltettu. Parasta toivon miehelle, toivottavasti hän pärjää urallaan.

Besselinkin erikoinen liike herätti muutenkin koripallopiiressä kummastusta. Korisliigaa pidettiin korkealle tähtäävän lupauksen kannalta kehittävämpänä ympäristönä kuin 1. divisioona.

Ylen asiantuntija Pieti Poikola luonnehtii päätöstä erikoiseksi, mutta ei usko, että Besselinkille aiheutuu päätöksestä mainehaittoja.

– Pelaajaa arvotetaan hyvissä organisaatioissa lähtökohtaisesti sen mukaan, kuinka hyvä pelaaja hän on. Jos pelitaidot ja henkiset ominaisuudet ovat kohdillaan, niin silloin yksittäinen päätös ei vaikuta mihinkään.

Potentiaalia NBA:han asti

Ja pelitaitojahan Besselinkillä tosiaan on. Ylen haastattelemien koripallovaikuttajien mukaan eväitä on vaikka NBA:han asti, vaikka sinne onkin vielä reippaasti matkaa. Maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann arvioi monipuolisuuden ja intohimoisen harjoittelun Besselinkin suurimmiksi vahvuuksiksi.

– Max on hyvinkin suuri lupaus, ainakin suomalaisessa mittapuussa. Meillä on isot odotukset hänen suhteensa. Hänellä on sellaiset edellytykset, että NBA on ihan hyvä tavoite.

Laakso nostaa fyysiset ominaisuudet tasan kaksimetrisen lupauksen erikoispiirteeksi.

– Hän on pitkäraajainen, erittäin liikunnallinen ja melko räjähtävä. Töitä riittää kuitenkin vielä, että hän pääsisi tavoitteisiinsa. NBA ei ole poissuljettu, mutta on se vielä tosi kaukana. Jos puhutaan tällaisista poikkeuslahjakkuuksista, niin kyllä Lauri Markkanen oli ihan eri tason yksisarvinen verrattuna Maxiin. Mutta jos hän pysyy terveenä ja harjoittelee, niin on hänellä varmasti mahdollisuus.

Poikola näkee, että Besselinkin kohdalla on vielä paljon avoimia kysymyksiä. Niitä ovat muun muassa pelipaikka ja pelillinen identiteetti.

– Mikä tulee olemaan se hänen erikoisominaisuutensa? Huippuluokan kaukoheitolla pääsee pitkälle. Näen, että hänellä on ominaisuuksia tulla todella hyväksi heittäjäksi. Siihen kun yhdistää, että hän pystyy laittamaan palloa maahan ja viimeistelemään kontaktista korin läheltä, niin tuolla koolla ja liikkuvuudella on mahdollista luoda aika kiva paketti, Poikola maalailee.

Esikuvina Kobe Bryant ja Kevin Durant

Besselink muuttaa kesäkuussa Santa Claraan Kaliforniaan pelaamaan yliopistokoripalloa. Korisliigassa hän palloili ilman palkkaa ja muita korvauksia, sillä Yhdysvaltojen yliopistosarjoihin ei ammattilaisena pelanneita kelpuuteta.

Yhdysvaltoihin yliopistoon lähteminen on ollut Besselinkille itsestäänselvyys jo pienestä pitäen. Sekä vanhemmat että isosisarukset ovat sen polun kulkeneet. Isä Gerry on menestynyt kanadalainen koripalloilija ja äiti Nina entinen Suomen maajoukkuepelaaja.

– Yliopistossa pitää olla valmis siihen, että kaverit hyppivät korin yli ja sellaista, Besselink nauraa.

– Jenkeissä koripallo tulee olemaan paljon vauhdikkaampaa ja pelaajat ovat urheilullisempia. Siihen minunkin on panostettava. Pitää treenata jalkoja ja tulla fyysisesti vahvemmaksi.

Besselink muuttaa kesäkuussa Helsingistä Kaliforniaan. Kuva: Mikko Koski / Yle

Besselink pitää monen muun tapaan Michael Jordania kaikkien aikojen koripalloilijana, mutta viime aikoina ruudulla on pyörinyt edesmenneen Los Angeles Lakers -legenda Kobe Bryantin videoita. Toinen esikuva on Brooklyn Netsin supertähti Kevin Durant.

– Bryant on minulle iso idoli juuri nyt, yritän tehdä samoja juttuja kuin hän. Durant on toinen. Hän muistuttaa olemukseltaan hieman minua, hän on pitkä ja hänellä on pitkät kädet, mutta ei ole niin iso. Hän on myös todella taitava.

NBA on Besselinkille unelma, mutta ei pakkomielle. Myös Euroopan ammattilaisliigat houkuttelevat, mutta tällä hetkellä tähtäin on absoluuttisella huipulla.

– Uskon oikeasti, että pystyn pelaamaan NBA:ssa. Jos pelaan hyvän kauden Santa Clarassa, aion ilmoittautua NBA:n varaustilaisuuteen ensi vuonna.

Kun Lauri Markkanen lähti valloittamaan Yhdysvaltoja muutama vuosi sitten, mainosti maajoukkueluotsi Dettmann häntä uutena Dirk Nowitzikina. Voisiko Besselink olla uusi Kevin Durant?

– En ole ainakaan kuullut, että minua oltaisiin vertailtu kehenkään. Mutta ehkä sitten vuoden kuluttua!

Lue myös:

Awak Kuier on jumissa Suomessa, vaikka WNBA-kausi alkaa tällä viikolla – kertoo tilanteestaan Yle Urheilulle: "Ei voi muuta kuin toivoa parasta"

Millaisella joukkueella Susijengi esiintyy syksyn 2022 EM-kisoissa? Kokoonpanossa pelipaikat vielä osin jakamatta

Mikä teki Teemu Rannikosta yhden kaikkien aikojen parhaista suomalaiskoripalloilijoista? Läheiset kertovat poikkeuksellisesta peliälystä