Hyppää sisältöön

Anni Vuohijoen olympiaunelma meni murskaksi, mutta toivo elää edelleen – levon jälkeen alkaa harjoittelu ilman tietoa tulevasta: "Muuttujia on todella paljon"

32-vuotias Anni Vuohijoki on parantanut Rion olympialaisista tuloskeskiarvoaan yli 20 kilolla. Hän joutui silti pettymään viimeisessä olympiakarsinnassa jalkaongelmian takia.

Anni Vuohijoki joutui pettymään viimeisessä olympiakarsintakilpailussa. Kuva: Yle/Sebastian Backman

Painonnostaja Anni Vuohijoki jäi ilman tulosta viimeisessä olympiakarsinnassa Kolumbian Calissa torstaina, kun hänen yrityksensä tempauksessa epäonnistuivat.

Vuohijoen ensimmäinen yritys 94 kilosta epäonnistui, eikä hän pystynyt tempaamaan myöskään 96 kiloa kahdella seuraavalla yrityksellä. Vuohijoki ei saanut sanojensa mukaan jalkojaan toimimaan Calin kuumuudessa.

– Tempauksen ensimmäisessä nostossa ylöstulovaiheessa jalka liukastui, ja se sotki kisaani. Jännitti jo valmiiksi, ja jännitti vielä enemmän sen jälkeen. Jalka ei ollut vireessä, ja se teki kisasta todella möykkyisen, Vuohijoki luonnehtii Yle Urheilulle puhelimitse.

Vuohijoen ei olisi tarvinnut jatkaa kilpailua, mutta hän päätti testata kuntoaan rinnallevedossa.

– Kun rinnallevedossakin painoi, niin tiesin jalkani olevan todella loppu. Ehkä lataus olisi ollut erilainen, jos olisin tempaissut 94 tai 96, mutta en olisi sitä eilisenä päivänä saanut nostettua, Vuohijoki tiivistää jalkaongelmansa vaikutuksen.

Ilman tulosta jääminen oli nostajalle iso pettymys. Hän kertoo parantaneensa viiden vuoden takaisista Rion olympialaisista tuloskeskiarvoaan noin 22 kilolla. Hän sijoittui tuolloin painoluokassaan kymmenenneksi.

– Se harmittaa itseäni, koska nämä olisivat olleet olympialaiset, missä olisin pystynyt realistisesti pärjäämään. Se on ehkä isoin pettymys, mutta tämä pitää pystyä nyt nollaamaan.

Portti ei täysin sulkeutunut

Vuohijoen unelma Tokion olympialaisista ei ole täysin murskana, mutta tilanne ei ole enää omissa käsissä. Vuohijoki voi yltää olympiapaikkaan niin sanottujen villien korttien tai rankingin perusteella.

Rankingin osalta tilanne ratkeaa kesäkuun alussa, jolloin maiden on ilmoitettava, mihin painoluokkaan kukin nostaja haluaa ilmoittautua.

– Sen jälkeen listat putsataan, sillä esimerkiksi Kiinalla olisi jokaiseen seitsemään painoluokkaan nostaja, mutta maat eivät voi laittaa kuin neljä nostajaa olympialaisiin. Siksi on olemassa painoluokkia, joihin maa ei laita nostajaa.

– Silloin ranking siirtyy niin, että kyseinen nostaja otetaan pois ja koko ranking nousee yhdellä niin kauan, että painoluokassa on 12 urheilijaa.

Villien korttien tilannetta joutuu jännittämään puolestaan kesäkuun loppuun saakka. Vuohijoella ei ole tarkkaa tietoa, millä perusteilla villit kortit olympialaisiin jaetaan.

Vuohijoen mukaan valitsijat voivat painottaa esimerkiksi sitä, ettei Pohjoismaista ole yhtään urheilijaa. Myös jonkin maan panostaminen olympiakarsintoihin voi oikeuttaa villiin korttiin.

– Voidaan esimerkiksi katsoa, että me olemme olleet aika isolla joukkueella ja Suomi on panostanut olympiakarsintaan. Se riippuu siitä, mitä he painottavat. Muuttujia on todella paljon.

Anni Vuohijoki työnsi huhtikuun EM-kisoissa viidenneksi. Kuva: AOP

Vuohijoki aikoo levätä parin viikon ajan, mutta sen jälkeen hän aikoo pitää itsensä kilpailukunnossa mahdollisen kisapaikan varalta. Varmaa on kuitenkin se, että karsintakilpailusta toiseen mennyt nostaja aikoo antaa tänä kesänä aikaa enemmän myös perheelleen ja läheisilleen sekä nauttia viime vuosien menestyksestä.

– Olen tehnyt kahden ja puolen vuoden aikana varmaan viitisentoista Suomen ennätystä, tehnyt kahteen kertaan Suomen kautta aikain parhaan tuloksen naisissa ja ottanut 17 vuoteen ensimmäisen mitalin Suomeen EM-kisoista.

– Olen halunnut pitää nämä asiat mielessäni. Tulee Tokion kisoja tai ei, niin se ei vie sitä tosiasiaa, miten paljon hyvää tämä matka on tuonut minulle ja painonnostolle.

Painonnostajan maha ei ole kuitenkaan täynnä. Vuohijoella on edelleen tavoitteita, joita hän haluaa urheilijana saavuttaa. Mielessä pyörii myös vuoden päästä alkavat Pariisin olympiakarsinnat, vaikkakin nyt hän aikoo ottaa hetken happea.

– Minulla on omia kilotavoitteita ja mieltymyksiä, mitkä tulen suorittamaan. Tiedän, että pystyn niihin. Minulla on niihin tavoitteet olemassa, mutta en voi mennä kisasta toiseen kuin höyryveturi.

– Pariisin olympiakarsinnat alkavat vuoden päästä, mutta tarvitsen tähän väliin aikaa: rakennamme harjoituspohjaa uusiksi ja mietimme, mitä muutoksia kannattaa tehdä, ettei jatkossa kävisi esimerkiksi näin, että kuumuus vetää näin tyhjäksi, Vuohijoki päättää.

Lue myös:

Anni Vuohijoelle raskas pettymys olympiakarsinnoista, mutta kaikki toivo ei ole vielä mennyt – "2,5 vuoden työ viemäristä alas"