Hyppää sisältöön

Aleksander Barkovin tekemiset saavat suomalaisen joukkuekaverin leuan loksahtamaan – Markus Nutivaara nousi uuteen kukoistukseen Floridassa

Maisemanvaihdon voi todeta tehneen hyvää Floridaan siirtyneelle Markus Nutivaaralle. NHL-uransa Columbus Blue Jacketsissa aloittanut haukiputaalainen ajautui pelilliseen umpikujaan, mutta nyt Nutivaaran peli kulkee.

Florida Panthersin Markus Nutivaara jarruttaa ottelussa entistä seuraansa Columbusta vastaan. Siirto on tehnyt suomalaispuolustajalle hyvää. Kuva: Getty Images

Markus Nutivaara, 26, on löytämässä itseään uudelleen pelaajana Florida Panthersin päävalmentajan Joel Quennevillen alaisuudessa. Floridan kolmosparissa, yhdessä Buffalosta hankitun Brandon Montourin kanssa, pelaava Nutivaara on täyttänyt roolinsa etenkin kauden jälkimmäisellä puoliskolla erinomaisesti.

Itse asiassa Nutivaara-Montour on taistelee joillain mittareilla joukkueen parhaan pakkiparin tittelistä. Esimerkiksi maalipaikkatilastoissa Montour (107–62) on joukkueen selkeästi paras puolustaja ja Nutivaara (189–152) toiseksi paras.

Vaarallisten maalipaikkojen osalta Montour (37–27) on niin ikään ykkönen. Nutivaara (72–55) löytyy sijalta neljä. Tällaiset tilastot ovat 2,5 miljoonan dollarin vuosipalkkaa nauttivalta kuutospakilta loistavat.

Columbuksesta siirtyneen suomalaispuolustajan kehitys näkyy tilastoissa. Vaarallisten maalipaikkojen osuus maalipaikoista on Nutivaaralla noussut menneen kauden Columbus-lukemasta (46,01%) yli kymmenellä prosenttiyksiköllä (56,69%).

– Ehdottomasti tänne tulo on sopinut minulle. Kun pelaan hyvän pelin, tuntuu, että se meni oikeasti hyvin. Aiemmin saattoi olla, että jalka kulki ja peli tuntui hyvältä, mutta se ei ollutkaan hyvää, Nutivaara sanoo Yle Urheilulle.

Floridan pelitapa on aavistuksen vapaampi ja kiekollisempi kuin Columbuksessa, mikä sopii Nutivaaran vahvuuksiin paremmin. Nutivaara ei silti sopeutunut helposti uuteen neljän Columbus-vuoden jälkeen.

– Yllättävän kauan otti, että pääsin siihen sisään. Luulin, että se tulee automattisesti, mutta olikin yllättävän iso haaste alkaa taas luottaa pelaamisessa vaistoihin. Siksi varmaan alkukausi oli itselläni aika rikkonainen. En valmistautunut kauteen tarpeeksi hyvin, Nutivaara suomii itseään.

Florida 2.0

Joukkueena Florida on pystynyt jatkuvasti kehittämään pelaamistaan. Tämän ja viime kauden välillä on valtava ero. Nyt Florida on äärimmäisen nopea kiekollisen pelin joukkue, mutta myös erittäin tunnollinen puolustusvelvoitteiden kanssa – selkeästi tunnollisempi kuin aiemmin.

Markus Nutivaaralta kesti hetkiä oppia reagoimaan Florida Panthersin pelitavan mukaisesti. Kuvassa hän kamppailee Detroit Red Wingsin Bobby Ryania vastaan. Kuva: AOP

Nopea peli vaatii pelaajilta reagointikykyä, mutta toimiessaan hyvä hyökkääminen johtaa laadukkaaseen puolustamiseen ja päinvastoin. Juuri tätä Nutivaaran mukaan Floridassa on kauden mittaan hiottu.

– Haluamme olla viisikkopelissä reaktiivisia ja pelata nopeasti. Hyökkäämme ja puolustamme rohkeasti, ja siinä pitää reagoida tosi nopeasti. Itsellä oli alkukaudesta ongelmana, etten reagoinut tarpeeksi nopeasti. Nyt on viilattu sitä, että kaikki olisivat samalla sivulla ja peli olisi sitä kautta nopeaa. Kun se toimii, vastustajalla ei ole aikaa paljon lättyä heitellä.

Paras todiste kehittyneestä pelistä löytyi runkosarjan lopuksi sarjataulukosta. Florida nousi divisioonassaan toiseksi ohi muun muassa Stanley Cupia syksyllä nostelleen paikalliskilpailija Tampan. Nutivaaran mukaan Panthers on hioutunut kauden aikana erittäin yhtenäiseksi ryhmäksi.

– Kokonaisuutena tämä oli tosi ehjä runkosarja, jonka aikana jokainen pelaaja toi itseään mukaan tähän juttuun. Jos jollakin ketjulla oli heikko peli, joku toinen ketju nousi esiin ja niin edelleen, Nutivaara kertaa.

Aleksander Barkovilla ei tosin ole vielä ollut heikkoa hetkeä, puolustaja jatkaa nauraen.

Tampa Bayn Erik Cernakia vastaan taisteleva Aleksander Barkov (oik.) on tehnyt vaikutuksen Nutivaaraan. Florida Panthers kohtaa pudotuspeleissä Tampan. Kuva: Getty Images

Suomalaisen jääkiekkohistorian parhaan kahden suunnan keskushyökkääjän seuraaminen läheltä onkin ollut yksi Nutivaaran ensimmäisen Florida-kauden mieleenpainuvimpia asioita. Barkov on varmasti suurimpia suosikkeja voittamaan kuluvan kauden päätteeksi NHL:n parhaan puolustavan pelaajan palkinnon.

– Ei sitä touhua voi kuin monttu auki katsella. Välillä miettii, että toivottavasti puolustaja hänen jäljiltään löytää kotiin, Nutivaara sanoo.

– ”Sasha” on pelaaja, joka voi tehdä kolme pistettä per peli ja silti hän on aina ensimmäisenä hoitamassa puolustusvelvoitteita. Aika, jonka hän käyttää itsensä kehittämiseen, on käsittämätöntä.

Seuraava askel

Runkosarjan onnistumiset eivät kuitenkaan tulevalla viikolla paina vaakakupissa, kun Panthers käynnistää pudotuspelisarjan hallitsevaa mestaria Tampaa vastaan. Barkovin, Nutivaaran ja muiden panttereiden eteen isketään yksi seurahistorian kovimmista pudotuspelihaasteista.

Vastaan tulee viime vuosien suurseura, jolta löytyy kolmesta ketjusta huippuluokan yksilöitä. Eivätkä liigan paras puolustuskalusto ja maalivahti tee Floridan urakasta helppoa.

Markus Nutivaaran mukaan Tampaa vastaan Floridan jokaisella pelaajalla peli kulkee. Kuva: AOP / Andrew Bershaw

Toisaalta Panthers vei joukkueiden keskinäiset ottelut runkosarjassa voitoin 5–3. Joukkue siis tietää ainakin teoriassa, miten temppu tehdään.

– Meillä on ollut sellainen playoff-fiilis Tampaa vastaan koko kauden. Tuntuu, että joka jätkällä kulkee niitä vastaan.

Nutivaara kuitenkin tietää, että pudotuspeleissä kaikki alkaa alusta. Hänen mukaansa menestys on paljon kiinni pääkopasta.

– Pitää vain luottaa itseensä ja omaan tekemiseen. Tärkeintä on työnteko. Meillä on vahva luottamus itseemme tässä sarjassa, Nutivaara vakuuttaa.

Lue myös:

.
.