1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Leijonat

Anton Lundell teki avausmaalinsa A-maajoukkueessa – Tre Kronor nujersi Leijonat MM-kisojen kenraaliharjoituksessa

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue hävisi Prahan EHT-turnauksen lauantain päiväpelissä Ruotsille maalein 2–3. Leijonat matkusti heti ottelun jälkeen Riikaan, jossa MM-turnaus alkaa perjantaina.

Suomen urakka MM-kisoissa alkaa ensi lauantaina USA:ta vastaan. Kuva: AOP

Leijonien MM-kenraali päättyi 2–3-tappioon Ruotsille. Suomen maalit tekivät Jere Sallinen ja ensimmäisen A-maajoukkuemaalinsa tehnyt 19-vuotias Anton Lundell.

Suomen saalis Tshekin EHT-turnauksesta oli kaksi tappiota ja yksi voitto. Suomi hävisi avauspelissään Tshekille 1–2 ja voitti toisessa kamppailussaan Venäjän 4–1.

Ruotsille voitto oli turnauksen ensimmäinen.

Suomen MM-joukkueen kokoonpano julkaistiin muutama tunti ottelun jälkeen. Mukaan tuli Los Angeles Kingsin Olli Määttä. Leijonien MM-joukkueen voi katsoa täältä.

Leijonat kulutti avauserässä jäähypenkkiä

Ruotsi teki ottelun avausmaalin ylivoimalla ajassa 6.47, kun Skellefteå-hyökkääjä Jesper Fröden löi sisään puolustaja Nils Lundkvistin vedon paluukiekon. Suomen maalilla torjunut Jussi Olkinuora oli voimaton, sillä Lundkvistillä oli edessään puolityhjä maali. Jäähypenkkiä takaiskumaalin aikana kuluttu Ilves-hyökkääjä Eemeli Suomi.

Suomen peliä avauserässä sotki kolme kahden minuutin jäähyä. Eemeli Suomen lisäksi rangaistusaitiossa vieraili kaksi kertaa HIFK-sentteri Lundell.

Leijonien peliä haittasi myös se, että Petri Kontiola oli sivussa lähes koko erän, kun hän sai avausvaihdossaan kiekon kurkkuunsa ja poistui kaukalosta. Kontiola palasi jäälle vasta aivan erän lopussa.

Ruotsin maalia vartioineelle Kazanin Adam Reidebornille kirjattiin avauserästä vain yksi torjunta ja Metallurg-vahti Olkinuoralle peräti 12 pelastusta.

Ludell tasoitti ylivoimalla

Tre Kronor hallitsi toisen erän alkua, mutta Leijonat pääsi peliin paremmin sisään erän edetessä.

Anton Lundell aiheutti vaaratilanteita Ruotsin maalilla useaan otteeseen. Kuva: AOP

Suomen 1–1-tasoitus syntyi ylivoimalla, kun Ruotsille tuomittiin ottelun ensimmäinen rangaistus. Lundellin tarkka rannelaukaus b-pisteen tuntumasta upposi etuyläkulmaan ajassa 23.54. Maalin syöttäjäksi merkittiin Pelicans-pakki Oliwer Kaski.

– Tiesin, että se on aika varma maali, jos saan sen sinne yläläskiin riman alle. Viritin vain jousipyssyn sinne, Lundell kommentoi osumaansa pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Leijonat sai Lundellin maalin jälkeen vielä kaksi ylivoimaa toisessa erässä, mutta Ruotsin maalia vartioinut Reideborn piti maalinsa puhtaana.

Toinen erä oli Leijonilta selvästi parempi kuin ensimmäinen.

Tre Kronorille onnekas maali

Kovatempoisen kolmannen erän avausmaali nähtiin ajassa 48.28, kun Ruotsin Filip Hållander vei Ruotsin 2–1-johtoon. 20-vuotias Luulaja-hyökkääjä teki vahvan nousun ja laukoi onnekkaan maalin KalPa-pakki Mikael Seppälän mailan kautta yläkulmaan.

Leijonat haki lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Tre Kronorin Dennis Rasmussen niittasi omasta päästä 3–1:een ajassa 59.00

Suomi jatkoi vielä ilman maalivahtia ja onnistui kaventamaan 2–3:een. Suomen toisen maalin teki paluukiekosta HIFK:n Jere Sallinen kolme sekuntia ennen päätössummeria.

Kolmannessa erässä ei nähty yhtään jäähyä.

Olkinuora torjui ottelussa 23/25 kertaa ja Ruotsin maalia vartioinut Reideborn pysäytti kiekon 8/10 kertaa.

Lopullinen MM-joukkue nimetään vielä lauantaina

Suomen joukkue matkustaa vielä lauantaina MM-kisakaupunki Riikaan, jossa Suomi pelaa MM-turnauksen ensimmäisen MM-ottelunsa ensi lauanataina.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen ei saapunut median haastateltavaksi Ruotsi-pelin jälkeen, koska hän halusi keskittyä lopullisen MM-kisajoukkueen valintaan.

– Tässä on kiireinen aikataulu, kun lopullinen MM-kisajoukkue pitäisi nimetä parin tunnin päästä. Lähtökohta on se, että tästä EHT-joukkueesta se MM-joukkue tulee, Suomen joukkueenjohtaja Mika Kortelainen selvitti tilannetta Jalosen puolesta.

– Meillä on aika hektinen aikataulu, koska tästä lähdetään lentokentälle ja lennetään Latviaan. Ne, jotka eivät mahdu kisajoukkueeseen, lentävät Riiasta heti Helsinkiin, Kortelainen summasi.

Kortelaisen mukaan lauantaina nimettiin lopullinen joukkue, johon ei jätetä enää tilaa NHL-vahvistuksille.

Lue myös:

Tässä on Leijonien lopullinen MM-kisajoukkue – Olli Määttä mukaan NHL:stä

"Kuin olutta ilman alkoholia" – latvialaisfani tiivistää tunnelmat, kun 15 vuotta odotetut jääkiekon MM-kisat pelataan todennäköisesti ilman yleisöä

Päätöserän tehohetki toi Leijonille voiton – Leijonat-tulokas maalasi jälleen ja koki kovia Venäjää vastaan

Suomi hävisi turnauksen avausottelunsa – Axel Rindell teki ensimmäisen maalinsa Leijonissa

Leijonat saamassa MM-kisoihin NHL:stä laihan saaliin – ”Alla on aika raskas kausi”

Suomen ketjut ottelun alussa:

1. ketju:

Jere Sallinen–Anton Lundell–Valtteri Puustinen
Atte Ohtamaa–Oliwer Kaski

2. ketju:
Jere Innala–Petri Kontiola–Jere Karjalainen
Mikael Seppälä–Elmeri Eronen

3. ketju:
Eemeli Suomi–Mikael Ruohomaa–Niko Ojamäki
Jarkko Parikka–Ville Pokka

4. ketju:
Markus Hännikäinen–Peter Tiivola–Marko Anttila
Tony Sund–Petteri Lindbohm

9. puolustaja:
Kim Nousiainen

Maalivahdit:
Jussi Olkinuora (Harri Säteri)