1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NBA

Lauri Markkasen NBA-ura on pahasti solmussa – seuraavaksi hänen pitää vaihtaa maisemaa ja harkita jopa paluuta Eurooppaan, sanoo asiantuntija

Lauri Markkasen edustama Chicago Bulls jäi neljättä kertaa putkeen ulos NBA:n pudotuspeleistä. Yle Urheilun asiantuntijan Ilpo Rantasen mukaan suomalaisen ura tarvitsee uuden suunnan jossain muualla kuin Chicagossa.

Lauri Markkanen joutuu seuraamaan NBA:n pudotuspelit jälleen sivusta, sillä Bullsin kausi päättyi runkosarjaan. Kuva: 2021 Nic Antaya

Lauri Markkasen neljäs kausi koripalloliiga NBA:ssa päättyi ilman pudotuspelejä. Siirtorajalla rivejään muun muassa tähtisentteri Nikola Vucevicilla vahvistanut Chicago Bulls ei onnistunut kiipeämään 72 ottelun runkosarjassa pudotuspelikarsintaviivan paremmalle puolelle, ja näin takavuosien mahtiseura katselee kauden ratkaisuhetket sivussa neljättä vuotta putkeen.

Markkasen tulevaisuus on tällä hetkellä auki. Vastuu Bullsissa on vähentynyt, ja suomalainen miettii seuraavaa peliliikettään.

Hän löi vetoa itsensä puolesta jättämällä joulun alla Bullsin jatkosopimuspaperin allekirjoittamatta. Nelivuotisen tulokassopimuksen päättyessä hänestä tulee rajoitettu vapaa agentti, eli muut seurat voivat tarjota jyväskyläläiselle sopimusta, mutta Bullsilla on oikeus vastata tarjouksiin.

Yle Urheilun asiantuntijan Ilpo Rantasen mukaan loppukauden peleissä on näyttänyt siltä, ettei Markkasen ympärille olla rakentamassa tulevaisuutta.

– Vain Markkanen ja hänen tiiminsä tietävät, miksi hän jäi siirtorajalla Chicagoon. Loppukauden paletissa on ollut vaikea nähdä, että epäitsekkäästi ja joukkueorientoituneesti pelaavalle eurooppalaiselle olisi enää muuta ruutua kuin seistä kaaren takana ja odottaa, josko pallo tulisi käteen ja voisi heittää.

Jim Boylenin jälkeen ruoriin tarttunut Billy Donovankaan ei saanut ohjattua Bullsia pudotuspelisatamaan. Kuva: 2021 Getty Images

Härkälauman päävalmentaja vaihtui täksi kaudeksi paljon parjatusta Jim Boylenista nuorten pelaajien kehittäjänä tunnettuun Billy Donovaniin.

– Boylenin ajoista on aika helppoa mennä pelillisesti eteenpäin, mutta eiväthän odotukset toteutuneet modernin ja kollektiivisen koripallon suhteen missään vaiheessa, Rantanen toteaa.

Bullsin takakentälle on kaivattu jo pidempään kokeneempaa pelintekijää, mutta peli on pyörinyt Coby Whiten, Tomas Satoranskyn ja sooloiluun taipuvaisen tähtipelaajan Zach LaVinen kautta. Siirtorajalla Markkasta huhuttiin New Orleans Pelicansiin vaihtokaupassa Lonzo Balliin, mutta kauppa jäi toteutumatta.

Sen sijaan Bulls teki kaupan Orlandon kanssa. Otto Porter, Wendell Carter jr. sekä kaksi ykköskierroksen varausta matkasivat Magiciin. Montenegrolaisen Vucevicin lisäksi Bulls sai Orlandosta Al-Farouq Aminun, ja Bostonista siirtynyt Daniel Theis tuli myös lisäämään isojen miesten peliaikakilpailua.

– En usko, että siirtorajan peliliikkeitä olisi tehty, jos Bulls näkisi Laurilla merkittävän roolin tai he rakentaisivat joukkuetta hänen ympärilleen.

On turhaa jälkiviisastella, kannattiko Markkasen hylätä jatkosopimustarjous. Rantanen muistuttaa, että asiaa voi arvioida vasta pidemmällä aikavälillä.

– Olen historiantutkija, emmekä me puolen vuoden päästä tiedä, onko joku järkevää vai ei. Jos hän olisi tehnyt sopimuksen, tulevaisuudesta päättäisi yksinomaan Bulls. Jos pöydälle lyödään tarjous, johon Chicago ei halua vastata, Markkanen on kuskin paikalla.

Nikola Vucevic on upottanut Bullsin paidassa noin 21 pistettä ja ottanut 11 levypalloa peliä kohti. Kuva: 2021 NBAE

"NBA on matematiikkaa"

Nyt kun Markkanen vapautuu markkinoille, kyse on siitä, paljonko hänen potentiaalistaan ollaan valmiita maksamaan. Suomen ensimmäinen NBA-pelaaja Hanno Möttölä sanoi siirtorajan umpeuduttua, että Chicago tarjoaa 99 prosentin varmuudella Markkaselle jatkosopimusta sekä vastaa tarvittaessa muiden seurojen tarjouksiin.

– Muita vaihtoehtoja ei ole, koska muuten Bulls joutuisi luopumaan näin kovasta pelaajasta ilman mitään kompensaatiota, Möttölä arvioi.

Markkanen itse on aiemmin puhunut toiveestaan jatkaa uraa edelleen Chicagossa. Rantanen näkee, että suomalaisen uran kannalta maisemanvaihdos voisi olla kuitenkin tarpeen.

– NBA on matematiikkaa tietyllä tavalla. Kaikelle on hintansa, ja tietyllä suoritustasolla ollaan valmiita maksamaan tietty määrä dollareita. Järjestelmällä osoitetaan kunnioitusta tähtipelaajille.

– On mielenkiintoista, miten paljon Markkanen ja hänen tiiminsä ovat valmiita priorisoimaan pelillisesti parasta ympäristöä verrattuna dollareihin. Hänen tapauksessaan maisemanvaihto olisi se, mikä uran toivottavasti auttaa uuteen alkuun.

Markkanen täyttää viikon päästä 24 vuotta, ja kahden lapsen perheenisän ammattilaisura on edelleen vasta alkupuolella. Korisliigassa viimeksi Pyrinnön apuvalmentajana työskennellyt Rantanen korostaa oikean ympäristön merkitystä, ja väläyttää myös yllättävää korttia Euroopan kentistä.

– Ei Lauri ole vielä parhaassa iässään pelaajana, eikä hänellä ole kiire. Usein mielletään, että pelaajat haluavat yksisilmäisesti mennä urallaan niin pitkälle kuin mahdollista, ja kaikki tehdään sen eteen, mutta on hänellä muitakin vaihtoehtoja elämässään.

– Esimerkiksi Euroliiga on täynnä entisiä NBA-pelaajia, jotka ovat asettuneet Eurooppaan pelaamaan. Eikä kyse ole siitä, etteivätkö he pärjäisi NBA:ssa. Mielestäni Laurilla on tällaisia perustavanlaatuisia asioita ratkaistavanaan.

Kaudella 2018–2019 Markkanen upotti palloa koriin lähes 19 pisteen keskiarvolla. Kuva: Getty Images

Ominaisuuksia ei ole hyödynnetty

213-senttiseksi pelaajaksi Markkanen on monipuolinen ja liikkuva, mutta Rantanen ei ole nähnyt, että suomalaisen ominaisuuksia olisi pyritty käyttämään oikealla tavalla Bullsissa.

– Markkanen on riittävän iso menemään pienempiä puolustajia vastaan korin lähelle ja liian hyvä heittäjä isoille miehille kaaren takana. Sitä ei ole hyödynnetty. Onko se sitten ollut pelintekijöistä, LaVinesta vai valmennuksesta kiinni, en tiedä.

Markkanen on totuttu näkemään sentterinä tai isona laiturina nelospaikalla, mutta tällä kaudella hän on pelannut myös kolmospaikalla. Päävalmentaja Donovan on viimeksi Toronto-ottelun jälkeen kehunut Markkasen työmoraalia ja asennetta, mutta Rantasen mukaan on selvää, ettei pelipaikan vaihtuminen ainakaan auta pelaajan tilannetta.

– Ei se helpota etenkään, kun Bullsin konsepti ja identiteetti on ollut hakusessa. Lauri ei myöskään ole huippupuolustajan maineessa. Mitä pienemmällä pelipaikalla mennään, sitä isompia haasteita kohdistuu puolustamiseen, vaikkei automaattisesti saman pelipaikan pelaajaa tarvitsekaan puolustaa.

– Hyökkäyspäässä Lauri kyllä taipuu kolmosesta neloseen tai jopa vitoseen riippuen siitä, millaisia kuvioita juostaan.

Markkanen on poiminut tällä kaudella hieman yli viisi levypalloa ottelua kohden. Kuva: 2021 NBAE

Kehitystä vahvuuksien kautta

Ennen NBA-uraa Arizonan yliopistojoukkueessa vuoden pelanneen Markkasen tilastollisesti paras kausi Bullsissa on ollut 2018–2019. Minuutteja tuli yli 32 ottelua kohden, pisteitä 18,7 ja levypallojakin keskimäärin yhdeksän. Tämän kauden vastaavat tilastot ennen runkosarjan päätöspeliä olivat 25,9, 13,6 ja 5,3.

Vaikka vastuu on jäänyt vähäisemmäksi ja olkapäävamma pilasi osan kaudesta, kaikki tilastot eivät ole menneet huonompaan suuntaan. Esimerkiksi kolmoset ovat uponneet NBA-uran parhaalla tarkkuudella 40,2-prosenttisesti. Myös kaikkien heittojen onnistumisprosentti 48,0 on uran paras.

Valmentaja Billy Donovan on sanonut, ettei hän ole keskustellut seurapomo Arturas Karnisovasin kanssa Markkasen tulevaisuudesta. Kuva: Getty Images

Markkasen NBA-kaudet ovat olleet rikkonaisia. Suomalaiselta on jäänyt jokaisella kaudella tukku pelejä väliin, ja eniten otteluita, 68, kertyi debyyttikaudella.

– Siinä jäi 14 peliä pois, ja sen jälkeen aina vähintään 20 peliä. Toki nyt koronakaudella niitä on jäänyt yleisesti muutenkin väliin enemmän.

– Laurin heittoprosentithan ovat ihan hyviä. Heittomäärät, minuutit ja levypallot ovat pudonneet, ja kokonaisvaltainen peliin osallistuminen on heikentynyt. Suunta ei ole hyvä.

Rantasen mukaan Markkasen pitäisi olla itsekkäämpi pelaaja yksilö- ja tähtikulttiin nojaavassa liigassa. Hän toivoo, että pelaajaa kehitettäisiin vahvuudet edellä monipuolisuus huomioiden.

– Kun kehitetään heikkouksia, se ei saa olla vahvuuksista pois. Pelaajat tekevät uraa vahvuuksien kautta, ja Laurin olisi hyvä mennä monipuolisuus ja liikkuvuus edellä pelillisessä kehityksessään.

– Ei saisi tuijottaa liikaa siihen aika kapeaan muottiin, johon pelaajia ajetaan herkästi sen perusteella, millaista peli on kenties joskus aiemmin NBA:ssa ollut.

Rantanen näkee edelleen Markkasessa potentiaalin nousta paljon nykyistä korkeammalle tasolle. Se ei vain välttämättä tapahdu Chicagossa.

– Potentiaali on olemassa, mutta näytöt kentällä eivät tue sitä tällä hetkellä. Bullsilla on vahvat näytöt siinä, miten heidän pois päästämänsä pelaajat ovat pelanneet muualla, Rantanen muistuttaa.

Kausi päättyi vahvaan esitykseen

Markkanen pelasi kauden viimeisen ottelunsa varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa kotiparketilla Chicagossa. Bulls voitti ottelun Milwaukee Bucksia vastaan 118–112.

Vajaat 25 minuuttia pelannut Markkanen upotti 17 pistettä ja otti viisi levypalloa. Hän onnistui kahdessa neljästä kolmen pisteen heittoyrityksestään. Markkanen pelasi Bullsin avauskokoonpanossa.

Itälohkon kolmannen sijan ja pudotuspelipaikan jo hyvissä ajoin ennen runkosarjan päätöstä varmistanut Milwaukee lepuutti parhaita pelaajiaan, muiden muassa supertähteään Giannis Antetokounmpoa.

KausiOttelutPistekeskiarvoPeliminuutit
2020-215113,625,8
2019-205014,729,8
2018-195218,732,3
2017-186815,229,7

Lue myös:

Lauri Markkasen Bulls jäi jälleen ulos pudotuspeleistä – suomalaisen tulevaisuus Chicagossa suuri kysymysmerkki: "Rakastan häntä pelaajana"

Lauri Markkasella 14 pisteen ilta – Bulls taipui selvästi NBA:ssa

Lauri Markkanen loisti, Bullsille selvä voitto

Kommentti: Bullsin avauksesta pudotettu Lauri Markkanen romahti keskeisestä rakennuspalikasta vaihtopelaajaksi – suomalaisen NBA-tulevaisuus on mysteeri

Kommentti: Lauri Markkasen jatkaminen Bullsissa voi kääntyä suomalaistähden eduksi, sillä tulevaisuus on nyt omissa käsissä