1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Suomen moukarinaisten kaksintaistelussa nähtiin eeppinen loppuratkaisu heti kauden avauksessa! Krista Tervolle uran kolmanneksi paras tulos

Krista Tervo voitti naisten moukarikilpailun Kankaanpäässä tuloksella 71,81. Kisaa pitkään johtanut Silja Kosonen jäi toiseksi tuloksella 69,82. Aaron Kangas voitti miesten kisan tuloksella 76,85.

Krista Tervo avasi kauden erinomaisesti. Kuva: SUL / Anssi Mäkinen

Karhulan Katajaisten Krista Tervo oli huippuvireessä kotimaisen moukarikauden avauskisassa Kankaanpäässä. Tervo voitti naisten moukarin tuloksella 71,81.

Kisasta ennakoitiin talvella Suomen ennätyksen heittäneen Silja Kososen ja Tervon kaksintaistelua. Voittotaistelu ratkesikin jännittävien vaiheiden jälkeen vasta viimeisellä kierroksella.

Someron Esan Kosonen johti kilpailua pitkään toisen kierroksen heitollaan 69,82. Kisassa toisena tuloksella 69,40 ollut Tervo pystyi kuitenkin viimeisellä heitollaan roimaan tulosparannukseen. Kosonen jäi viimeisellään ilman tulosta, joten Tervo nappasi kisan voiton.

Tervon voittotulos 71,81 on hänen uransa kolmanneksi paras kilpailutulos. Tervon ennätys on viime kesältä 72,12. Heittäjä itse oli tyytyväinen kilpailuunsa, sillä yhtä heittoa lukuun ottamatta hän sai omasta mielestään kelpo tuloksia. Tervon sarja oli 67,41 - 68,54 - 68,05 - 69,40 - 63,85 -71,81.

– On ollut paljon sellaista ruksinheittelyä ja tullut pientä tekniikkahajoamista. Olen tosi tyytyväinen, vielä kun lopussa sain pientä piikkiä, niin tosi jees, Tervo kertoi Yle Urheilulle.

– Vielä tulee paljon sellaisia kuuskaseja, kun on vielä vähän harkkakausi kesken, niin en saa kropasta irti kaikkea. Siksi tuo on ehdottomasti lupaavaa kesän kannalta!

Tämän kauden maailmanlistalla Tervon voittotulos oikeuttaa 17:nteen sijaan. Tervo avasi kautensa aikaisemmin tammikuussa Kroatiassa heittolajien eurocupissa.

Krista Tervo
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Kosonen yritti sulkea korvansa kuulutuksilta

Myös Kosonen oli tyytyväinen kisaansa, vaikka ei tällä kertaa SE-lukemia tai nuorten maailmanennätystä hätyytellytkään.

– Tällaista hyvää kisaa lähdin hakemaan. Odotukset olivat itselläni melkeinpä alemmat, sillä ihan viimeiset treenit eivät ole niin hyvin mennyt, mitä olisin toivonut. Kuitenkin ensimmäinen kisa, niin en mitään maailmanennätyksiä tästä kisasta lähtenyt hakemaan, Kosonen kertoi Yle Urheilulle.

Kosonen heitti maaliskuussa lähelle alle 20-vuotiaiden ME:tä 72,44 kantaneella heitollaan. Kiinan Zhang Wenxiun tulos 73,24 on vuodelta 2005. Tämän jälkeen nuori suomalaisheittäjä on ollut luupin alla omasta mielestään vähän liikaankin. Kankaanpäässäkin hänen talviheittonsa nostettiin esiin kuulutuksissa.

– Koetin olla kuuntelematta kuulutuksia ja keskittyä omaan tekemiseen, mutta kyllä se siellä vähän vaikuttaa. Meni heitto vähän yliyrittämiseksi. Kyllä siihen tottuu jossain kohtaa ja ymmärrän, että ihmisillä on odotuksia, seuraan vain omaa päätäni ja teen mitä pystyn.

Silja Kosonen uskoo olevansa tällä kaudella niin hyvässä kunnossa, että jopa nuorten ME-lukemat ovat mahdolliset. Kuva: Com Pic / Mauri Ratilainen / All Over Press

Kova kilpailu puskee eteenpäin

Tervo ja Kosonen saivat kisassa tiukan vastuksen myös Kauhajoen Karhun Suvi Koskisesta, joka oli kisan kolmas ennätyksellään 68,65. Tulon on Suomen kaikkien aikojen tilaston kahdeksanneksi paras. Sekä Tervo että Kosonen ovat iloisia kovasta kilpailutilanteesta, sillä se puskee jokaista eteenpäin.

– Oikeasti tosi kiva! Saa niin hyvät skabat yhdessä, kun ikinä ei tiedä, mitä tapahtuu. Kuka vaan voi kiilata eteen, Tervo pohti.

– Uskon, että saamme toisistamme tosi paljon hyötyä. Viemme toisiamme koko ajan eteenpäin, eikä kukaan joudu kisaamaan yksin. Se on hienoa, että niin moni on näin hyvällä tasolla, Kosonen sanoi.

Mitä Suomen kärkiheittäjiltä voi odottaa tulevana kesänä, kun jos nyt heitot kantavat näin pitkälle? 18-vuotias Kosonen uskoo, että olevansa paremmassa vireessä alkukesästä ja hän haluaa päästä heitoissaan 70 metrin paremmalle puolelle.

– Uskon, että se nuorten maailmanennätys voi tulla jossain vaiheessa, hän sanoi.

Tokion olympiakisojen raja on naisilla 72,50. 23-vuotias Tervo ei osaa vielä sanoa, kuinka paljon hänellä on varaa vielä parantaa tuloksiaan tänä kesänä. Hän toivoo olevansa ennätyskunnossa ja parantavansa vielä viime kesänä heittämäänsä ennätystä 72,12. Mutta nähdäänkö Krista Tervo olympialaisissa? Kysymys saa hänet nauramaan.

– En voi vielä sanoa kyllä tai ei, koska ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu. Mutta itse ainakin toivon, että olen siellä!

Kangas jäi olympiarajasta 65 senttiä

Miesten kisassa katseet kohdistuivat Suomen ykkösheittäjä Aaron Kankaaseen. Kankaanpään Seudun Leiskun heittäjä oli viime kesän ennätyksellään 79,05 maailmantilaston viides, mutta nyt hänen tuloksensa jäi tästä reilut kaksi metriä. Kankaan paras heitto 76,85 tuli neljännellä kierroksella ja se jäi Tokion olympiarajasta 65 senttiä.

Kangas nousi tuloksellaan maailmantilastossa 14:nneksi.

– Se oli ihan odotusten mukainen kauden alku, mutta kyllähän olympiaraja olisi maistunut, Kangas sanoi.

Kangas voitti toiseksi tulleen Tuomas Seppänen liki kahdella metrillä, sillä Noormarkun Nopsan heittäjän tulos oli 75,02. Edellisen kerran 34-vuotias Seppänen oli ylittänyt 75 metriä kesällä 2016. Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola oli kisan kolmas tuloksella 73,28.

_Päivitys kello 15.57: Lisätty Tervon ja Kososen kommentit ja miesten kisan tulokset.

Päivitys kello 21.00: Lisätty Aaron Kankaalta kommentti._

Lue myös:

Kommentti: Suomalaisen yleisurheiluväen katseet ovat nyt moukarinheittäjissä – olympiakesän jättipotti tarjolla heti lauantaina

Tekeekö raisiolaisesta hiekkamontusta ponnistava superlupaus historiaa tänä kesänä? Suomi on lähellä ällistyttävää yleisurheilusaavutusta