Hyppää sisältöön

Suomen lentisnaisten ottelu peruttiin koronatapauksen takia – viranomaiset muuttivat mieltään: "Oli sitten toisenlainen päätös"

Naisten lentopallomaajoukkueen piti pelata illalla EM-karsintojen viimeinen ottelu Slovakiaa vastaan, mutta ottelu on peruttu. Päätös ei vaikuta Suomen saavuttamaan EM-paikkaan.

Suomen naisten lentopallomaajoukkue varmisti perjantaina paikkansa EM-kisoihin voittamalla kaksi erää Montenegroa vastaan. Kuva: CEV

Suomen naisten lentopallomaajoukkueessa havaittu koronatapaus on peruuttanut illan ottelun Slovakiaa vastaan. Slovakialle merkitään ottelusta luovutusvoitto.

Suomen joukkue joutui jo perjantaina valmistautumaan Montenegro-otteluun epävarmoissa oloissa, sillä tuolloin yksi Suomen joukkueen jäsenistä antoi positiivisen testituloksen pelipäivän koronatestissä.

Henkilö eristettiin välittömästi muusta joukkueesta ja Suomi sai perjantaina peliluvan paikallisilta terveysviranomaisilta ja Euroopan lentopalloliitolta (CEV) puolitoista tuntia ennen ottelua, kun kaikkien muiden testitulokset olivat negatiivisia.

Sekä Suomen lentopalloliiton toimitusjohtaja Olli-Pekka Karjalainen että maajoukkueen päävalmentaja Tapio Kangasniemi kertoivat Yle Urheilulle, että lauantain tapauksessa kyse on edelleen samasta henkilöstä.

– Tulkinta on se, että nyt siinä on muitakin altistuneita, Karjalainen sanoi.

– Me teemme niin kuin viranomaiset suosittavat, tai määrävät tässä tapauksessa. Eilen päätös oli se, että porukka voi pelata ja silloin pelattiin. Tänään oli sitten toisenlainen päätös.

Kangasniemi arveli, että perjantaina positiivisen koronatestituloksen kanssa toimittiin kiireellä. Joukkue noudatti kisajärjestäjien, organisaation ja paikallisten viranomaisten ohjeita, ja kun se sai peliluvan viime tingassa, niillä ohjeilla mentiin.

CEV:ltä varmuus kisapaikasta

Lauantaina Kangasniemellä oli vauhdikas päivä puhelimessa, sillä joukkue sai iltapäivällä viranomaisilta määräyksen ottelun perumisesta. Sen jälkeen Suomen joukkue halusi saada CEV:ltä mustaa valkoisella, että Suomen EM-kisapaikka on varma eikä joukkuetta diskata koronatapauksen takia.

Suomi varmisti paikkansa EM-kisoihin jo perjantaina voittamalla kaksi erää Montenegroa vastaan.

– Terveys on tietenkin prioriteetti numero yksi, mutta joukkueen kanssa kävimme asiaa läpi ja kaikki olivat valmiita pelaamaan, jos olisi saatu lupa ja kisapaikka olisi ollut kyseessä. Joukkue olisi ollut pelikunnossa ja pelaajat terveitä, Kangasniemi vakuutti.

– Tietysti sillä tavalla on helpottavaa, että saimme eilen pelata, koska muuten kisapaikka olisi ollut ohuen langan varassa.

Kangasniemen mukaan joukkueen johto oli yrittänyt valmistautua kaikkeen mahdollisimman hyvin ja koronan riskit tiedostettiin. Tästä huolimatta se sai tärkeää oppia siitä, miten tällaisissa tilanteessa toimitaan.

– Tässä on ollut monta sellaista tilannetta, johon ei ole lopulta voinutkaan valmistautua. Siinä tilanteessa on vain täytynyt tehdä mahdollisimman oikeita päätöksiä ja koettaa klaarata isoa kuvaa.

"Tästäkin suosta heittämällä yli"

Terveysviranomaiset ovat asettaneet Suomen joukkueen nyt kahden viikon karanteeniin, joten joukkue joutuu nyt jäämää Slovakiaan. Kangasniemen mukaan seuraavat päivät ovat ratkaisevia sen suhteen, tuleeko lisätartuntoja.

– Kyllähän tässä ollaan niin paljon erillään kuin suinkin pystytään olemaan, olemme omissa huoneissamme ja ilman fyysisiä kontakteja keneenkään.

Joukkueen pelaajat olivat päävalmentajan mukaan ristiriitaisissa tunnelmissa ja pettyneitä, kun eivät päässeet lauantaina pelaamaan ja joutuvat vielä karanteeniin. Joukkue oli revanssimielellä ja valmiudessa huipentamaan EM-karsintaturnauksensa Slovakiaa vastaan.

– Tässä on kuitenkin koko viikon ajan yritetty tuoda peliin uusia asioita ja tehdä vanhoja asioita paremmin. Olisi ollut mukava päästä kokeilemaan Slovakiaa vastaan, että kumpi on kumpi tänään, Kangasniemi harmitteli.

– Mutta tämä joukkue on niin huikea kaikella tavalla ja joka aspektilla, että varmaan tästäkin suosta mennään yhdessä heittämällä yli.

Kun karanteeni on ohi, joukkue pääsee lentokoneeseen, jos henkilöillä on esittää negatiivinen koronatesti. Karjalaisen mukaan joukkuetta testataan todennäköisesti karanteenin aikanakin, ja kulut tästä tulevat liiton maksettavaksi. Vaikka lentopalloliiton talousvaikeudet ovat olleet tapetilla viime vuosina, ei Karjalaisen mukaan tämä ole niistä suurin murheenaihe.

– Onni onnettomuudessa, että kisapaikka varmistettiin eikä se ollut tämän myötä uhattuna, mutta samaan aikaan on ikävää, että tällaista tulee. Nyt täytyy ensisijaisesti huolehtia siitä, että kaikki pysyvät kunnossa ja saadaan kaikki onnellisesti Suomeen. Mietitään sen jälkeen lentopalloa, Karjalainen sanoi.

Päivitys kello 20.54: Lisätty Olli-Pekka Karjalaisen ja Tapio Kangasniemen kommentit.

Korjaus kello 20.54: Joukkueessa on havaittu vain yksi koronatapaus, ei useampia, kuten jutussa aiemmin luki.

Lue myös:

Lentopallonaiset olivat piinaavassa epävarmuudessa ennen ratkaisevaa EM-karsintapeliä – Suomen positiivinen koronatapaus oli johtaa jopa ottelun luovuttamiseen

Lentopallonaiset tyylikkäästi EM-kilpailuihin! – Montenegro taipui Suomen näytöksessä