Hyppää sisältöön

Leo-Pekka Tähti kelasi maailman parhaan ajan kahteen vuoteen

Suomalaiset pyörätuolikelaajat avasivat Tokion paralympiavuoden komeasti Sveitsissä. Leo-Pekka Tähden voittoaika 13,85 on maailman paras tulos kahteen vuoteen.

Leo-Pekka Tähden kisakausi alkoi todella lupaavasti. Kuva: Tomi Hänninen

Leo-Pekka Tähti voitti 100 metrin kelauksen luokassa 54 parayleisurheilun GP-kilpailuissa Nottwilissä, Sveitsissä. Tähden voittoaika 13,85 on maailman paras tulos kahteen vuoteen.

– Se oli kauden ensimmäiseksi 100 metrin kilpailuksi hyvää tekemistä. Alkulämmittelyn perusteella tuntui, että eilinen painaa. Joten siihenkin nähden nyt liikahti aika hyvin, vaikka 60 metrin jälkeen tuli yksi ohilyönti, Tähti sanoi Suomen urheiluliiton tiedotteessa.

Tähti kohensi maailman kärkitulosta sekunnin kymmenyksen. Aiemman kärkituloksen 13,95 oli kelannut thaimaalainen Athiwat Paeng-Nuea, joka on vasta 19-vuotias tulevaisuudenlupaus.

Tähden tulosta nopeammin on viimeksi kelannut hän itse voittaessaan maailmanmestaruuden toissavuonna Dubaissa ajalla 13,83. Tähden oma maailmanennätys on 13,63 vuodelta 2008.

Tähti kilpailee Nottwilissä vielä sunnuntaina 400 metrillä.

Mattila ja Paukkeri paransivat ennätyksiään

Tähden valmennukseen vuosi sitten siirtynyt Esa-Pekka Mattila onnistui myös kiitettävästi. Hän sijoittui 100 metrillä kolmanneksi ennätyksellään 14,18. Entinen ennätys 14,23 oli jo 11 vuotta vanha.

Mattilan taakse jäi muun muassa hollantilainen entinen maailmanmestari Kenny van Weeghel. Mattilan uusi ennätys sijoittuu tämän vuoden maailmantilastossa neljänneksi.

Toisena maaliin ehti Tähden ja Mattilan välissä meksikolainen Juan Pablo Cervantes ajalla 14,02. Tuomo Himanka oli 12:s ajalla 15,23. Kilpailijoita tässä luokassa oli 29.

Naisten samassa luokassa 19-vuotias Sini Paukkeri oli kymmenes ennätyksellään 17,77. Hän paransi ennätystään 0,14 sekuntia. Japanilainen Momoka Muraoka voitti ajalla 16,60.

Manni kelasi toiseksi

Luokassa 34 Euroopan mestari Henry Manni kelasi toiseksi tunisialaisen ME-miehen Walid Ktilan jälkeen ajalla 15,59. Tulos jää vain 0,13 sekuntia Mannin viisi vuotta vanhasta Suomen ennätyksestä.

Ktilan voittoaika 14,67 on maailman tämän vuoden ylivoimainen kärkitulos. Manni on maailmantilastossa toisena.

– Pakko olla tyytyväinen. Paremman ajan olen kelannut vain Rion paralympiakisoissa ja saman ajan kerran myötätuuleen. Tämä oli paras aikani kapuloilla kelattaessa, Manni kertoi.

Lue myös:

.
.