1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Kilpakävelijä Aleksi Ojala lunasti paikan Tokion olympiakisoihin

Aleksi Ojala alitti olympiakisarajan hyvällä marginaalilla Podebradyssa.

Aleksi Ojala voi nyt keskittyä olympiakisoihin valmistautumiseen. Kuva: Tomi Hänninen

Kilpakävelijä Aleksi Ojala lunasti sunnuntaina olympiakisapaikan Tokioon alittamalla karsintarajan Tshekin Podebradyssa. Ojala sijoittui Euroopan joukkuemestaruuskilpailujen 50 kilometrillä toiseksi hyvällä ajalla 3.48.25, joka alitti Tokion olympiakisojen tulosrajan 3 tuntia ja 50 minuuttia.

– Kyllä tässä vielä ollaan vähän ihmeissään, että mitä tuli tehtyä. Tänään oli se päivä, että kaikki onnistui, Ojala kommentoi Yle Urheilulle.

Selkä- ja lonkkavaivat olivat aikaisemmin häirinneet Ojalan olympiakisapaikkajahtia.

– Tuossa parilla viimeisellä kilometrillä huuhdottiin pois koko kahden vuoden taistelun tuska, Ojala iloitsi.

Kilpailun 28-vuotias suomalainen aloitti maltillisesti.

– Valmentajan kanssa sovittiin, että lähden alussa rauhassa ja katson sieltä sopivan ryhmän, jonka kanssa kävelen ja sellainen sitten löytyikin. Huomasin, että tämähän sujuu, kun selkiä alkoi tulla vastaan. Ojala kertasi.

Aivan ongelmitta kilpailu ei sujunut.

– Seitsemän kilometriä ennen maalia lonkankoukistaja kramppasi suhteellisen pahasti, mutta joukkueen hieroja Juha Pönniä huuteli juottopaikalta, että lantio ylös. Se helpotti ja pystyin iskemään viimeiset viisi kilometriä lujaa, Ojala kertoi.

Kilpailun voitti espanjalainen Marc Tur ajalla 3.47.40.

Ojalan ennätys on viisi vuotta sitten Dudincessa kävelty 3.46.25.

Naisten kävelytrio yhdeksäs

Podebradyssa kolme suomalaisnaista käveli ensimmäisen kerran samassa kilpailussa 20 kilometriä alle 1 tunnin 40 minuutin. Suoritus oikeutti yhdeksänteen tilaan.

Elisa Neuvonen onnistui lopussa nousemaan parhaaksi suomalaiseksi. Neuvonen oli 33:s kauden kotimaisella kärkiajalla 1.37.57. Anniina Kivimäki oli 35:s ajalla 1.38.16. Hän jäi vain sekunnin ennätyksestään. Tiia Kuikka käveli 38:nneksi ajalla 1.39.23.

Henkilökohtaisen kilpailun voittaja oli Italian Antonella Palmisano reittiennätyksellä 1.27.42.

Lue myös:

Ennätyskunnossa olevalla Aleksi Ojalalla viimeinen mahdollisuus suoraan olympiapaikkaan: "Se on kiinni siitä, paljonko kipua kestää viimeisellä kympillä"