1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jääkiekon MM 2021

Valmentaja kertoo teini-ikäisten TPS-juniorien sensaatiomaisen tempun taustat – pääsivät mukaan MM-joukkueeseen ilman yhtäkään SM-liigapeliä

18-vuotias Samuel Knazko ja 17-vuotias Juraj Slafkovsky valittiin viikonloppuna Slovakian MM-joukkueeseen. TPS:n alle 20-vuotiaiden joukkueen päävalmentaja Hermanni Vidman ei ollut täysin yllättynyt, sillä hän on nähnyt suojattiensa potentiaalin.

Samuel Knazko saapui Suomeen ja Turkuun kolme vuotta sitten, jolloin hän oli vasta 15-vuotias. Hänen odotetaan tekevän liigadebyyttinsä ensi kaudella. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Viikonlopun aikana moni jääkiekkoa seuraava hieraisi silmiään, kun Slovakian jääkiekkomaajoukkueen manageri, NHL:ssäkin mainetta hankkinut Miroslav Satan valitsi joukkueensa Latvian MM-kisoihin.

Slovakian historian nuorimmasta joukkueesta löytyi kaksi superlupausta, joiden nimet ovat tulleet tutuiksi viime kausina myös Suomen nuorten sarjoissa. 18-vuotias Samuel Knazko on pelannut TPS:n alle 18-vuotiaissa sekä alle 20-vuotiaiden joukkueessa jo kolmen kauden ajan. Vasta 17-vuotias Juraj Slafkovsky on pelannut TPS:ssa kahden kauden ajan ja edustanut niin alle 16-, 18- kuin 20-vuotiaitakin.

– Tämä on huikea juttu. Hattua päästä pojille. Ei heitä ole sinne turhaan otettu, heidän on pitänyt pelata hyvin ja varmasti täyttävät oman roolinsa, TPS:n alle 20-vuotiaiden päävalmentaja Hermanni Vidman kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Valmiita hyppäämään aikuisten peleihin

Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen varasi 185-senttisen ja 86-kiloisen puolustajan Samuel Knazkon viime kesänä NHL:n varaustilaisuuden kolmannella kierroksella. Knazko on ihastuttanut pelikentällä rauhallisilla ratkaisuillaan ja tarkalla syöttöpelillään.

Hyökkääjänä pelaavaa Juraj Slafkovskya taasen pidetään mahdollisena NHL:n ensimmäisen kierroksen varauksena kesällä 2022. Melkein parimetrinen ja satakiloinen järkäle on tottunut pelaamaan vanhempien joukossa eikä kuvia turhaan kumartele, etenkään maalin edustalla.

Vidmanin mukaan molemmat pelaajat ovat omalla tavallaan todella lahjakkaita, vaikka persoonissa löytyykin eroa. Knazko on hänen mielestään täydellinen esimerkki tarinasta, jossa lahjakas nuori, vähän raakilekin, on kasvanut sellaiseksi pelaajaksi, joka on valmis hyppäämään aikuisten peleihin.

– Samuel on aina ollut tosi lahjakas, se on kiistatonta, että hän osaa pelata. Alkuun hänen oli vaikea tottua siihen, että meillä harjoitellaan niin paljon. Hän on vuosi vuodelta kasvanut henkisesti ja fyysisesti.

Vidman arvioikin, että ellei Knazko olisi loukkaantunut 20-vuotiaiden MM-kisoissa, olisi nuorukainen päässyt todennäköisesti debytoimaan jo tänä talvena liigapeleissä.

– Juraj on jännä persoona. Hän on syntynyt vuonna 2004, mutta hän on 194 cm pitkä, painaa 97 kiloa ja reidet ovat aikuisen miehen paksuiset, mutta talvella hänellä oli vielä hammasraudat suussa. Hän on ison miehen kokoinen, mutta henkisesti aika nuori. Välillä unohtuu, kuinka nuori hän on, kun hän on jättiläisen kokoinen.

Juraj Slafkovsky on luonteeltaan varsin eloisa. Hermanni Vidmanin mukaan isokokoisen pelaajan kohdalla usein unohtaa, kuinka nuoresta pelaajasta on kyse. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Itse rauhallisuus ja eloisa jekkuilija

Sekä Knazko että Slafkovsky saapuivat Turkuun varsin nuorina, 15-vuotiaina. TPS oli scoutannut molemmat lupaukset ja tarjonnut heille mahdollisuuden päästä pelaamaan ja kehittymään Suomeen.

Alkuun molemmat asuivat yksin, mutta tämän talven he ovat asuneet yhdessä. Vidman on ollut pelaajille henkinen tuki ja turva näiden vuosien aikana. Hän on kuskannut kaksikkoa jäähalleille ja lentokentälle, toiminut tarvittaessa tulkkina ja pitänyt seuran kanssa huolen siitä, että heillä on ollut kotona ruokaa ja kaikki hyvin.

– He ovat molemmat sellaisia, joilla on tavoiteena päästä pitkälle urallaan, NHL:ään, ja he ovat valinneet, että tulevat Suomeen kehittymään. He ovat joutuneet opettelemaan pyykkien pesun, ruoan laiton ja kantamaan vastuunsa etäopiskelusta. He pärjäävät hyvin ja ovat kasvaneet näinä vuosina.

Samuel Knazko (vas.) nuorten MM-kisoissa vuonna 2020. Vastassa Kanadan Ty Dellandrea. Kuva: Jaroslav Ozana / All Over Press

Vidmanin mukaan pukukopissa Knazko on enemmän hiljaisempi ja rauhallisempi eikä näytä paljoa tunteitaan. Sen sijaan Slafkovsky on varsin eläväinen ja välillä kuin pikkupoika, jolla on koko ajan jekkuja mielessä. Samat piirteet näkyvät myös kentällä.

– Toinen on vähän nuori ja hölmö, tunkee päätänsä joka väliin. Toinen taas on vähän kokeneempi ja rauhallisempi eikä paljoa höntyile, Vidman naurahti.

Knazko on ollut joukkueessa kiekollinen johtaja, joka on vahva myös hyökkäyssuuntaan. Slafkovsky on voimahyökkääjän tyylinen, jolle käy pelissä melkein mikä tahansa rooli. Puolustuspelissä Slafkovskylla on vielä opittavaa, mutta hyökkäyssuuntaan löytyy sitäkin enemmän lahjakkuutta.

"Nyt se on pojista kiinni"

Vidman oli vain hieman yllättynyt siitä, että TPS-kaksikko valittiin Slovakian joukkueeseen. Molemmat pelaajat olivat Slovakian 20-vuotiaiden maajoukkueleirillä kauden jälkeen ja jo tuolloin heille tarjoutui mahdollisuus päästä haistelemaan A-maajoukkueen tunnelmaa. Vidman seurasi suojattiensa harjoitusotteluita ja oli vakuuttunut molempien otteista.

– Tässä on muutama viesti vaihdettu ja he ovat olleet into piukassa. Nyt heidän täytyy ottaa vielä pykälä ylöspäin, että he pääsevät pelaavaan kokoonpanoon. Se on pojista kiinni. Mitä paremmin heillä menee, niin sitä hienommalta se tuntuu.

Sekä Knazko että Slafkovsky ovat Vidmanin mielestä potentiaalisia NHL-tason pelaajia. He ovat osoittaneet jo nuorena olevansa valmiita panemaan itsensä likoon saavuttaakseen tavoitteensa.

Vidman uskoo myös, että kumpikin lupaus on valmis liigajäille jo ensi kaudella, Knazko olisi ollut sitä jo tänä talvena.

– Heillä on varmasti tavoitteena pelata ensi vuonna liigaa ja varmasti he pystyvät siihen. Molemmilla lahjakkuus riittää, mutta se paikka pitää vain ottaa sieltä.

Vidman on nähnyt monia innokkaita pelaajalupauksia, jotka hamuavat menestystä. Hän on iloinen nähdessään Knazkon ja Slafkovskyn kaltaisia pelaajia, jotka ovat lähteneet ulkomaille hakemaan omia unelmiaan ja rajojaan. Valmentajana Vidman on tyytyväinen, kun saa nähdä tällaisten pelaajien kehittyvän.

– He haluavat maailman huipulle ja huippupelaajiksi. On hienoa, kun pelaajat saavuttavat niitä tavoitteita, mitä ovat asettaneet, Vidman sanoi.

Lue myös:

Suomea nuorten maajoukkueessa edustanut Santeri Alatalo valittiin Sveitsin joukkueeseen jääkiekon MM-kisoihin

Leijonien valmistautumisessa merkittävä ero vuoden 2019 kultakevääseen – asiantuntija luottaa Jukka Jaloseen: "Menestytty aikaisemminkin"

Tässä on Leijonien lopullinen MM-kisajoukkue – Olli Määttä mukaan NHL:stä