1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NBA

Tilastot osoittavat, miten Lauri Markkanen syrjäytettiin Bullsissa – suomalaistähti käy rankan kauden läpi Yle Urheilun haastattelussa

Lauri Markkasen peliaika ja pisteet vähenivät sen jälkeen, kun Chicago Bulls teki muutoksia siirtotakarajalla. Markkanen kertoo Yle Urheilun haastattelussa vaikesta kaudestaan NBA:ssa.

Lauri Markkanen ja Chicago jäivät viime vuosien tapaan ulos NBA:n pudotuspeleistä. Kuva: Jeff Haynes / Getty Images

Eriskummallinen, mutta samalla myös opettavainen kausi. Tällaisin sanoin Chicago Bullsin Lauri Markkanen kiteytti varhain maanantaiaamuna päättyneen NBA-kautensa.

Markkanen ei pääse vieläkään kokemaan NBA-kauden makeimpia hetkiä, pudotuspelien huumaa. Chicagon kausi jäi jälleen kehnoksi ja pudotuspelipaikka haaveeksi.

– Olisi ollut hienoa päästä pelaamaan pudotuspeleihin. Jos katsomme taaksepäin, meillä oli monta ottelua, joissa sulimme lopussa. Otteluita, joissa olimme loppuminuuteilla kymmenen pisteen johdossa, mutta silti hävisimme, Markkanen tuskaili.

Henkilökohtaisesti Markkasen kausi oli rikkonainen. Matkan varrelle mahtuivat korona-altistuminen, loukkaantuminen ja loppukaudesta vähentyneet peliminuutit.

– Olisin halunnut pelata ehjän ja kokonaisen kauden. Isoin hampaankoloon jäänyt juttu oli pudotuspelipaikka, olisi ollut siistiä päästä kokemaan se meininki, Markkanen tuumi.

Lauri Markkanen kertoo vaikeasta kaudestaan

Markkanen myöntää, että loppukaudella vähentyneet peliminuutit söivät hänen pelihuumoriaan. Suomalaisen peliaika putosi roimasti sen jälkeen, kun Bulls vahvisti rivejään NBA:n siirtoikkunan viimeisillä hetkillä. Muun muassa tähtisentteri Nikola Vucevicin tulo joukkueeseen vaikutti merkittävästi myös Markkasen saamaan vastuuseen.

– Jouduin kasaamaan itseäni. Koen yhä pystyväni pelaamaan aloituskokoonpanossa tässä liigassa, mutta tähän bisnekseen kuuluu, että uusia jätkiä tuodaan sisään. Yritin pelata saamani minuutit niin hyvin kuin mahdollista, kaivaa lisää energiaa ja puskea tilanteen läpi, Markkanen totesi.

Vähentynyt vastuu näkyi tilastoissa

Vähentynyt vastuu heikensi Markkasen tilastoja. Markkasen koko kauden pistekeskiarvo jäi 13,6:een. Levypalloissa suomalaisen keskiarvoksi kirjattiin 5,3.

– Onhan se itsestäänselvää, että tilastoissa numerot laskevat, jos heittoja tulee vähemmän ja on kentällä vain puolet siitä ajasta, mitä on ollut normaalisti.

– En stressannut liikoja, lähdin vain pelaamaan ja auttamaan joukkuetta, Markkanen kuittasi ja muistutti, että ennen siirtoajan päättymistä hänen pistekeskiarvonsa oli 18 pistettä.

Lauri Markkasen peliaika NBA:ssa ennen ja jälkeen siirtotakarajan:

Kuva: Aleksi Hyvönen / Yle

Kuten yllä olevasta grafiikasta näkee, Lauri Markkasen peliaika väheni NBA:n siirtotakarajan jälkeen. Ennen siirtotakarajaa Markkanen pelasi kunnossa ollessaan yleensä yli 30 minuuttia ottelussa, kun siirtotakarajan jälkeen hän pelasi yli 30 minuuttia vain kaksi kertaa. Yhä useammin suomalaisen peliaika painui alle 20 minuutin.

Vähentynyt peliaika näkyi myös pistetilastossa.

Lauri Markkasen pisteet NBA:ssa ennen ja jälkeen siirtotakarajan:

Kuva: Aleksi Hyvönen / Yle

Tilastoihin mahtuu kuitenkin positiivinenkin yksityiskohta. Markkasen kolmoset upposivat yli 40-prosenttisesti, 40,2 prosenttia kolmen pisteen heitoista upposi sisään.

– Yritin pelata oman roolini ja minuutit niin hyvin kuin pystyin. Vuosi sitten kesällä painettiin hommia heiton eteen, tuntui hyvältä, että vähän putosikin, Markkanen kommentoi onnistuneita kolmosiaan.

Lauri Markkasen tilastot heikkenivät kauden loppuvaiheissa. Kuva: Getty Images

Markkanen on joutunut kauden aikana pohtimaan asioita monelta eri kantilta.

– Olen saanut pidettyä pääni korkealla, vaikka epäonnistumisiakin on tullut. Välillä harmittaa, mutta siitä nousta taas ylös. Jutin sanoin, mennään eteenpäin, Markkanen viittasi kiekkolegenda Timo Jutilaan.

– Vaikeista hetkistä oppii, olen oppinut kauden aikana pelaamaan erilaisissa rooleissa. Loukkaantumiselleni en tietenkään voinut mitään, Markkanen mietti.

Chicagon taivalta vaikeuttivat entisestään harvoiksi jääneet joukkueharjoitukset.

– Loppukauden harjoituksemme voi laskea varmaan yhden käden sormilla, yritimme opetella kaikkea vähän lennosta, Markkanen kertoi.

"Ei voi tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan"

Markkasen nelivuotinen sopimus Chicagossa päättyy ja tulevaisuus on auki, sillä suomalaisesta tulee kesällä rajoitettu vapaa agentti. Tämä tarkoittaa siis sitä, että muut seurat voivat tarjota jyväskyläläiselle sopimusta, mutta Bullsilla on oikeus vastata tarjouksiin.

– Ei voi vielä tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Yritän olla ajattelematta sitä. Vielä en satavarmasti tiedä sitä, missä olen, mutta pitää olla joka tapauksessa valmis pelaamaan, Markkanen mietti.

Lauri Markkasen tulevaisuus on vielä auki. Kuva: Getty Images

Markkasen tulevaisuutta saadaan jännittää alkusyksyyn saakka.

– Pelaajamarkkinat alkavat elokuussa, silloin pystyn tekemään sopimuksen minne vain, mutta Bullsilla on oikeus lyödä eteen sama paperi. Olen jo oppinut senkin, että pitää yrittää olla miettimättä liikaa.

Nyt edessä on lyhyt tauko koripallosta, mutta pian alkaa jo valmistautuminen uuteen kauteen.

– Viime kesä jäi lyhyeksi, kun palasimme Chicagoon jo heinäkuun puolessavälissä. Uskon, että aikani menee pitkälti perheen ja kavereiden kanssa, kun porukka ei ole päässyt rajoitusten takia käymään täällä Chicagossa, Markkanen suunnitteli.

– Tuttavien kanssa oleskelua ja saunomista. Ja varmaan myös frisbeegolf kuuluu suunnitelmiin, Markkanen ennakoi kesäänsä.

Lue myös:

Lauri Markkasen NBA-ura on pahasti solmussa – seuraavaksi hänen pitää vaihtaa maisemaa ja harkita jopa paluuta Eurooppaan, sanoo asiantuntija

Kommentti: Bullsin avauksesta pudotettu Lauri Markkanen romahti keskeisestä rakennuspalikasta vaihtopelaajaksi – suomalaisen NBA-tulevaisuus on mysteeri

Lauri Markkasen Bulls jäi jälleen ulos pudotuspeleistä – suomalaisen tulevaisuus Chicagossa suuri kysymysmerkki: "Rakastan häntä pelaajana"