Hyppää sisältöön

Itävallan koripallokausi päättyi suomalaisjuhliin – Anton Mirolybov päätti pikkukaupungin hankalan taipaleen: "Maistuu erinomaisen hyvälle"

Itävaltalaisen pikkukaupungin pitkä odotus päättyi sunnuntaina, kun Swans Gmunden kukisti Kapfenberg Bullsin finaalisarjassa. Seura oli hävinnyt tätä ennen peräti seitsemän finaalisarjaa.

Kuva: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Itävallan koripallon pääsarjakausi päättyi suomalaisjuhliin, kun Swans Gmundenin päävalmentaja Anton Mirolybov, valmentaja Aleksi Koskinen ja Susijengistä tuttu pelaaja Daniel Dolenc juhlivat mestaruutta.

Itävallan mestaruus oli seuralle varsin maistuva, sillä Swans Gmunden juhli edellisen kerran mestaruutta vuonna 2010. 11 vuoden mittainen odotus päätyi, kun joukkue kukisti Kapfenberg Bullsin otteluvoiton 3–1.

Päävalmentaja Anton Mirolybovin mukaan mestaruus on erittäin iso asia pienelle, noin 13 000 asukkaan Gmundenin kaupungille. Mirolybovin mukaan joukkue oli hävinnyt ennen sunnuntaita pääsarja ja cup-ottelut mukaan lukien seitsemän finaalisarjaa putkeen.

– Mestaruus on erittäin iso asia. Täällä on kehitetty asioita jo pitkään siihen suuntaan, että halutaan pelata kotimaisilla pelaajilla ja ulkomaalaiset pelaajat täyttävät joukkueen vahvuuksia. Usko on horjunut, mutta seuran työntekijät ovat jatkuvasti tehneet sen eteen töitä. Nyt me saavutimme sen, mitä täällä on haluttu useampi vuosi, Mirolybov iloitsee Yle Urheilulle.

Swans Gmunden lähti finaalisarjaan runkosarjan voittajana. Joukkue oli sitä kautta myös ennakkosuosikki, vaikka Kapfenberg olikin voittanut kolme edellistä mestaruutta.

Päävalmentajan mukaan iso tekijä mestaruuden taustalla on ensimmäisen kotipelin häviäminen. Tappiosta tuli käännekohta, sillä huonosti pelannut joukkue heräsi finaalisarjan vaatimustasoon.

– Voitimme sen jälkeen kolme peliä putkeen. Monen vuoden mestarin voittaminen kaksi kertaa vieraissa on äärettömän kova osoitus siitä, että toimimme yhdessä, Mirolybov sanoo.

Kehuja suomalaiskollegoille

Mirolybov kehuu vuolaasti niin Daniel Dolencia kuin apuvalmentajaansa Aleksi Koskista. Dolenc pussitti ratkaisevassa finaalissa kahdeksan pistettä, ja hän kuului koko kauden joukkueen tärkeimpiin pelaajiin.

– Hän tuli tänne ensimmäisestä päivästä lähtien nöyränä, erittäin isona työntekijänä ja hänen panoksensa on ollut äärettömän iso. Ihan kuten Aleksin panos valmennuspuolella. Molemmat herrat ovat tehneet pyyteettömästi töitä päivä toisensa jälkeen ja täyttäneet oman roolinsa.

Susijengistä tuttu Daniel Dolenc lukeutui joukkueensa tärkeimpiin pelaajiin. Kuva: imago sport / AOP

Pitkä ura sai palkinnon

43-vuotias Mirolybov on toiminut päävalmentajana kaudesta 2002–2003 lähtien. Hänellä on kokemusta Itävallan ja Suomen lisäksi muun muassa Saksan koripallosarjoista, mutta mestaruus on on kiertänyt kokenutta suomalaista.

– Onhan tämän mestaruuden merkitys iso. Tämä on minulle ensimmäinen mestaruus valmentajana. Kaikki ne paineet, mitä täällä yhteisössä on ollut, runkosarjassa menestyminen ja cupin finaalin häviäminen... Kyllähän tämä maistuu erinomaisen hyvälle, Mirolybov sanoo.

Viime aikoina ympäri Eurooppaa on nähty monia suomalaisvalmentajia, sillä Mirolybovin ja Koskisen lisäksi Lasse Tuovi on toiminut kauden aikana Ranskan liigassa, Tuomas ja Joonas Iisalo Saksan Bundesliigassa ja Jukka Toijala Viron maajoukkueen päävalmentajana.

Mirolybov uskoo, että ulkomailla valmentavat esikuvat helpottavat suomalaisten tilannetta tulevaisuuden valmentajamarkkinoilla.

– Uskon, että me annamme suomalaisvalmentajista kuvan työntäyteisinä, kaikkensa antavina persoonina ja valmentajina. Uskon, että tämä auttaa suomalaisia valmentajia myös tulevaisuudessa.

Raskas kausi

Loistavasta lopputuloksesta huolimatta Mirolybov toteaa, että kausi Itävallassa on ollut korona-ajan osalta raskas. Joukkuetta on testattu useamman kerran viikossa ja otteluita on pelattu ilman yleisöä.

Henkisesti raskas kausi saa lopullisen päätöksensä keskiviikkona, jolloin joukkue pääsee näillä näkymin juhlimaan mestaruutta myös kannattajien ja kaupunkilaisten edessä.

– Täällä aukeaa toivottavasti keskiviikkona koronaovet ja meillä on ymmärtääkseni mahdollisuus päästä raatihuoneen parvekkeelle nostamaan sitä pyttyä, mitä täällä on 12 vuotta odotettu, Mirolybov sanoo ja jatkaa:

– Uskon, että juhlat tulevat olemaan kovat, mutta oma työ on tehty harjoitushallissa. Nyt annetaan pelaajien, organisaation ja kaikkien nauttia siitä. Uskon, että nämä bileet eivät lopu ihan kahdessa päivässä.

Lue myös:

.
.