Hyppää sisältöön

Pikajuoksusensaatio Lotta Kemppinen toteutti kaksi unelmaansa kuukaudessa – uskoo EM-mitalihuuman siivittävän uusiin ennätyksiin

Perjantaina kautensa aloittava Lotta Kemppinen, 23, lähtee kesään satumainen hallikausi pohjilla. Kevään mediapyörityksestä huolimatta hyvään vireeseen päässeen Kemppisen kesän tavoite on parantaa ennätystään 100 metrillä.

Lotta Kemppinen saavutti talvella EM-hopeaa 60 metrillä hallissa.

Tuntui siltä kuin Lotta Kemppisestä olisi tullut yhdessä yössä suomalaisen pikajuoksun supertähti.

Oikeasti siihen meni kuukausi.

Kemppinen juoksi helmikuun alussa 60 metrillä Suomen ennätyksen ja nipisti pari viikkoa sen jälkeen ajasta muutaman sadasosan, aikaan 7,16. Maaliskuussa Kemppinen käveli toiseksi korkeimmalle korokkeelle EM-finaalin jälkeen Puolan Torunissa. Kemppisen EM-hopea oli tällä tasolla ensimmäinen naispikajuoksun mitali yli 30 vuoteen.

Ei ihme, että kaiken tämän sulattelussa kesti.

– Aikansa se vei. Pikkuhiljaa ymmärsin, että minusta tuli arvokisamitalisti, Kemppinen kertoo Yle Urheilulle kesäkauden kynnyksellä.

Kemppinen muistelee, että hänellä oli lapsena kolme päätavoitetta urheilu-uralleen: Suomen ennätys, arvokisamitali ja olympialaiset. Kaksi ensimmäistä täyttyi neljän viikon aikana.

– Näytin itselleni, että se on mahdollista ja pystyn pärjäämään. Siitä sai tekemiseen hirveästi lisää virtaa.

Voit katsoa Kemppisen EM-hopeajuoksun alta tai tästä linkistä.

"Hyvin lähti liikkeelle"

EM-kisojen jälkeen Kemppisen ohjelmassa oli viikon treenitauko. Nyt Mervi Brandenburgin suojatti on nostanut harjoittelussa tehoja kesää kohti.

– Treenit ovat tuntuneet todella hyvältä. Se on kiva fiilis, kun juoksu rullaa ja aukeaa. Se palkitsee treeneissä. Oli kiva lähteä hallikauden jälkeen treenaamaan, Kemppinen alleviivaa.

Kemppisen mukaan kevään aikana kaikkia ominaisuuksia on pyritty viemään eteenpäin. Myös hänen erinomaista telinelähtöään.

– Voima on ollut oleellisessa asemassa. Nyt on pari hyvää lähtötreeniä saatu myös alle. Huomaa, että telinelähtö on jäänyt hyvin kroppaan. Hyvin lähti liikkeelle.

Lotta Kemppinen tuulettaa EM-kisoissa. Kuva: Getty Images

Kemppinen on hakenut 100 metrille treeniä Pajulahdesta, jossa loppusuora on pitempi kuin Myllypuron hallissa.

– Olemme hakeneet pidempää kiihdytystä, jolloin juoksun voi nostaa rauhassa ylös.

Uusi ennätys kiikarissa

Kemppinen on ollut Suomen naispikajuoksun ykkönen vuodesta 2019. Kahtena edellisenä kesänä HIFK:n juoksija voitti 100 metrillä Suomen mestaruudet.

Viime kesänä syntyi ennätys 11,45. Se on aika, mitä Kemppinen lähtee kesällä parantamaan.

– Tavoitteeni on juosta ajan 11,30 alle. 200 metrillä tavoitteena on juosta lähemmäs 23 sekuntia.

Johanna Manninen on edellinen suomalainen naispikajuoksija, joka on juossut 100 metrillä ajan alle 11,30, vuonna 2007. Mannisen lisäksi ajan on alittanut vain kolme suomalaista.

Kemppinen kertoo, että kesäkuun kisat painottuvat 100 metrille. Yksi alkukauden tärkeä etappi on Paavo Nurmen kisat 7. kesäkuuta, jossa tarjolla on kovia kirittäjiä ulkomailta. Kausi alkaa Saksassa tänään perjantaina.

Kemppisen yksi unelma, olympialaiset, siintävät myös heinä-elokuussa Tokiossa. 100 metrin olympiaraja on kova: 11,15. Sitä ei välttämättä tarvitse juosta, mikäli paikkoja ratkotaan ranking-sijoitusten perusteella.

– Raja on kova, Kemppinen summaa.

Siksi pidempi tähtäin on kolmen vuoden päässä Pariisin olympiakisoissa.

– Se on ollut pidemmän aikaa päätavoite. Haluaisin myös ulkoradoilta EM-mitalin.

Tokion olympiarajaakin kovempi on Helinä Marjamaan sadan metrin Suomen ennätys 11,13.

– Suomen ennätys on mielessä, mutta se ei ole ensisijainen tavoite. Ensin tiputetaan omaa ennätystä.

Lue myös:

.
.