1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Riitta-Liisa Roponen nousi jälleen A-maajoukkueeseen – Anne Kyllönen ja Anita Korva jäivät ulkopuolelle

Suomen hiihtomaajoukkueeseen on valittu 14 urheilijaa, joista miehiä ja naisia on kumpiakin seitsemän. Maajoukkueen valinnoissa on alleviivattu tulevan kauden päätavoitetta Pekingin olympialaisia.

Riitta-Liisa Roponen on jälleen mukana maajoukkueessa. Kuva: Yle/AnttiKoivukangas

Maajoukkueiden kokoonpanoa on supistettu, sillä viime vuonna maajoukkueeseen kuului kymmenen mies- ja yksitoista naishiihtäjää, tosin kaikki eivät olleet A-statuksella. Viime vuoden joukkueesta puuttuvat muun muassa uransa lopettaneet Laura Mononen ja Juho Mikkonen sekä pitkään maajoukkueen kokoonpanoon kuulunut Anne Kyllönen ja kaksi vuotta sitten kolme nuorten MM-pronssia saavuttanut Anita Korva.

Sen sijaan maajoukkuetoimintaan palaa viime talvena mainioita tuloksia tehnyt Riitta-Liisa Roponen, joka on viime vuodet ollut sivussa maajoukkueesta.

– Tulosperuste on se, millä valitaan joukkueeseen. Nyt mennään kohti olympiatalvea, olympialaiset korkealla ja raskaissa maastoissa, leiritys on korkeapainotteinen, joten se ei ole hyvä nuorille urheilijoille. Sen takia tuo porukka valittiin, naisten joukkueen vastuuvalmentaja Ville Oksanen perusteli Hiihtoliiton Instagram-livelähetyksessä.

– Maajoukkueen harjoitusryhmä on nyt kooltaan hieman pienempi kuin aikaisemmilla kausilla. A-maajoukkue keskittyy suurelta osin korkean paikan harjoitteluun ja nyt B-maajoukkue harjoittelee omana ryhmänään pääasiassa kotimaassa, päävalmentaja Teemu Pasanen linjasi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Naisten maajoukkueessa on tehty yksi valmentajamuutos, sillä Glen Lindholm ei jatka maajoukkueessa ja hänen tilalleen on tullut Joni Mäen valmentajana tunnettu Juho Halonen. Halonen on tehnyt hyvää työtä nuorten maajoukkueissa ja valmentaa myös maajoukkueeseen kuuluvaa Katri Lylynperää. Miesten maajoukkue jatkaa saman kaksikon Teemu Pasanen - Mikko Virtanen valmennuksessa.

Pekingin olymppiakisat ovat maajoukkueen päätähtäin tulevana kautena ja se näkyy muun muassa joukkueen korkeanpaikan leireilyssä. Viime vuonna maajoukkue ei päässyt korkeanpaikan leireille koronapandemian takia, mutta nyt ohjelmassa on kolme korkeanpaikan leirijaksoa: kesäkuussa Livignossa, elokuussa Passo Lavazessa ja lokakuussa Val Senalesissa. Näiden lisäksi maajoukkue pitää ennen olympialaisia 2–3 korkeanpaikan jaksoa.

B-maajoukkue on vasta rakentumassa ja se julkistetaan myöhemmin. Sekä Oksanen että Pasanen totesivat Hiihtoliiton Instagram-lähetyksessä, että tulevista hiihtäjistä on suuri huoli.

– Viime vuosina emme ole onnistuneet nostamaan nuoria optimaalisesti, meillä on ollut siihen pidempi polku. Täytyy luottaa, että nyt siihen pystytään. Se ei ole siitä kiinni, etteikö meillä olisi lupaavia junioreita olisi tulossa, Oksanen sanoi.

Pasanen muistutti, että Suomen nuoret hiihtäjät tekivät hyvää tulosta viime talven nuorten MM-kisoissa Vuokatissa. Nyt näihin urheilijoihin pitää panostaa.

– Olemme tehneet hallittua sukupolven vaihdosta. Pitää kantaa huolta, että saamme uusia aikuisiin. Meillä oli Vuokatin kisoissa potentiaalisia, hyviä urheilijoita, mutta haaste on se, että saamme heidät aikuisiin menestymään, Pasanen sanoi.

Naisten maajoukkue:

Jasmi Joensuu

Katri Lylynperä

Johanna Matintalo

Kerttu Niskanen

Vilma Nissinen

Krista Pärmäkoski

Riitta-Liisa Roponen

Vastuuvalmentaja: Ville Oksanen

Valmentaja: Juho Halonen

Miesten maajoukkue:

Ristomatti Hakola

Perttu Hyvärinen

Joni Mäki

Iivo Niskanen

Verneri Suohonen

Markus Vuorela

Lauri Vuorinen

Päävalmentaja: Teemu Pasanen

Valmentaja: Mikko Virtanen

Lue myös:

Hiihdon MM-kisat jatkossakin Ylen kanavilla! Laajasta talviurheilun tarjonnasta sopimus vuoteen 2026 – mukana merkittävä määrä maailmancupin kisoja

Maajoukkuehiihtäjä Juho Mikkonen lopettaa hiihtouransa, jatkaa vaimo Kerttu Niskasen valmentajana

Maajoukkuehiihtäjä Laura Mononen jättää kilpaladut – "On tullut aika sanoa hyvästit"