Junnufutiksen harrastajamäärät kovassa laskussa koronavuoden aikana – seuroilla huoli yläkouluikäisistä, Palloliitolla alle 10-vuotiaista

Alaikäisiä harrastajia oli Palloliiton mukaan viime vuonna jopa kymmenen tuhatta pelaajaa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vaikka määrät ovat vähentyneet koronavuoden aikana, koronapandemian suoraa vaikutusta lopettaneisiin on vaikea arvioida.

Junnufutiksen harrastajamäärissä hurja pudotus, erityisesti yläasteikäiset jättävät pelikentät
Junnufutiksen harrastajamäärissä hurja pudotus, erityisesti yläasteikäiset jättävät pelikentät

Jalkapallon junioriharrastajien määrä on vähentynyt vuosien 2020 ja 2019 aikana tuhansilla pelaajilla.

Palloliiton mukaan 4–17-vuotiaita harrastajia oli viime vuonna lähes 94 000, kun vuotta aiemmin määrä oli yli 104 000. Pudotusta on siis ollut yli kymmenen tuhannen alaikäisen pelaajan verran.

Harrastajamäärät ovat laskussa myös muissa lajeissa, kertovat lajiliitot.

Alaikäisten harrastajien määrät eri lajeissa:

20192020
Jalkapallo104 18293 831
Jääkiekko32 54730 989
Pesäpallo11 88910 430

Etäharjoittelujaksot haastavia

Kolmessa porilaisseurassa harrastajien väheneminen on huomattu. Tilanne on ongelmallinen etenkin yläkouluikäisissä.

– Yli 12-vuotiaista on koronavuoden aikana lopettanut jopa kolmannes. Normaali määrä olisi sellainen viidennes, kertoo Toejoen Veikkojen toiminnanjohtaja Jussi Rantala.

Kun korona löi harrastuspaikat kiinni, oli jalkapalloseuroissakin etsittävä ratkaisuja etä- ja omatoimiharjoittelusta.

Tulokset olivat vaihtelevia – toisaalla suuri osa harrastajista harjoitteli hyvin itsekseen, kun taas toisessa seurassa huomattiin, ettei etäharjoittelusta meinaa tulla oikein mitään.

– Onneksi saatiin aika nopeasti yhteydet pelaamaan niin, että valmentajat pystyivät järjestämään etäharjoitteluja virtuaalisesti joukkueille, sanoo FC Jazzin toiminnanjohtaja Santeri Salonen.

Musan Salaman 12 vuotta täyttävät treenasivat Porissa sateisena torstaina. Seurassa on pikku hiljaa päästy normaaliin treenirutiiniin takaisin. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Korona vei joukkueen ympäriltä

Porilaisella Musan Salamalla on kaupungin suurin junioriharrastajamäärä. Alaikäisiä harrastajia on noin 600.

Seuran kasvatusvastaava Mikko Heikkilä sanoo, että junioripuolella alle 12-vuotiaiden kohdalla tilanne on hyvä ja harrastajia on tullut mukavasti lisää, kuten keväisin yleensäkin.

Yläkouluikäisten kohdalla tilanne onkin sitten toinen.

– Rajoitusten takia yläkouluikäiset harjoittelivat etänä ainakin kuukauden, melkein kaksi.

Heikkilä uskoo, että haasteita on nimenomaan sellaisissa harrastajissa, jotka pelaavat jalkapalloa sen sosiaalisen puolen eli joukkueen takia.

– Jokainen joukkueurheilua harrastanut tietää, mikä merkitys sillä joukkueella on.

Erityisopettajana työskentelevä Mikko Heikkilä on huolissaan siitä, että nuoria ei saada osallistumaan. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Huoli nuorista ei liity vain jalkapalloon

Musan Salaman kasvatusvastaava Mikko Heikkilä on työskennellyt erityisopettajana 17 vuotta.

Hän on huolissaan nuorista, eikä huoli liity välttämättä jalkapalloon.

Kaikilla olisi yhteiskunnassa parannettavaa, jotta nuoret saataisiin tavoittelemaan unelmiaan, lähtemään mukaan ja pysymään porukassa.

– Tuntuu, että aika helposti luovutetaan. Jalkapallossa esimerkiksi kilpailupuolella ei olla niin valmiita tekemään töitä ja tavoittelemaan niitä unelmia. Ja sitä pitää miettiä, miksi meillä on vaikeuksia tuottaa omia pelaajia Veikkausliigan tasolle. Eikä se ole pelkästään Porin ongelma, Heikkilä miettii.

Palloliitto: Eniten keskeyttäneitä alle 10-vuotiaissa

Vaikka haastattelemissamme seuroissa on ollut haasteita varsinkin yläkouluikäisissä, Palloliiton mukaan valtakunnallisesti koronavuoden aikana lopettaneita oli etenkin alemmissa ikäluokissa.

Palloliiton seuratoimintajohtaja Timo Huttunen kertoo, että kun viime vuoden aloittaneet ja lopettaneet harrastajat suhteutetaan, lopettaneita oli noin 8 500 pelaajaa. Luku sisältää kaiken ikäiset harrastajat.

Seuroille tehdyn soittokierroksen perusteella Huttunen sanoo, että eniten lopettaneita oli alle 10-vuotiaissa.

– Vanhemmat eivät koronatilanteen takia halunneet tuoda lapsiaan ohjattuun toimintaan, Huttunen kertoo.

Alueellisia eroja on. Porilaishuomion yläkouluikäisten haasteista Huttunen tunnistaa.

– Siinä ikäluokassa tuntuu olevan lopettamisia erityisesti niissä harrastajissa, jotka eivät pelaa jalkapalloa tavoitteellisesti. Sitoutuminen ei ole samaa luokkaa kuin tavoitteellisesti harrastavilla.

Lue myös: