Jääkiekon MM-kisat vauhtiin venäläisten dramaattisella voitolla – Söderholmin ja Peltosen Saksa sai liki kymmenen täyteen murskajaisissa

Jääkiekon miesten MM-kilpailut alkoivat Riiassa kahdella ottelulla, jossa Venäjän olympiakomitean joukkue voitti dramaattisesti Tshekin 4-3 ja Saksa murskasi kesyn Italian 9-4.

Tshekin Tomas Zohorna (vas.) ja Venäjän Artjom Shvets-Rogov kaksinkamppailussa Kuva: 2021 Getty Images

Jääkiekon MM-kisat lähtivät liikkeelle Venäjän olympiakomitean joukkueen ja Tshekin välisellä herkkupalalla, jossa pelin henki oli se, että venäläiset siirtyivät joka kerta johtoon ja vastustaja Tshekki kiri kolmesti rinnalle. Mihail Grigorenkon viimeisillä sekunneilla viimeistelemä 4–3-maali takasi lopulta täyden pistepotin venäläisille.

Anton Burdasov vei avauserässä Venäjän olympiakomitean joukkueen 1–0-johtoon, Artjom Shvets-Rogov tinttasi toisessa erässä alivoimalla lukemat 2–1:een ja kolmannessa erässä Aleksander Barabanov iski 3–2-maalin.

Tshekin Dominik Kubalikin komea kaukolaukaus ylivoimalla tasoitti numerot 3–3:een ajassa 57.23. Jatkoaika ei kuitenkaan toteutunut, kun Grigorenko niittasi 19 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua 4–3-osuman suorasta hyökkäyksestä.

Saksalla helppo iltapuhde

Toni Söderholmin ja Ville Peltosen valmentama Saksa kaatoi odotetusti Italian maalein 9–4. Saksa oli kovilla Italian kanssa yhden erän verran.

Italia kävi jopa 2–1-johdossa ensimmäisessä erässä. Toisessa erässä Saksa näytti joukkueiden välisen ison tasoeron ja karkasi Tobias Riederin, Frederik Tifffelsin, Lukas Reichelin ja Marcel Noebelsin kahdella maalilla ratkaisevaan 7–2-johtoon.

Jonas Müller sai 5+20 -minuutin rangaistuksen laitataklauksesta, ja Italia tekaisi päätöserään pari ylivoimamaalia. Kolmas erä päättyi 2-2.

Klo 20.15 alkavissa iltaotteluissa kohtaavat A-lohkossa Valko-Venäjä ja Slovakia sekä Suomen B-lohkossa esiintyvät Kanada ja Latvia.

Leijonien MM-avaus on edessä lauantaina, jolloin vastaan asettuu Yhdysvallat klo 16.15 alkavassa kamppailussa.

Klo 21.57 juttuun korjattu, että MM-kisoissa pelaa Venäjän olympikomitean joukkue. Venäjä sai dopingrikkomuksista joulukuulle 2022 kestävän arvokisapannan, mutta venäläisurheilijoita ja -joukkueita nähdään arvokisoissa ilman kansallistunnuksia. Venäjän lippua ja hymniä ei kisoissa saa käyttää pannan aikana.