Hyppää sisältöön

Kalle Rovanperä keskeytti Portugalin MM-rallin varotoimenpiteenä, Toyota-pomo Latvalan mukaan riski pahemmasta oli olemassa – Tänakin keskeytys katastrofi Hyundaille

Hyundain Ott Tänakin voittohaaveet haihtuivat ilmaan Portugalin MM-rallin 14. erikoiskokeella. Toyotan Kalle Rovanperä joutui keskeyttämään jo ennen pikataipaleen alkua tekniseen vikaan. Katso kooste tilanteista oheisesta videosta.

Kalle Rovanperä Monte Carlon MM-rallissa 2021.

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Portugalin MM-rallin pitkä, lähes 38 kilometrin mittainen Amaranten erikoiskoe osoittautui erittäin dramaattiseksi. Ensimmäinen käänne nähtiin jo ennen pätkän alkua, kun Toyotan Kalle Rovanperä ei lähtenyt matkaan, vaan kääntyi takaisin ja lähti kartanlukija Jonne Halttusen kanssa kohti Porton huoltoparkkia.

Tallipäällikkö Jari-Matti Latvala kertoi Yle Urheilulle, että kyse oli teknisestä viasta ja varotoimenpiteestä. Toyota katsoi tätä päivää pidemmälle ja halusi varmistaa suomalaisen huomisen osallistumisen sekä tulevan Sardinian osakilpailun, sillä kahden viikon kuluttua seuraavakin kisa täytyy ajaa samalla moottorilla, korilla sekä voimansiirrolla.

– Pojat huomasivat, että autossa on tekninen vika ja he olivat yhteydessä tiimiin. Sitä analysoitiin ja käytiin läpi. Todettiin, että vika on sellainen, että jos se pääsee vaurioitumaan lisää, se voi aiheuttaa suurempia ongelmia, jotka sitten vaarantavat sen, ettei tällä autolla pystyisi huomenna ajamaan kilpaa, Latvala sanoi.

– Emme halunneet ottaa mitään riskejä, vaan ohjeistimme Kallen ajamaan siirtymän takaisin huoltoon ja hän pääsee keskittymään huomiseen päätöspäivään.

Jari-Matti Latvalan suojatti Elfyn Evans johtaa kisaa lauantain jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilun asiantuntija Miikka Anttila epäili, että ongelma olisi voinut liittyä moottoriin. Olisiko Toyota antanut Rovanperän ajaa ilman linkkiä Sardinian tulevaan kilpailuun, on vaikea sanoa.

– Eivät he sitä moottoriakaan halua hajottaa, jos se on esimerkiksi liittynyt siihen. Eihän tässä tilanteessa ollut muuta hävittävää kuin Kallen henkilökohtaiset MM-pisteet, sillä Elfyn Evans sekä Sebastien Ogier ovat korkeammalla.

Ensimmäistä Portugalin kisaa WRC-autolla ajavan Rovanperän kilpailu on ollut erittäin vaikea. Perjantaina hän ajoi yhden pohja-ajan, mutta auton säädöissä oli korjaamista ja auto aliohjasi pehmeillä renkailla. Tänä aamuna hän ei saanut myöskään iskua päälle ajettuaan kolmella pehmeällä ja yhdellä kovalla pyörällä.

Iltapäivällä vire parani, kun hän muun muassa ajoi 13. erikoiskokeella toiseksi parhaan ajan, mutta nousuvirettä ei päästy lopullisesti mittaamaan, kun tekninen vika iski Yarikseen.

Tänakille iso pettymys

Teknistä vikaa konkreettisempi ongelma tuli puolestaan Hyundain Ott Tänakille, joka oli hallinnut lauantaipäivää näytöstyyliin. Virolainen ajoi pohjat yhtä lukuun ottamatta kaikille pätkille, ja vuoden 2019 maailmanmestari oli repinyt jo lähes 20 sekunnin kaulan Evansiin.

Tänakin takaripustus kuitenkin hajosi Amaranten pätkällä, ja hän joutui keskeyttämään. Portugalissa kaksi vuotta sitten voittoa juhlinut Hyundai-tähti yritti ajaa vaurioituneella autolla, mutta kun rengas taittui alle, auto jäi tien poskeen.

– Näytti siltä, ettei hän olisi sortunut ajovirheeseen, vaan takatukivarsi olisi vain pettänyt jostain syystä, Anttila arvioi.

Tänak jäi ilman pisteitä kauden avanneessa Monte Carlon kisassa, ja hän oli MM-sarjassa neljäntenä ennen Portugalin kisaa. Hyundailla oli perjantaina kisassa vielä kolmoisjohto, mutta nyt Thierry Neuville ja Tänak ovat pudonneet kärjestä pois pelistä.

– Olemme tehneet rajusti töitä valmistautuaksemme tähän kisaan, ja nyt olo on turhautunut. Olen pahoillani tiimin puolesta, koska tiedän sen, miten hienosti he ovat tehneet töitä ja millaisia tuloksia olemme saaneet kisassa. Tämänpäiväiset käänteet ovat olleet aika dramaattisia liittyen valmistajien ja kuljettajien pistetaisteluun, tallipäällikkö Andrea Adamo sanoi WRC:n lähetyksessä.

WRC2-luokassa suomalaiset ovat olleet vakuuttavassa vireessä, ja Volkswagenin Esapekka Lapilla on päivän päätteeksi 40,4 sekunnin kaula toisena ajavaan M-Sportin Teemu Suniseen. Asetelma ilman murheita on turvallinen, sillä Mads Östberg on kolmantena jo lähes kahden ja puolen minuutin päässä.

Lauantain tapahtumia voi käydä katsomassa tarkemmin tästä artikkelista.

TILANNE 15/20 EK:N JÄLKEEN:

1. Elfyn Evans Toyota 3.07.09,1

2. Dani Sordo Hyundai +10,7

3. Sebastien Ogier Toyota +1.04,2

4. Takamoto Katsuta Toyota +1.05,7

5. Adrien Fourmaux M-Sport Ford +4.21,8

6. Gus Greensmith M-Sport Ford +4.28,2

7. Esapekka Lappi Volkswagen +8.21,2 (WRC2)

8. Teemu Suninen M-Sport Ford +9.01,6 (WRC2)

9. Mads Östberg Citroen +10.46,6 (WRC2)

10. Nikolai Grjazin Volkswagen +11.01,1 (WRC2)

11. Oliver Solberg Hyundai +11.04,2 (WRC2)

LAUANTAIN OHJELMA:

EK9 Vieira do Minho 1 20,64 km klo 10.08, voittaja Tänak

EK10 Cabeceiras de Basto 1 22,37 km klo 11.08, voittaja Tänak

EK11 Amarante 1 37,92 km klo 12.24, voittaja Tänak

EK12 Vieira do Minho 2 20,64 km klo 16.38, voittaja Evans

EK 13 Cabeceiras de Basto 2 22,37 km klo 17.38, voittaja Tänak

EK14 Amarante 2 37,92 km klo 18.54, voittaja Evans

Päivän huippuhetket ja EK15 Porto - Foz 3,30 km klo 21.03, voittaja Sordo

Lue myös:

Toyotan Evans Portugalin MM-rallin kärkipaikalla, suomalaiset kiinni tukevassa kaksoisvoitossa WRC2-luokassa – Yle seurasi dramaattisen päivän tapahtumat hetki hetkeltä

Hyundain superalku tuhoutui Neuvillen ulosajoon, Pirellin rengasfarssi ihmetyttää asiantuntijaa: "Oikea ongelma, joka tulee vain pahenemaan"

Tänak Portugalin MM-rallin kärkipaikalla, Rovanperä alavireisen päivän päätteeksi kuudentena – Yle seurasi vaiherikkaan perjantain tapahtumat hetki hetkeltä