1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Rallin MM-sarja

Jari-Matti Latvalan Toyotalle loistopotti Portugalin MM-rallista, Esapekka Lappi jyräsi taas ylivoimaiseen luokkavoittoon: "Vahva kisa meiltä"

Toyotan Elfyn Evans oli ykkönen Portugalin MM-rallissa. Walesilainen nappasi kauden ensimmäisen ja uransa neljännen osakilpailuvoiton. Esapekka Lappi ja Teemu Suninen ottivat WRC2-luokassa selvän kaksoisvoiton.

Elfyn Evans Ruotsin MM-rallissa 2020.

Tuoreimmat rallipodcastit ja -videot sekä -uutiset löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Toyotan Elfyn Evans ajoi voittoon Portugalin MM-rallissa. Walesilaiskuljettaja nappasi kauden ensimmäisen ja uransa neljännen osakilpailuvoiton.

Evans löi Hyundain Dani Sordon 28,3 sekunnilla. Vaikka Hyundailla oli kisassa jo kolmoisjohto perjantaina, Toyota sai lopulta kisasta hienon potin, sillä Sebastien Ogier ajoi perjantain huonosta lähtöpaikasta huolimatta kolmanneksi.

Kisan päättäneen Power Stagen nopein oli eilen kärkipaikalta keskeyttänyt, mutta tänään kisaan palannut Hyundain Ott Tänak. Ogier piti paikkansa MM-sarjan kärjessä myös Sardinian kisaan lähdettäessä, sillä hän nappasi päätöserikoiskokeelta kaksi pistettä Evansia enemmän.

Kroatiassa kuukausi sitten Power Stagella toiseksi taipunut Evans ratkaisi kilpailun jo sunnuntaiaamuna, kun hän tykitti ensimmäiselle erikoiskokeelle peräti 8,9 sekunnin pohjat. Hän sai tiimipomo Jari-Matti Latvalalta suitsutusta.

– Aamulla hänellä oli heti ensimmäiselle pätkälle sataprosenttinen isku, ja hän hyökkäsi sillä uudella pätkällä, joka oli kaikille vaikea. Hän halusi varmistaa, että pystyy voittamaan, sai lisämatkaa ja sen jälkeen on ollut vähän helpompi ajaa, Latvala sanoi Yle Urheilulle.

– Varmasti hänellä on ollut hampaankolossa Kroatian kisasta myös. Elfyn ajoi tasaisen ja järkevän kisan.

Lisää Latvalan kommentteja kisan jälkeen voi käydä katsomassa oheiselta videolta.

Jari-Matti Latvala.

Evans menetti viime vuoden maailmanmestaruuden päätöskisan ulosajoon, ja myös Kroatiassa lopulta käteen jäi vain kakkospaikka. Nyt voittoa ei vienyt kukaan.

– Tuntuu tosi hyvältä. Emme olleet ehkä nopeimpia tänä viikonloppuna, mutta vauhti oli hyvää ja pysyimme pois vaikeuksista. Dani jäi tänään taakse, ja olemme tyytyväisiä. Voitto tulee hyvään paikkaan, ja tämä otetaan ilolla vastaan, Evans sanoi kisan jälkeen WRC:n lähetyksessä.

Toyotan Kalle Rovanperä keskeytti eilen tekniseen vikaan, eikä vaikean viikonlopun päätteeksi huippuvauhtia löytynyt sunnuntainakaan. Suomalainen joutui Kroatian kisan tapaan pettymään, vaikka Power Stagelta kaksi MM-pistettä irtosikin.

– Ei ole mitään hyvää sanottavaa tästä viikonlopusta. Eilinen tekninen ongelma pilasi toiveet pisteistä, ja ensimmäisellä lenkillä ajoin aina kuin isoäitini. Tai en edes kuten isoäitini, vaan jonkun toisen isoäiti, koska oma isoäitini olisi ajanut kovempaa, Rovanperä puhalteli maalissa.

– Tosi vaikeaa oli, ja nyt pitää kasata pää sekä ryhtyä olemaan taas nopeampi.

Rovanperän pidempi haastattelu oheisella videolla.

Kalle Rovanperä vauhdissa Portugalin testierikoiskokeella 2021.

Lappi taas omaa luokkaansa

WRC2-luokassa Esapekka Lappi ajoi Rovaniemen MM-rallin tapaan ylivoimaiseen luokkavoittoon. Suomalaiset nappasivat kaksoisvoiton, kun M-Sportin Teemu Suninen oli toistamiseen tällä kaudella luokan kakkonen. Lappi löi Sunisen minuutilla ja 42 sekunnilla.

– Vahva kisa meiltä, ja tiimi teki hienoa työtä. Meillä ei ollut mitään ongelmia auton kanssa, ja tällaisessa rajussa rallissa se on vaikuttavaa. Olemme tyytyväisiä. Seuraavasta kisasta en osaa sanoa, meidän täytyy miettiä asiaa, Lappi hymyili maalissa.

Esapekka Lappi Volkswagenilla Portugalin MM-rallissa 2021.

Suninen kärsi eilen rengasrikon, ja sunnuntai oli hankala. Tulos kuitenkin tyydytti.

– Tänään taistelin tosi rajusti, ja olen iloinen, että saimme auton maaliin ehjänä. Yleisesti kisa oli kuitenkin ihan onnistunut, Suninen kertoi.

Luokan kolmas oli Citroenin Mads Östberg. Seuraava rallin MM-sarjan osakilpailu ajetaan kahden viikon kuluttua Sardiniassa.

LOPPUTULOKSET, EK 20/20:

1. Elfyn Evans Toyota 3.38.26,2

2. Dani Sordo Hyundai +28,3

3. Sebastien Ogier Toyota +1.23,6

4. Takamoto Katsuta Toyota +2.28,4

5. Gus Greensmith M-Sport Ford +4.52,7

6. Adrien Fourmaux M-Sport Ford +5.03,4

7. Esapekka Lappi Volkswagen +9.37,2 (WRC2)

8. Teemu Suninen M-Sport Ford +11.20,0 (WRC2)

9. Mads Östberg Citroen +12.01,5 (WRC2)

10. Nikolai Grjazin Volkswagen +12.35,8 (WRC2)

11. Oliver Solberg Hyundai +12.50,7 (WRC2)

KULJETTAJIEN PISTETILANNE 4/12 OSAKILPAILUN JÄLKEEN:

1. Sebastien Ogier Toyota 79

2. Elfyn Evans Toyota 76

3. Thierry Neuville Hyundai 57

4. Ott Tänak Hyundai 45

5. Kalle Rovanperä Toyota 41

6. Takamoto Katsuta Toyota 36

7. Dani Sordo Hyundai 29

8. Craig Breen Hyundai 24

VALMISTAJIEN PISTETILANNE:

1. Toyota 183

2. Hyundai 146

3. M-Sport 64

4. Hyundai 2C Competition 28

Seuraava osakilpailu ajetaan Sardiniassa kahden viikon kuluttua.

Lue myös:

Elfyn Evans vakuuttavaan voittoon Portugalin MM-rallissa, Kalle Rovanperälle lohdutuspisteitä Power Stagelta – Yle seurasi päätöspäivän tapahtumat hetki hetkeltä

Kalle Rovanperä keskeytti Portugalin MM-rallin varotoimenpiteenä, Toyota-pomo Latvalan mukaan riski pahemmasta oli olemassa – Tänakin keskeytys katastrofi Hyundaille

Hyundain superalku tuhoutui Neuvillen ulosajoon, Pirellin rengasfarssi ihmetyttää asiantuntijaa: "Oikea ongelma, joka tulee vain pahenemaan"

Muistatko tämän järkyttävän ulosajon? Katso, miten Jari-Matti Latvalan Ford pyöri rinnettä alas – näin kartanlukija kertaa hengenvaarallista tilannetta