1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Bottaksen F1-kausi koki kovan takaiskun tallin harvinaisen virheen takia – asiantuntija kertoo, mitä varikkofarssissa todennäköisesti tapahtui

Valtteri Bottaksen kisa päättyi Monacon GP:ssä tallin noloon mokaan, ja suomalainen tippui MM-sarjassa neljänneksi. Ykköspaikalle kiilannut Max Verstappen on saanut suomalaiskuskia yli tuplasti enemmän pisteitä.

Valtteri Bottaksen kisa päättyi sunnuntaina epäonnisesti. Kuva: 2021 Formula One World Championship Limited

Formula ykkösten Monacon GP päättyi Valtteri Bottaksen osalta todella tylysti sunnuntaina. Kisassa toisena ollut suomalaiskuski tuli kierroksella 31 varikkopysähdykselle renkaiden vaihtoon, mutta ei palannut enää radalle.

Bottaksen oikeaa eturengasta ei saatu irti ja suomalainen joutui keskeyttämään. Pettynyt Bottas kommentoi kisan jälkeen, ettei vastaavaa virhettä saisi tehdä, oli kyseessä sitten inhimillinen tai tekninen virhe.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildh kertoo, että tämä oli Mercedekseltä erittäin harvinainen moka.

– Formula ykkösissä eikä varsinkaan Mercedeksen tasoisessa tallissa saisi tapahtua noin missään nimessä.

Mildh epäilee, että renkaan vaihtajan pulttipyssy ja mutteri olivat väärässä asennossa. Bottaksen varikkopysähdys venyi ja venyi, mutta pyörä pysyi kiinni. Auton lämpötila lisäksi nousee koko ajan pysähdyksessä, mikä vaikeuttaa tilannetta.

– Siinä vaiheessa se oli jo tekemätön paikka, Mildh sanoo.

Kuva: xpbimages.com

Mildhin mukaan tallin noloon ja harvinaiseen mokaan saattoi vaikuttaa, että Max Verstappen oli jo karkaamassa. Red Bullin Verstappen ajoi voittoon ja kiilasi samalla MM-sarjan kärkeen.

– Siinä oli painetta päällä. Virhe kohdistuu ensisijassa henkilöön, joka käytti työkalua, mutta tämä virhe on varmasti monen tekijän summa. Tilanne vaatii tarkistusta ja analysointia.

Ei onnistunut Mercedeksen seitsenkertaisella maailmanmestarillakaan. Rengasongelmia valitellut Hamilton oli vasta kisan seitsemäs.

"Iso takaisku tälle kaudelle"

Keskeytys on Bottakselle jo toinen viiteen kilpailuun. Hamiltonilla keskeytyksiä on nähty selvästi vähemmän viime kausina. Juuri ennen Bottaksen epäonnea Hamilton teki supernopean parin sekunnin pysähdyksen.

Mildhin mukaan sama epäonni olisi saattanut koskea myös Hamiltonia.

– Uskon, että Hamiltonin kohdalla olisi ollut samat mahdollisuudet mennä pieleen, jos hän olisi ollut samassa tilanteessa kuin Bottas.

Pettymys on Bottakselle valtava, vaikka Mildhin mukaan hän teki kaiken oikein Monacossa. Mildh kertoo, että Bottaksen pitää seuraavaksi saada riittävä määrä tietoa siitä, mikä meni varikkokäynnissä pieleen.

– Bottaksen päässä liikkuu varmasti paljon tunteita. Ennen keskeytystä Hamilton oli hänen takanaan. Ferrarin Charles Leclercin viime hetken vetäytymisen takia Bottas oli eturivissä. Hän ei olisi voinut mitään tehdä paremmin. Tämä oli iso takaisku tälle kaudelle, Mildh alleviivaa.

Bottas on MM-sarjassa neljäntenä, yli 50 pistettä tallikaveriaan Hamiltonia perässä. Kolmanneksi ajanut McLarenin Lando Norris nousi suomalaisen edelle. Takaa ovat tulossa Red Bullin Sergio Perez ja Ferrari-kuljettajat.

Mildin mukaan Mercedes ja Bottas ovat kuitenkin valmis toipumaan pettymyksestä nopeasti.

– Mercedeksen pitää hioa koko tekemistä paremmaksi. Red Bullin uhka on suuri. Mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Bottaksen pitää koota itsensä kesken kauden.

Red Bull johtaa Mercedestä pisteellä valmistajien MM-sarjassa.

Lue myös:

Verstappen nousi MM-sarjan kärkeen tyylikkäällä voitolla – Bottaksen kisa päättyi tallin noloon mokaan: "Tuollaista ei pitäisi tapahtua"

Verstappen siirtyi MM-sarjan johtoon dramaattisen kisan jälkeen, Bottaksen kisa päättyi tylysti varikkopysähdyksellä – näin Monacon GP eteni

Löytääkö "ihan pihalla" ollut Hamilton vauhtinsa? Asiantuntijan mukaan Bottaksella saattaa olla oiva paikka lähteä: "Siinä saattaa tulla kahinaa"

Huiman suorituksen tehnyt Charles Leclerc voi pahimmillaan menettää paalupaikkansa, asiantuntija ei kuitenkaan usko siihen