Kommentti: Kazakstanin voitto Leijonista ja Ruotsin kaksi tappiota ovat parasta, mitä MM-kisoille voi tapahtua

Jääkiekon MM-kisojen alkusarjaottelut ovat tarjonneet tukuittain yllätyksiä. Ja se on kaikin puolin hienoa, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi. Leijonat joutui yllätetyksi Kazakstania vastaan maalein 1–2 sunnuntaina.

Kazakstan yllätti Leijonat maalein 2–1 MM-kisojen alkusarjassa. Ottelu ratkesi voittomaalikilpailussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kazakstan–Suomi. Hohhoijaa. No, ainakin Leijonilla on hyvää aikaa treenata oman pelinsä palasia kuntoon. Muutaman maalin voitto Suomelle riittää, jotta kärkipelaajat saavat niitä onnistumisia, joita myöhemmin turnauksessa tarvitsevat. Mielenkiintoista on katsoa, mihin suuntaan Leijonien peli kehittyy.

Kyllä. Tunnustan ajatelleeni kutakuinkin noin ennen sunnuntain ottelua. Leijonien voitokas avauspeli USA:ta vastaan oli osittain selviytymistaistelua, mutta samaan aikaan oiva osoitus Suomen joukkueen sitoutumisesta ja siitä, kuinka vaikeista paikoista selviydytään voittajana.

MM-kisoissa jääkiekon suurmailla, joihin Suomi lukeutuu, kaava kulkee vuodesta toiseen samalla tavalla: peliä on aikaa kehittää, kun vastassa on joukkueita, jotka ovat monta luokkaa heikompia. Ja se on yksi tekijä, joka jossain määrin latistaa jokavuotista turnausta. Yksittäisiä yllätystuloksia on nähty, mutta silti ero suurten ja pienten välillä on ollut kiistaton.

Vieläkään ei kannata liikaa tuuletella sen puolesta, että erot olisivat merkittävästi tasoittuneet, mutta varovaisiin riemunkiljahduksiin on aihetta. Tanska voitti Ruotsin. Latvia kukisti Kanadan. Kazakstan päihitti Suomen. Valko-Venäjä nollasi Ruotsin. Ja Iso-Britannia oli lähellä voittoa Slovakiasta.

Nuo tulokset ovat parasta, mitä jääkiekon MM-kisoille voi tapahtua. Ideaalitilanteessa lätkämaiden erot olisivat tällä tasolla niin pienet, että voittajaa ei 99 prosentin varmuudella alkusarjan peleissä tiedettäisi ennen ottelun alkua. Nyt kaikki näyttää Latvian kisoissa siinä mielessä erittäin lupaavalta.

Mutta ennen kuin koko kansainvälinen jääkiekkoyhteisö syöksyy yhdessä vetämään jutipumppua toreille tasoerojen kaventumista juhlimaan, on syytä muistaa, missä vaiheessa turnausta nyt mennään. Tämä lätkäkarnevaali on tunnetusti läkähdyttävän pitkä turnaus, jossa perinteiset kiekkomaat saavat rauhassa asetella peliään ja kokoonpanoaan uomiinsa. Todennäköisintä on edelleen, että edellä mainitut Suomi, Ruotsi ja Kanada pelaavat MM-kisojen puolivälierissä.

Mutta jos alkusarjan ottelut tarjoavat jatkossakin avausviikonlopun kaltaisia yllätyksiä, on näistä poikkeuskisoista tulossa mielenkiintoisimmat vuosikausiin.

Lue myös: