Asiantuntija löytää selvän syyn MM-jääkiekon yllätystuloksille – Leijonien pelissä on puute, joka helpottaa vastustajien urakkaa merkittävästi

Leijonat kärsi sunnuntaina yllätystappion Kazakstanille. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi nostaa Suomen joukkueen isoiksi kehityskohteiksi maalinteon ja maalineduspelaamisen, jonka takia vastustajat eivät ole joutuneet ottamaan juurikaan jäähyjä.

Yksi Suomen isoimmista kehityskohteista on toistaiseksi löytynyt maalineduspelaamisesta. Kuvassa Mikael Seppälä vääntää Kazakstanin Dimitri Shevtshenkon kanssa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen alku Latvian MM-kisoissa on ollut kaksijakoinen. Leijonat aloitti turnauksen lauantaina taisteluvoitolla USA:sta. Sunnuntaina joukkue koki yllätystappion, kun Kazakstan kukisti Suomen voittomaalikilpailun jälkeen.

Suomen tuttu perisynti nousi Kazakstania vastaan kaikkien nähtäville. Maalinteko oli yhtä tervanjuontia.

– Maalinteon tehottomuus vaivaa. Laadukkaita maalipaikkoja on yksinkertaisesti liian vähän. Huomionarvoista on myös, ettei vastustajien ole tarvinnut ottaa Leijonia vastaan juuri lainkaan jäähyjä, Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi sanoo.

Vastustajien vähäiset jäähymäärät kertovat erityisesti maalineduspelaamisen vaikeuksista. Niitä Leijonilla on riittänyt paitsi hyökkäys- myös puolustuspäässä.

– Maalintekotilanteissa toimii nyt vain kiekon pelaaminen syvälle ja sieltä siniviivalle. Ja niistä kaikki Leijonien tekemät kolme maalia ovat syntyneetkin, Juujärvi analysoi.

Juujärvi kaipaa Leijonilta erityisesti aktiivisempaa kiekonriistopelaamista.

– Pelistä ovat puuttuneet puolustusalueella saatujen riistojen ja niiden jälkeen tapahtuvan nopean pelin kääntämisen seurauksena syntyvät maalipaikat, hän kertoo.

Asiantuntijan mukaan Leijonien pelaaminen on vaikuttanut riittävän sitoutuneelta, mutta liian kaavamaiselta.

– Jatkossa tarvitaan röyhkeyttä, rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta lisää, Juujärvi sanoo.

Valko-Venäjä yllätti Ruotsin MM-kaukalossa. Kuva: AFP / Lehtikuva

“Erot maiden välillä kaventuvat vuosi vuodelta”

Leijonat on hallitseva maailmanmestari. Asetelma on Suomen kannalta haastava. Jokainen vastustaja haluaa aina juuri mestarin päänahan. Kazakstan antoi tästä sunnuntaina oivan esimerkin.

– Erityisesti nuorille ja kokemattomille pelaajille ennakkosuosikkina otteluun lähteminen voi olla vaikea paikka. Tulee liikaa puristusta vaikkapa siitä, että nyt on pakko saada maalitili auki, Juujärvi sanoo.

Kazakstania vastaan Suomen kärkiketjut eivät onnistuneet. Arttu Ruotsalaisen johtama ykkösketju pysyi pimennossa. Leijonien ylivoimaisesti paras hyökkäyskolmikko oli Hannes Björnisen luotsaama nelosketju. Suomen valmennusjohto joutuu nyt pohtimaan, pannaanko ketjukoostumuksia uuteen uskoon vai odotetaanko, että pelaajien kemiat kohtaavat.

Juujärven mukaan Leijonista löytyy hyökkäyskaksikkoja, joiden ympärille ketjut joka tapauksessa muodostetaan.

Petri Kontiola ja Jere Innala, Jere Sallinen ja Anton Lundell. Siinä kaksikot, joiden ympärille ketjut kannattaa rakentaa. Ruotsalaisen paikkaa on mahdollisuus miettiä. Eli pelaako hän keskellä, kuten nyt, vai kannattaisiko siirtää laitahyökkääjän paikalle. Lundell pystyy pelaamaan mainiosti myös keskellä. Uskon lisäksi, että Niko Ojamäki nousee jatkossa mukaan kokoonpanoon, Juujärvi pohtii.

Leijonien tavoin myös muut perinteiset kiekkomaat ovat kokeneet Latviassa yllätystappioita. Ruotsi hävisi sekä Tanskalle että Valko-Venäjälle. Kanada puolestaan kärsi tappion Latviaa vastaan.

– Vielä on aika vaikeaa vetää suurempia johtopäätöksiä näistä tuloksista, mutta isossa kuvassa erot maiden välillä kaventuvat kyllä vuosi vuodelta, erityisesti tähtipelaajien takana. Samalla myös valmennuksellinen osaaminen kehittyy. Ja se osaltaan mahdollistaa altavastaajien yllätykset, Juujärvi kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että monilla jääkiekon suurmailla ei ole näissä kisoissa mukana kirkkaimpia tähtipelaajia.

– Usein ne tähtipelaajat ratkovat otteluita esimerkiksi ylivoimalla, mutta nyt heitä ei isoilla mailla ole riveissään. Joka tapauksessa MM-turnauksen ja koko lajin kannalta on positiivista, että tällaisia yllätystuloksia tulee, Juujärvi sanoo.

Suomen pelit jatkuvat tiistaina, kun vastaan asettuu Norja. Ottelu alkaa kello 20.15 Suomen aikaa.

Lue myös: