1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

Ferrari on palaamassa kärkikastiin farssivuoden jälkeen – asiantuntija huomasi silti oleellisen kehityskohteen Monacossa

Ferrarin Charles Leclerc ja Carlos Sainz jr. väläyttivät Monacossa vauhtiaan. Asiantuntijan mukaan Leclercin auton korjaaminen aika-ajon jälkeen osoitti kuitenkin, että tallissa ei ole kaikki kohdillaan.

Charles Leclerc kävi onnittelemassa kisan jälkeen toiseksi sijoittunutta Carlos Sainzia. Kuva: 2021 Formula One World Championship Limited

F1-kauden viides osakilpailu Monacossa kohteli erityisen tylysti kahta kuljettajaa: Mercedeksen Valtteri Bottasta, joka joutui jättämään kisan kesken varikkofarssin takia ja Ferrarin Charles Leclerciä.

Paalupaikan napannut Leclerc joutui kisasta ulos auton teknisen vian takia juuri ennen lähtöä. Ongelmat heijastuivat aika-ajoon, jonka lopussa monacolaiskuski rysäytti kaiteeseen.

Aika-ajojen jälkeen Ferrari joutui korjaamaan autoa ja onnistuikin välttämään lähtöruuturangaistuksen. Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen.

Yle Urheilun F1-asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan koko hässäkkä kertoo Ferrarin haasteesta.

– Tämä antaa kuvan siitä, että Ferrarin prosessit eivät ole kohdillaan, kun he ovat pääsemässä voittokantaan kiinni.

Mildh arvioi, että Ferrarin fokus oli väärässä paikassa, kun Leclercin murjomaa autoa korjattiin.

– Vasta lämmittelyssä saatiin tietää, että siellä oli joku muu vika. Se on heikkouden osoitus, mikä viittaa paineissa tehtyihin korjauksiin.

Charles Leclerc ei päässyt sunnuntaina kisaan mukaan. Kuva: 2021 Getty Images

"Kympin arvoinen"

Ferrarin kuskit Leclerc ja Carlos Sainz jr. olivat mainiossa vauhdissa aika-ajossa, ja Sainz sijoittui kisassa lopulta toiseksi. Mildin mukaan tallin kehityssuunta on oikea.

– Ferrari on mennyt eteenpäin viime kauden fiaskosta. Molemmat kuljettajat ajoivat kärkisijoille aika-ajossa.

Mildh syttyi etenkin ensimmäistä kauttaan Ferrarilla ajavan Sainzin suorituksesta sunnuntaina.

– Hänen suorituksensa Monacossa oli kympin arvoinen.

Mildh arvioi lauantaina, että Leclercin lopun ulosajo aika-ajossa kertoi yliyrittämisestä. Mildh ei usko, että vastaavaa nähdään 23-vuotiaalta Leclerciltä.

– Ferrarin kuljettaja-aines ja tulevaisuus näyttävät nyt hyvältä. Siitä tulee vielä hyvä talli, Mildh sanoo.

F1-sarja ei ole ollut tällä kaudella Mercedeksen ylivoimaa. Mercedes on valmistajien MM-sarjassa toisena Red Bullin takana. Ferrarin lisäksi McLarenin Lando Norris on ollut hanakasti mukana kärkikamppailussa.

– Tätähän halutaan, että Sainzin ja Norrisin kaltaisia kavereita nähdään kärjessä. Se tekee todella hyvää lajille.

Max Verstappen ajoi Monacossa vakuuttavaan voittoon ja iski samalla ensimmäistä kertaa urallaan MM-sarjan kärkeen. Mildin mukaan Red Bull on saanut Mercedeksen eron kiinni. Hamilton oli Monacossa vasta 7. sijalla.

– Tämä on iso taitekohta, kun Red Bull johtaa sekä kuljettajien että valmistajien MM-sarjoja. Tässä ovat kaikki elementit sille, että tilanne muuttuu. Alkukauden kisojen jälkeen näyttää siltä, että kontrollointi ja prosessit ovat heillä paremmassa jamassa kuin Mercedeksellä.

Lue myös:

Bottaksen F1-kausi koki kovan takaiskun tallin harvinaisen virheen takia – asiantuntija kertoo, mitä varikkofarssissa todennäköisesti tapahtui

Verstappen nousi MM-sarjan kärkeen tyylikkäällä voitolla – Bottaksen kisa päättyi tallin noloon mokaan: "Tuollaista ei pitäisi tapahtua"

Verstappen siirtyi MM-sarjan johtoon dramaattisen kisan jälkeen, Bottaksen kisa päättyi tylysti varikkopysähdyksellä – näin Monacon GP eteni