Hyppää sisältöön

Suomen Olympiakomitea on päättänyt rokottaa Tokion olympialaisiin lähtevät urheilijat

Ne urheilijat, jotka eivät ehdi saada rokotetta kansallisen rokotusohjelman kautta, saavat rokotteen Kansainvälisen olympiakomitean tarjoamana.

Suomen Olympiakomitea tiedottaa, että Tokion olympialaisiin ja paralympialaisiin lähtevät suomalaisurheilijat ja taustahenkilöt aiotaan rokottaa. Olympiakomitea on sopinut asiasta Suomen viranomaisten kanssa.

Tiedotteen mukaan rokottaminen ei aiheuta lisäkunstannuksia Suomelle.

– Osa olympiajoukkueen henkilöstöstä ehtii saada rokotuksen osana kansallista rokotusohjelmaa. Ne, jotka eivät ehdi, saavat rokotteen KOK:n kautta yhteistyörokotteina. Tämä ei siis kuormita kuntia tai kansallista rokotusohjelmaa, Olympiajoukkueen toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoi tiedotteen mukaan.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on tarjoutunut kustantamaan kaikkien olympialaisiin lähtevien urheilijoiden rokotteet. Muista maista muun muassa Ruotsi ja Norja ovat tehneet vastaavanlaisen päätöksen ottaa rokotteet vastaan.

– KOK:n, Pfizerin ja BioNTechin sopimukseen perustuva rokottaminen parantaa merkittävästi kisojen ja myös Suomen joukkueen terveysturvallisuutta, Olympiajoukkueen ylilääkäri Maarit Valtonen kertoo tiedotteessa.

Olympiaurheilijoiden rokottaminen käynnistyy arvion mukaan kesäkuun alussa. Olympialaisten on määrä alkaa 23. heinäkuuta.

Tavoitteena on, että Tokioon lähtijät saisivat molemmat rokotteet ennen kisojen alkua.

– Meille tulee rokotteita sellainen määrä, että toinenkin on mahdollista antaa. Annosvälin tulee olla vähintään kolme viikkoa, minkä jälkeen toinenkin annos on otettavissa, Valtonen selventää Yle Urheilun haastattelussa.

Rokoteinnokkuutta löytyy, ajoituksesta keskustellaan

Rokotteenotto perustuu edelleen vapaaehtoisuuteen, mutta Valtosen mukaan joukkueessa on silti suurella mielenkiinnolla odotettu tätä päätöstä.

– Tuntuma on, että itse tauti nähdään suurempana uhkana kuin rokottaminen eli varmasti joukkueet ovat halukkaita rokotteen ottamaan, Valtonen uskoo.

– Ajoittamisesta varmasti keskustellaan joidenkin urheilijoiden kanssa. Rokote voi aiheuttaa kuumereaktion. Joten urheilijat varmasti miettivät esimerkiksi harjoitusohjelmaansa ja pyrkivät ajoittamaan rokotuksen esimerkiksi kevyen päivän tai lepopäivän tuntumaan.

Rokotuksetkaan eivät silti poista tulevien olympiakisojen turvatoimenpiteitä, vaan testaukset ja säännöt pysyvät ennallaan.

– Olemme edelleen menossa Tokiossa vahvaan kuplaan. Testaukset pyörivät varmasti sillä suunnitelmalla mikä on tehty. Toimenpiteitä ei tulla keventämään, mutta rokotukset ovat erittäin tärkeä lisätekijä kokonaisturvallisuudessa, Valtonen vielä valottaa.

Lue myös:

Juttua muokattu 24.5. klo 15.59: Lisätty Maarit Valtosen kommentteja.

.
.