Hyppää sisältöön

Ari-Pekka Liukkosen isä liikuttui sanattomaksi poikansa EM-kullasta – valmentaja kertoo vaikeista vuosista ja paljastaa syyt mestaruuden taustalla

Ari-Pekka Liukkonen on kärsinyt viime vuosina muun muassa selkä- ja sydänongelmia. Tänä keväänä huippu-uimari on kilpaillut pitkästä aikaa terveenä ja noussut huippukauden 2017 tasolle.

Ari-Pekka Liukkonen hymyili leveästi Euroopan mestaruuden varmistumisen jälkeen. Kuva: AFP / Lehtikuva

Ari-Pekka Liukkonen koki sunnuntaina uintiuransa tähanastisen huippuhetken. 32-vuotias uimari nappasi EM-kultaa 50 metrin vapaauinnissa Budapestissa.

Mestaruus maistui todella makealta, sillä takana on useita vaikeita vuosia. Liukkosen uraa ovat varjostaneet loukkaantumiset ja muut ongelmat. Liukkonen ui neljä vuotta sitten yhä voimassa olevan Suomen ennätyksen 21,58. Jo sitä ennen hän oli ottanut EM-pronssia vuonna 2014.

Vuonna 2016 hän joutui sydänleikkaukseen sydämen sähkötyshäiriön vuoksi. Viime vuosina kiusana ovat olleet selkäongelmat.

Liukkosen isä Pekka Liukkonen on mestaruuden jälkeisenä päivänä selvästi liikuttunut. Kun häneltä kysyy tunnelmia, puhelimessa on pitkään hiljaista.

– Kyllähän se on kova saavutus, Liukkonen sanoo lopulta.

– Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen, mitä matkan varrella on ollut.

Isä muistelee Liukkosen uran aiempiakin vaiheita.

– Esimerkiksi Lontoon olympialaisia ennen hän oli hyvässä kunnossa, mutta sairastui ennen kisoja. Selkävaivat, mykoplasma ja sydänongelmat ovat kiusanneet.

Pekka Liukkonen nostaa erityisesti sydänongelmat esiin.

– Ne ovat aika vakavia. Hän sanoi, että sai hyvät tehot irti ja kävi oksentamassa huulet sinisenä, mutta se johtuikin sydämestä. Kun sydämessä poltetaan hermoratoja, niin se antaa vastustajille paljon etua. Se on vähän kuin formuloissa: auto kulkee kolmeasataa, mutta rajoittimet on laitettu kahteensataan.

Isä osasi aavistella menestystä Budapestissa, kun poika sanoi olevansa kunnossa. Varma ei kuitenkaan voinut olla, kun muiden kunnosta ei tiedä.

Ari-Pekka Liukkonen juhlii Euroopan mestaruutta.

Selkävaiva kiusana pari vuotta

Liukkonen ui Suomen ennätyksen siis kesällä 2017. Sen jälkeen alkoivat selkäongelmat.

– Hän alkoi heti seuraavana syksynä oireilla selästä ihan yllättäen. Sen jälkeen oli pitkään selän kanssa taistelua. Urheilija ei voi kuitenkaan olla sairauslomalla vaan pitäisi antaa näyttöjä, joten hänen piti tasapainotella urheilun ja kuntoutuksen välillä, Liukkosen valmentaja Marko Malvela kertoi.

Loukkaantuminen ajaa myös taloudellisesti urheilijan vaikeaan tilanteeseen.

– A-P:n palkkapäivä kestää 21 sekuntia. Tulos pitää pystyä tekemään joka vuosi arvokisoissa, Malvela muistutti.

Henkisesti aika oli raskasta, kun ei ollut edes selvillä, mikä selässä on vikana. Silloin Liukkosen omakin usko oli välillä koetuksella.

– Pohjakosketus oli ehkä Australian leirillä alkuvuodesta 2020. Se oli meillä iso kahden kuukauden satsaus. Siellä tuntui, että kaikki rahat menivät eikä mistään tule mitään. Korona oli siinä mielessä onni. Tokio olisi tullut silloin liian aikaisin, Malvela sanoi.

Vasta parin vuoden jälkeen syksyllä 2019 selvisi, mikä selässä oli. Diagnoosin mukaan bakteeri aiheutti matala-asteista tulehdusta alaselän nikamien pinnalla. Sitä hoidettiin antibioottikuurilla. Sen jälkeen selkä ei ole kipeytynyt samalla tavalla.

Sitten pandemia pysäytti kilpailut, joten Liukkonen ei päässyt näyttämään kuntoaan.

– Tiesin itse missä mennään ja että suunta on oikea, mutta moni muu ei sitä tiennyt. Se näkyi esimerkiksi siinä, että putosin puolikkaalle urheilija-apurahalle, Ari-Pekka Liukkonen kertoo.

Paluu huippukauden tasoon

Vasta tämän vuoden puolella selkä on ollut täysin oireeton ja voimatasot nousivat entiselle tasolle. Helmikuussa Liukkonen pääsi vihdoin kilpailemaan ja ajat lähtivät nopeasti paranemaan.

– Kevät on ollut paluuta vuoden 2017 tasoon, Malvela totesi.

Kuva: Yle

Oletteko koko ajan uskoneet, että tällainen päivä on tulossa, mikä eilen nähtiin?

– Tavallaan joo. 50 metrin vapaauinti on kuitenkin niin raaka laji, että siinä suunnileen joka kerta mestari vaihtuu. Ennustettavuutta ei ole niin paljon kuin pidemmillä matkoilla, Malvela sanoi.

Malvela kiteyttää tärkeimmät syyt siihen, että Liukkonen nousi kaikkien vaikeuksien jälkeen Euroopan mestariksi.

– Keskeinen syy on selkä, se vaikuttaa äärettömän paljon, että se on kunnossa. Toinen syy on, että päivän kunto oli noin hyvä. Kolmas on se, että korona-aika toi työaikaa ja työrauhaa. Lisäksi vaikutusta on ollut sillä, että olemme palanneet vanhanaikaiseen urheilija-valmentaja-pariin. Olemme tehneet töitä vaivoja ja taloutta säästämättä.

Kuva: AFP / Lehtikuva

Euroopan mestaruutta ei ole ehditty sen kummemmin juhlia. Sekä Liukkosen että valmentaja Malvelan ajatukset ovat jo seuraavissa kisoissa.

– Nyt on todella hyvät fiilikset. Eilinen ilta meni haastattelujen ja muiden kanssa. Tänään vaihdettin hotellia Budapestissa. Jäämme tänne leirille muutamaksi päiväksi ennen kuin lähdemme seuraaviin kisoihn Monacoon, Liukkonen sanoo.

Tokion olympialaiset ovat edessä parin kuukauden päästä. 50 metrin vapaauinti on lajina äärimmäisen tasainen. Sekä Liukkonen että Malvela toteavat, että mukana on noin 15 uimaria, jotka taistelevat hyvänä päivänä mitaleista. Yksi heistä on Ari-Pekka Liukkonen Suomesta.

Lue myös:

Ari-Pekka Liukkosen EM-kultaa edelsi vuosien piina – asiantuntija povaa suomalaisuimareille herkullista menestyspottia Tokion olympialaisista

Ari-Pekka Liukkonen ui Euroopan mestariksi, Ida Hulkko kauhoi hopeaa! Unohtumaton ilta sai suomalaisuimarit herkistymään

Katso tallenne: EM-uinneissa huima kahden mitalin suomalaisilta

Hulkko, Kivirinta ja Liukkonen upeasti finaaliin – italialainen kauhoi uuden maailmanennätyksen!