MM-jääkiekon superyllätykset saivat kiekkolegendat äimistelemään Kanadan "luokkaretkeä" ja sitä, jäivätkö Leijonien kotiläksyt tekemättä

Kysyimme entisiltä jääkiekkoilijoilta, mitä he ajattelevat jääkiekon MM-kisojen alkulohkon yllätystuloksista. Timo Jutila kehui etenkin Marko Anttilan pelaamista ja hän toivoi myös muulta joukkueelta samanlaista työilmettä.

Kuva: Yle Urheilu

Yllätyksen riemua, shokkitappioita ja maalinteon tuskaista tahmeutta. Jääkiekon MM-kisojen ensimmäisinä pelipäivinä on nähty toinen toistaan yllättävämpiä tuloksia. Kysyimme suomalaisilta kokeneilta pelimiehiltä Timo Jutilalta, Veli-Pekka Ketolalta ja Tuomas Vänttiseltä, mitä ensimmäisten pelipäivien annista on jäänyt mieleen.

Mikä on yllättänyt Riian MM-kisoissa?

Timo Jutila

– Hyviä pelejä on ollut. Jälleen kerran näemme sen, että jokainen peli on eri tarina. MM-kisat ovat vasta alussa, mutta tulee todella mielenkiintoiset alkusarjat. Joka pelillä on panosta.

Veli-Pekka Ketola

– Näissä kisoissa pienet ja suuret ovat sekaantuneet keskenään. Pelin alussa ei vielä tiedä miten peli päättyy, mikä oli vielä viime vuonna suhteellisen selvää. Aika erikoisia tuloksia on tullut.

Tuomas Vänttinen

– En olisi uskonut, että tällaisia tuloksia tulee. Näillä kiekkomailla kakkos-, kolmos-, tai neloskokoonpanossakaan ei tekeminen vielä ole kovin heikkoa. Tuntuu, että Kanadan pojat ovat tulleet tänne aikamoiselle luokkaretkelle.

Kanada on hävinnyt alkulohkon kolme otteluaan. Kuva: AOP

Ennen kisoja perinteisesti vahvat kiekkomaat, kuten Kanada, Ruotsi ja Tshekki ovat rämpineet lohkovaiheessa. On jopa mahdollista, että kolme ensimmäistä otteluaan hävinnyt Kanada jää kokonaan ulos pudotuspeleistä.

Olisitko uskonut tällaista ennen kisojen alkua?

Jutila

– Tavallaan kyllä. Muun muassa Sveitsillä on todella laadukas ja hyvä joukkue. He ovat tehneet pitkään hommia. Myös Saksa on pelannut todella hyvin ja tsempannut.

– Kanadan osalta olen pettynyt varsinkin tehtyjen maalien määrään. Maanantainakaan he eivät saaneet yhtään mitään aikaan, vaikka saivat pelata pari minuuttia kahden miehen ylivoimaa.

Ketola

– Kanadan pelistä paistaa selvästi, ettei joukkue ole juuri ollut yhdessä. Asenne on vähän metsässä niin tässä on tulos. Maalintekotaito, joka heillä on yleensä huippuluokkaa, näytti aika vaatimattomalta.

– Myös Slovakian voitto Venäjästä oli yllätys. Ruotsi on lähtenyt vähän samalla asenteella liikkeelle kuin Kanadakin, että käytännössä kaikki halukkaat saavat paikan joukkueesta.

– Ymmärrän toisaalta pelaajien asenteen. On aika rupeama lähteä pelaamaan raskaan kauden jälkeen, jolloin ei ole saanut oikeastaan mihinkään liikkua. Toiset eivät ole saaneet olla kotonakaan. Se ei ole urheilullisesti paras lähtökohta. Pitäisi olla muutakin kuin hotellihuone ja kaukalo. Ei ole kisahuumaa, eikä joukkueella ole oikeastaan juuri mitään muuta tekemistä. Jollakin tavalla ymmärrän, että keskittyminen horjuu.

Vänttinen

– Olisihan se aikamoista, jos Kanada ja Ruotsi jäisivät alkusarjaan. Eri lohkojen tilaneet saavat minut hymyilemään. On äärimmäisen kivaa, että pikkumaat kaatavat jättiläisiä yksi kerrallaan. On mahtavaa että nämä maat, kuten Saksa, saavat vähän buustia niiden jääkiekkoiluun.

Slovakia on juhlinut kisoissa yllättävää voittoa Venäjästä. Kuva: imago images/All Over Press

Leijonat voitti ensimmäisessä ottelussaan Yhdysvallat 2–1, mutta hävisi toisen ottelun Kazakstanille 2–3 voittomaalikilpailussa. Suomella on tänään mahdollisuus palata voittojen tielle, kun joukkue kohtaa Norjan B-lohkon iltaottelussa.

Millä mielin olet katsonut Leijonien otteita?

Jutila

– Hyvällä yhteispelillä Jukka (Jalonen), Jere (Lehtinen) ja muu johtoryhmä saavat joukkueelle hyvän hengen päälle.

– Minun pitää sanoa, että meidän (Marko) Mörkö-Anttila pelaa tosi hyvin ja johtaa joukkoja edestä. Hyvä tulee, kun muutkin saavat samanlaisen työilmeen ja maalia kohden vielä laadukkaampia vetoja.

Ketola

– Valmennuksella on prosessi menossa. He lähtevät siitä että kaikki on hyvin, kun ollaan neljän sakissa. Kovissa peleissä olemme parhaimmillamme. Heillä on tarkkaan tiedossa, mitä pitää parantaa ja uskon, että hyvä heiluu. Tänään annetaan Norjaa päähän!

Vänttinen

– Olen positiivisin ja hyvin mielin. On hienoa nähdä joukkueessa uusia pelaajia. Minun mielestäni on turhaa hössöttää, jos hävitään jollekin Kazakstanille rangaistuslaukauksilla. Meidän viiden miljoonan kiekkotietäjän ei vielä kannattaisi repiä pelivehkeitämme.

– Peli Yhdysvaltoja vastaan oli hyvä. Kazakstania vastaan ei ollut hirveää hinkua maalintekoon. Tai sen ytimeen, maalin eteen ja maskeihin menemiseen. Suomi vei ainakin näennäisesti peliä. Pelin voittamiseen oli paikat aikaisemmin.

– Kazakstanilaiset olivat älyttömän hyviä voittomaalikilpailussa. He laittoivat kiekon maaliin tyynen viileästi. Mietin, että oltiinkohan Kazakstanin aiempia vetoja katsottu etukäteen? Edellispäivänä he olivat tehneet aivan samat patenttiharhautukset ja maalintekoyritykset Latviaa vastaan. Siinä mielessä ottelusta jäi opittavaa myös Suomelle: kannattaa katsoa, mitä vastustajat ovat edellispäivänä tehneet, vaikka vastassa olisikin "vain" Kazakstan.

Leijonat kohtaa tänään alkusarjan kolmannessa ottelussaan Norjan. Päävalmentaja Jukka Jalonen nosti maajoukkueen kokoonpanoon kolme uutta pelaajaa.

Lue myös: