1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Tokio 2020

Urheilun oikeusturvalautakunta hylkäsi vankeustuomion saaneen Janne Järvisen valituksen Tokion olympiavalinnasta

Urheilun oikeusturvalautakunta on käsitellyt Janne Järvisen tekemän valituksen, joka koski Olympiakomitean tekemien olympiavalintojen kumoamista.

Janne Järvinen varmisti maaliskuun lopussa Sinem Kurtbayn kanssa Nacra 17 -luokassa Suomelle Tokion kisojen maapaikan. Kuva: Sailing Energy

Urheilun oikeusturvalautakunta hylkäsi Janne Järvisen valituksen Tokion olympiapaikasta.

Olympiakomitea linjasi huhtikuun lopussa, että Järvinen ei lähde edustamaan Suomea Tokioon. Olympiakomitea valitsi Nacra 17 -luokan olympiaedustajiksi Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen. Olympiakomitea perusteli valintaa urheilullisilla perusteilla. Järvinen valitti päätöksestä oikeusturvalautakuntaan.

Oikeusturvalautakunnan päätöksen voi lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).

– Oikeusturvalautakunnan ratkaisu oli yksimielinen. Arvioimme, että valintakriteereiden ulkopuolelle ei ole menty eikä Olympiakomitea ole käyttänyt väärin harkintavaltaansa, oikeusturvalautakunnan puheenjohtaja Timo Ojala kertoi Yle Urheilulle.

Ojala totesi, ettei Järvisellä ole mahdollisuutta enää viedä asiaa urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS).

Asia on saanut paljon julkisuutta, koska Järvinen sai käräjäoikeudelta kahden ja puolen vuoden vankeustuomion huhtikuussa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Järvinen oli maaliskuussa hankkimassa Suomelle olympiamaapaikkaa Kurtbayn kanssa. Kurtbay on kilpaillut kovissa kansainvälisissa kilpailuissa sekä Järvisen että Keskisen kanssa viime vuosina.

Järvinen vaati valituksessaan Urheilun oikeusturvalautakunnalle Olympiakomitean tekemien olympiavalintojen kumoamista. Hän vaati ensisijaisesti, että Nacra 17 -luokkaan valittaisiin kahden sijasta kolme purjehtijaa.

Järvisen valituksen mukaan kisoihin pitäisi valita venekunta, jossa hän on kolmas purjehtija Kurtbayn ja Keskisen ohella. Toissijaisesti Järvinen vaati, että jos kolmen purjehtijan valitseminen ei toteudu, Tokiossa kilpailisivat hän ja Kurtbay.

"Oikeusturvalautakunta totesi päätöksessään, että asiassa esitetyn selvityksen perusteella olympialaisten sääntöjen ja määräysten mukaan Suomea voi Tokion olympialaisissa purjehduksen Nacra 17 -luokassa edustaa kaksi nimettyä urheilijaa, joiden varalle olympialaisiin ei voida lähettää kolmatta urheilijaa", oikeusturvalautakunnan päätöksessä todetaan.

Tästä syystä Järvisen vaatimus kolmen purjehtijan valinnasta olympialaisiin hylättiin perusteettomana.

Oikeusturvalautakunnan mukaan Järvinen ja Keskinen olivat olleet valintakriteerien mukaisella tarkastelujaksolla 2018–2021 tasavahvoja urheilijoita, kun vertailua tehdään tulosten perusteella.

"Tällaisessa tilanteessa sovellettavat valintakriteerit olivat jättäneet valitsijalle varsin paljon harkintavaltaa. Päätyminen harkinnassa Järvisen asemesta Keskisen valintaan ei ollut ollut asetettujen valintakriteereiden vastaista eikä asiassa ollut ilmennyt, että valintakriteereihin perustuvaa harkintavaltaa olisi käytetty väärin", päätöksessä todetaan.

"Asiassa ei myöskään ollut ilmennyt, että valintapäätös olisi ollut Järvistä tämän iän perusteella syrjivä. Näillä perusteilla valitus hylättiin ja valituksen kohteena ollut valintapäätös jätettiin voimaan."

Yle Urheilu tavoitteli Järvistä haastatteluun hänen asianajajansa Ville Luodon kautta. Luoto kertoi välittäneensä haastattelupyynnön Järviselle. Järvinen ei ole vastannut haastattelupyyntöön.

Näin Olympiakomitea perusteli valintaa

Olympiakomitea perusteli huhtikuun lopussa Kurtbayn ja Keskisenvalintaa urheilullisin perustein. Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan Kurtbayn ja Keskisen tulokset ovat olleet parempia kuin Kurtbayn ja Järvisen.

Yksi tekijä oli myös Keskisen ikä. Keskisellä, 21, on Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön mukaan enemmän potentiaalia menestyä tulevaisuudessa kuin 45-vuotiaalla Järvisellä.

Järvinen tuomittiin 8. huhtikuuta Helsingin käräjäoikeudessa kahden ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Järvinen on valittanut Katiska-huumevyyhdin tuomiostaan hovioikeuteen.

Lue myös:

Antaako Janne Järvinen veneensä Kurtbayn ja Keskisen käyttöön Tokioon? Varasuunnitelma on jo pantu vireille yksityisellä rahalla

Purjehtija Janne Järvinen valittaa Tokion olympiavalinnoista oikeusturvalautakunnalle: Vaatii kolmen purjehtijan valitsemista Nacra 17 -luokkaan

Olympiakomitea päätti: Vankeustuomion saanut kilpapurjehtija Janne Järvinen ei edusta Suomea Tokion olympialaisissa

Katiska-vyyhdissä tuomittu purjehtija Janne Järvinen syyttää Olympiakomiteaa virheellisistä perusteluista – "Sain vihreää valoa olympiaprojektin jatkamiselle"

Tämä on urheilullinen peruste, jolla vankeustuomion saanut Janne Järvinen putosi olympiajoukkueesta – Olympiakomitean mukaan tuomio ei vaikuttanut päätökseen

Olympiakomitean Mika Lehtimäki: Kurtbay ja Keskinen ovat lähdössä Tokioon, vaikka toivoivat vankeustuomion saaneelle Janne Järviselle kisapaikkaa

Olympiakomitea päätti: Vankeustuomion saanut kilpapurjehtija Janne Järvinen ei edusta Suomea Tokion olympialaisissa

Lajiliitto seisoo Olympiakomitean valinnan takana ja selvittää, voiko kisoihin valittu kaksikko kilpailla Tokiossa Janne Järvisen veneellä

Urheiluoikeuden asiantuntija arvioi Olympiakomitean päätöstä ja Järvisen mahdollista valitusta oikeusturvalautakuntaan: "Tilanne ei välttämättä olekaan niin selvä"

Olympiapaikan purjehtineelle Janne Järviselle kahden ja puolen vuoden vankeustuomio Katiska-huumevyyhdissä

KOK:n jäsen Sari Essayah: Japanin viranomaiset voisivat halutessaan estää rikoksesta tuomitun urheilijan pääsyn Tokion olympialaisiin

Juttua muokattu 27.5 klo 11.56: Täsmennetty, että Janne Järvinen on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen.

Juttua muokattu 27.5 klo 12.28: Poistettu jutun alusta muotoilu, että Janne Järvinen ei kilpaile Tokion olympialaisissa.

Juttua muokattu 27.5. klo 15.30: Lisätty ettei Järvinen ole vastannut haastattelupyyntöön.