1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Robin Lod

Tällainen on Huuhkajien tuntemattomin tähti – Robin Lodista olisi voinut tulla myös jääkiekkoilija: "Rintakehä, jota ei liikuta kuin tiejyrällä"

Huuhkajien avainpelaaja Robin Lod asteli ensimmäiseen liigapeliinsä yhdessä Jari Litmasen kanssa. Lod paistattelee harvoin otsikoissa, mutta on kiistatta yksi maajoukkueen tärkeimmistä ja arvostetuimmista lenkeistä.

Robin Lod tervehti kannattajia Huuhkajien torijuhlassa Helsingissä EM-kisapaikan ratkeamisen jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

– "Röbä" on jäänyt aika vähälle huomiolle siihen nähden, mitkä hänen kykynsä ovat.

Valmentajalegenda Antti Muurinen tietää mistä puhuu. Teemu Pukki, Lukas Hradecky ja Glen Kamara ovat Huuhkajien avainpelaajia ja vievät ansaitustikin otsikot, mutta yhtä tärkeäksi pelaajaksi on noussut myös Robin Lod, 28, joka harvemmin paistattelee huomion keskipisteenä.

Huomion keskipisteeksi Lod pääsi kuitenkin ensimmäisessä Veikkausliigan ottelussaan vuonna 2011. Muurinen oli nostanut 18-vuotiaan lupauksen kokoonpanoon kotipeliin MyPaa vastaan.

Tunnin pelin jälkeen Lod vaihdettiin kentälle samaan aikaan Jari Litmasen kanssa. Jotta ensiesiintyminen olisi vieläkin ikimuistoisempi, Lod onnistui maalinteossa vain neljä minuuttia myöhemmin. Ensimmäisenä nuorukaista ennätti onnittelemaan tietysti Litmanen.

Pääasiassa Lod pelasi kaudella 2011 Kakkosta HJK:n reservijoukkue Klubi 04:n paidassa. Ryhmä oli harvinaisen kova, sillä nykyisestä maajoukkueesta samassa joukkueessa pelasivat myös Joel Pohjanpalo, Daniel O'Shaughnessy ja Nikolai Alho.

– Oli mahtavaa, että sen aikaiset pelaajat saivat kokea esimerkiksi Litmasen ja Valeri Popovitsin. Sellaiset pelaajat ovat harvassa, Muurinen muistelee.

Kaksi lajia

Robin Lodin jalkapalloura alkoi Suurmetsän Urheilijoista, jossa hän pelasi vuotta vanhempien ikäluokassa. Lod pelasi myös jääkiekkoa Jokereissa, jolla oli 1993 syntyneiden ikäluokassa yksi Suomen parhaista joukkueista.

– Se oli aivan loistava ryhmä. Emme paljoa pelejä silloin hävinneet. Moni poika sai ammatin pitkäksi aikaa tavalla tai toisella, valmentaja Pekka Salminen kertoo.

Lodin lisäksi Jokereiden 93-ikäluokasta kansainvälisen jalkapallouran on tehnyt HJK:n puolustaja Janne Saksela. Jääkiekkoilijoista samaan joukkueeseen kuuluivat muun muassa Kasimir Kaskisuo, Kalle Kossila ja Otso Rantakari.

Pitkälle on päässyt myös nykyään Jokereita KHL:ssä edustava, NHL:ääkin pelannut Markus Hännikäinen. Hän oli yksi Lodin parhaista lapsuudenystävistä.

– Se oli hauskaa aikaa. Jokereissa pelasimme samassa kentässä monta vuotta, ja samaan aikaan vastakkain aluesarjaa futiksessa monta kertaa vuodessa, Hännikäinen kertoo Yle Urheilulle.

Hännikäinen pelasi jalkapalloa AC Allianssissa, jolle SUMU oli tuttu vastustaja. Joukkueiden kohdatessa matka saattoi usein otteluiden jälkeen jatkua jäähalliin yhdessä.

Erityisesti yksi kiireinen viikonloppu on jäänyt Hännikäisen mieleen. Perjantai-illan jalkapallon aluesarjaottelusta Myllypurosta matka jatkui viikonlopuksi suoraan Kuopioon.

– Ensin verinen kamppailu vastakkain ja siitä lähdimme suoraan samalla kyydillä jääkiekkoturnaukseen. Nukuimme takapenkillä matkan yötä vasten. Tällaisia tilanteita oli useita. Ne ovat jääneet mieleen, Hännikäinen kertoo.

Jokereiden 1993 syntyneiden joukkue juhli aluemestaruutta vuonna 2006. Robin Lod alarivissä viides vasemmalta, Markus Hännkäinen ylärivissä kuudes vasemmalta. Kuva: Markus Hännikäisen kotialbumi

Etelä-Haagassa alakoulua rinnakkaisluokilla käyneet kaverukset viihtyivät keskenään myös vapaa-ajalla. Kolmannella luokalla liikuntatuntien sijaisena toimi muuan Markku Kanerva.

– Muistan olleeni monta kertaa yökylässä ja muutenkin kävimme vapaa-ajalla pelaamassa futista, lätkää ja milloin mitäkin, Hännikäinen kertoo.

Kun molemmista lajeista alkoi iän myötä tulla ympärivuotisia, pelaajat joutuivat valinnan eteen. Hännikäinen muistaa pohtineensa asiaa Lodin kanssa yhdessä.

– Jouduimme tekemään päätökset hyvin samaan aikaan. "Rölli" oli futiksessa ihan poikkeuksellinen pelaaja, vaikka oli hyvä lätkässäkin, ihan kärkipelaaja joukkueessamme. Hän pystyi dominoimaan keskikenttää futiksessa vuotta vanhemmissakin, Hännikäinen kehuu.

– Minäkin olin hyvä futiksessa, mutta toisaalta näin, että olin pikkaisen parempi jääkiekossa ja se myös pikkaisen enemmän kiinnosti. Siinä kohtaa menimme eri suuntiin.

Hännikäinen jatkoi Jokereissa ja palasi kasvattajaseuraansa vuosi sitten Pohjois-Amerikan kaukaloista. Lodin matka jatkui HJK:hon, jossa hän raivasi tiensä edustusjoukkueeseen ja siitä ulkomaan kentille.

Kreikan ja Espanjan kautta myös Lod on päätynyt Pohjois-Amerikkaan, MLS-sarjan Minnesota Unitediin.

– Samanlainen taitopelaaja hän oli jääkiekossakin. Jalat tikkasivat. Ei mikään isokokoinen, mutta nopea ja taitava. Silloin back in the day hänellä oli jäätävä takapiiska, joka tuli kypärän alta, Hännikäinen nauraa.

"Aina aurinkoinen"

Antti Muurinen näkee, että Lodin jääkiekkotaustasta on ollut jalkapallouralla runsaasti hyötyä.

– Hänellä on sellainen rintakehä, että sitä ei liikuta muuten kuin tiejyrällä. "Röbä" on tosi vahva, vaikkei ole mitenkään kookas pelaaja. Ilman muuta monilajisuus näkyy vahvuutena.

Kentän ulkopuolella Lod on rauhallinen persoona, joka nauttii joukkuekavereiden vankkumatonta arvostusta.

– "Röbä" on upea joukkueurheilija, sellainen täydellinen vävypoika. Hän tulee joukkueessa kaikkien kanssa toimeen, ajattelee muita ja on sillä tavalla aivan kympin ihminen, Muurinen sanoo.

– "Röbä" on aina aurinkoinen kasvoiltaan. Ulospäin ei ole koskaan näyttänyt, että joku asia painaisi hänen mieltään. Hänellä on valtava itseluottamus, HJK:n joukkueenjohtaja Markku Peltoniemi komppaa.

Robin Lod on ensimmäisiä nimiä, jonka Markku Kanerva valitsee Huuhkajien kokoonpanoon. Kuva: Getty Images

Ensimmäisen HJK-ottelunsa maalista huolimatta Lod joutui odottelemaan tilaisuuttaan seurassa. Kaudella 2012 Lod piipahti lainalla VPS:ssä ja sai vyölleen arvokasta liigakokemusta. Seuraava kausi oli läpimurtovuosi, joka huipentui hattutemppuun kärkiottelussa Honkaa vastaan.

Kaudella 2014 Lod oli isossa roolissa HJK:n lähivuosien menestyksekkäimmässä joukkueessa, joka raivasi tiensä Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen asti. Lod tälläsi viimeisellä karsintakierroksella yhden uransa upeimmista maaleista Rapid Wienin verkkoon.

Maali oli kuitenkin vähällä jäädä syntymättä, sillä joukkueenjohtaja Peltoniemellä oli vaihtolaput jo valmiina.

– Valmentaja muutti viime hetkellä vaihtopelaajaa, ja jouduin tekemään muutoksia, Peltoniemi muistelee.

Huuhkajien kannalta yksi Lodin vahvuuksista on hänen monikäyttöisyytensä. 4-4-2-järjestelmässä Lod on nähty yleensä oikealla laidalla. Kolmen topparin systeemissä Lodia voidaan käyttää keskikentällä tai kuten maaliskuun MM-karsintaotteluissa, kärjen takana toisena hyökkääjänä.

– Hän tulee pelaajana liian vähän esiin esimerkiksi Pukin tai Kamaran takana. Pelinäkemys, laukaus, syöttötaito, kaksisuuntainen työ joukkueen eteen... Ei tällaisia pelaajia vaan ole paljoa, Antti Muurinen kehuu.

Suomi kohtaa EM-kisoissa alkulohkon päätöspelissä Belgian maanantaina kello 22. Ottelua voi seurata suorana TV2:ssa, Yle Areenassa tai Yle Puheella. Suomella on yhä mahdollisuus päästä 16 parhaan joukkueen pudotuspeleihin.

Lue myös:

Illan ottelussa hurjat panokset – näin Huuhkajat voi edetä jatkopeleihin jalkapallon EM-kisoissa

Maailman parhaassa jalkapallomaassa on vähemmän pelaajia kuin Pariisissa – Huuhkajien EM-vastus ravisteli rakenteitaan ja toimii nyt mallina myös Suomelle

Odotettua vaisumpi Teemu Pukki avasi pelikuntoaan – pyysi itse EM-avauksessa vaihtoa: "Toisessa pelissä oli enemmän virtaa"

Suomen sankari Joel Pohjanpalo oli tuhannen maalin teinitähti, jonka ura oli loppua piinaaviin vaivoihin – isä hämmästelee poikansa asennetta