Hyppää sisältöön

Antaako Janne Järvinen veneensä Kurtbayn ja Keskisen käyttöön Tokioon? Varasuunnitelma on jo pantu vireille yksityisellä rahalla

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen ovat lähdössä Suomen olympiaedustajiksi Nacra 17 -luokkaan, mutta vielä ei tiedetä, millä veneellä kaksikko purjehtii olympiavesillä. Purjehdusliiton mukaan Kurtbaylle ja Keskiselle on hankittu uusi vene.

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen edustavat Suomea Tokion olympialaisten Nacra 17 -luokassa. Kuva: Getty Images

Purjehdusliitto käy Janne Järvisen kanssa yhä neuvotteluja siitä, voiko liitto vuokrata tai ostaa Järvisen veneen olympiaedustajien Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen käyttöön Tokion olympialaisiin.

Urheilun oikeusturvalautakunta hylkäsi torstaina Järvisen valituksen Tokion olympiapaikasta. Olympiakomitea linjasi jo huhtikuussa, ettei vankeustuomion saanut Järvinen lähde Tokioon. Järvinen valitti päätöksestä oikeusturvalautakuntaan. Asia on saanut paljon julkisuutta, koska Järvinen sai käräjäoikeudelta kahden ja puolen vuoden vankeustuomion huhtikuussa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Purjehdusliiton valmennuspäällikön Vili Kaijansinkon mukaan Järvisen kanssa käydään edelleen neuvotteluja siitä, voisivatko Kurtbay ja Keskinen kilpailla olympiavesillä Järvisen veneellä.

– Ensisijainen vaihtoehto on, että voisimme ostaa tai vuokrata Järvisen veneen. Kyseinen vene on jo Japanissa, kalusto on siis tuttu. Uuden kaluston saaminen kilpailukykyiseksi vaatisi ison työn, kun kisoihin on aikaa enää noin 60 vuorokautta, Kaijansinkko arvioi.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan varmaa on se, että kaksikko "ei tule purjehtimaan Järvisen omistamilla veneillä".

– Yksi ratkaisu voi olla se, että Järviseltä ostetaan vene, jos hän on suostuvainen sen myymään. Sitä ei vielä tiedetä, mutta se ratkaisu on pois, että Janne Järvisen omistamilla veneillä purjehdittaisiin.

Kaijansinkon mukaan neuvottelut Järvisen veneen ostamisesta tai vuokraamisesta on aloitettu aiemmin, mutta niitä ei ole vielä jatkettu Urheilun oikeusturvalautakunnan tuoreimman päätöksen jälkeen.

– Tänään ei ole kuulunut mitään uutta asian suhteen. Tähän palataan varmasti vielä tämän viikon aikana, mutta varmasti syvällisempiä keskusteluita käydään ensi viikon alussa.

Paras ratkaisu Kaijansinkon mukaan olisi, että Kurtbay ja Keskinen voisivat käyttää Järvisen venettä, joka on Japanissa. Kalusto on Kurtbaylle ja Keskiselle tuttu.

Vaihtoehtoinen suunnitelmakin on jo tehty, jos Järvisen kanssa ei päästä sopimukseen.

– Olemme saaneet Kurtbayn ja Keskisen käyttöön yksityisesti rahoitetun uuden veneen. Tämä vene saapuu tiimille ensi viikon maanantaina. Käytämme tätä venettä tarvittaessa olympianäyttämöllä, Kaijansinkko kertoi.

– Uutta venettä testattaisiin Euroopassa, minkä jälkeen vene lähetettäisiin Japaniin, Kaijansinkko valotti.

Miten nopeasti tämä veneasia saadaan ratkaistua?

– Sitä on tässä vaiheessa mahdotonta spekuloida. Pyrimme tietysti saaamaan asiaan ratkaisun mahdollisimman nopeasti. Olemme kuitenkin järjestäneet asiat niin, ettei meille jää lapaan tyhjää korttia, Kaijansinkko tähdensi.

Järvinen ei voi viedä tapausta CAS:n käsittelyyn

Urheilun oikeusturvalautakunnan puheenjohtaja Timo Ojala kertoi, ettei Järvisellä ole mahdollisuutta enää viedä asiaa urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS).

– Asia on kansallisesti loppuunkäsitelty eikä asiassa ole mahdollista mennä kansainvälisiin elimiin. Tämän hetken päätöksillä Järvistä ei valita kisoihin, Ojala kommentoi.

Olympiakomitealle tärkeintä oli, että valintatapaus on nyt ratkaistu ja Kurtbay ja Keskinen saavat alkaa keskittyä lähestyviin Tokion kisoihin.

– Oikeusturvalautakunta teki meidän kannalta ihan odotetun ratkaisun. Olemme tyytyväisiä siihen, että tähän asiaan saatiin suhteellisen nopea ratkaisu, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kommentoi.

Tokion olympiavesillä purjehditaan jo heinä-elokuun vaihteessa, joten kello tikittää kovaa kyytiä kohti kisoja.

– Päivät ovat jo vähissä ennen Tokiota. Katsomme yhdessä Purjehdusliiton kanssa suunnitelmat kohti olympialaisia, Lehtimäki totesi.

Juttua muokattu 27.5.2021 kello 17.11: Jutussa on tarkennettu Järvisen ja Purjehdusliiton välisiä neuvotteluja veneen vuokramisesta tai ostamisesta.

Lue myös:

.
.