1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Suomelle ei täyttä määrää maastohiihdon olympiapaikkoja Pekingiin

Suomi jäi kansainvälisen hiihtoliiton olympialaisten maarankingissa kuudenneksi. Täyteen määrään maapaikkoja oli mahdollisuus rankingin viidellä parhaalla maalla.

Edelliset talviolympialaiset järjestettiin Pyoengchangissa 2018. Tulevat kisat ovat jälleen tarkoitus kisata Aasiassa eli Pekingissä Kiinassa helmikuussa 2022. Kuva: 2018 Getty Images Ian MacNicol

Suomelle on myönnetty yhteensä kolmetoista maapaikkaa Pekingin olympialaisten maastohiihtoon. Suomella on mahdollisuus lähettää Pekingiin kuusi mieshiihtäjää ja seitsemän naishiihtäjää.

Maastohiihdossa olympialaisten paikkajako perustui maarankingiin, jossa huomioitiin menneen kauden maailmancupin lisäksi MM-kisat ja alle 23-vuotiaiden MM-kisat. Suomi oli rankingin kuudes, joten Suomi ei saanut täyttä määrää hiihtäjiä Pekingiin. Täyteen määrään oli mahdollisuus rankingin viidellä parhaalla maalla. Maksimimäärä oli kaheksan sukupuolikohtaista paikkaa eli yhteensä kuusitoista paikkaa.

Olympiaranking (siirryt toiseen palveluun)ja jokaisen maan saamat olympiapaikat (siirryt toiseen palveluun) on julkaistu kansainvälisen hiihtoliiton sivuilla.

Miehissä rankingin perusteella vähintään yhden maapaikan sai peräti 57 maata. Siksi 148 hiihtäjän kokonaiskiintiö Pekingin olympialaisiin täyttyi niin nopeasti, että Suomi ei saanut myöskään kuudennen sijan maksimikiintiötä eli seitsemää urheilijaa sukupuolta kohden täyteen. Naisissa vähintään yhden maapaikan sai 42 maata. Suomi sai siksi naisiin seitsemän maapaikkaa 148 urheilijan kiintiöstä.

Yle Urheilu avasi tammikuussa laajemmin maastohiihdon monimutkaista olympiapaikkakamppailua. Tuolloin Suomi oli maastohiihdon epävirallisilla olympiarankinglistoilla sijoilla 7-8.

Maat voivat asettaa Pekingin talviolympialaisissa yhteen kilpailuun lähtöviivalle aina korkeintaan neljä hiihtäjää. Suomi pystyy siis nimeämään yhä yksittäiselle matkalle täyden määrän urheilijoita. Pelivarasta esimerkiksi sprinttiin erikoistuneiden hiihtäjien kohdalla voi tulla kuitenkin pienempi kuin vaikkapa täydet maapaikat saaneessa Norjassa.

Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.-20. helmikuuta 2022.

Lue lisää:

Suomi on kamppaillut Lahdessa myös maastohiihdon olympiapaikoista – taustalla on hyvin monimutkainen systeemi, jota FIS-pomo ei halua muuttaa