Hyppää sisältöön

Mika Kallio kertoo, miksi 19-vuotiaan ratamoottoripyöräilijän kuolemaan johtanutta tilannetta ei voida estää – "Ei kannata syytellä ketään"

19-vuotias ratamoottoripyöräilijä Jason Dupasquier kuoli sunnuntaina vammoihinsa. Mika Kallion mukaan ratamoottoripyöräilyn turvallisuus on mennyt vuosien saatossa eteenpäin, mutta kuolemaan johtanutta tilannetta ei voi estää.

Jason Dupasquier vuonna 2019. Kuva: 2019 Samuel de Roman

Sunnuntaista tuli moottoriurheilulle erittäin synkkä päivä.

Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan Moto3-luokan kuljettaja Jason Dupasquier kuoli sunnuntaina vammoihinsa sairaalassa. Dupasquier loukkaantui vakavasti aika-ajossa lauantaina Italiassa.

19-vuotias sveitsiläinen oli osallisena usean ajajan kolarissa, jossa hän ensin kaatui, minkä jälkeen toinen ajaja törmäsi häneen.

MotoGP-luokassa ajanut ratamoottoripyöräilijäkonkari Mika Kallio näki heti, että kolari oli todella vakava.

– Näillä näkymin isku tuli yläkehon ja pään alueelle.

Kallio kertoo, että tilanne oli pahin mahdollinen. Dupasquier menetti pyöränsä hallinnan ja jäi radalle.

– Normaalisti kuljettaja luistaa ajoradalta pois kohti hiekka-aluetta. Nyt seuraava ryhmä tuli takaa eivätkä ehtineet väistämään. Tässä ei kannata ketään syytellä. Takana tulevilla ei ollut mitään tehtävissä. Kyseessä on kovavauhtinen mutka.

Dupasquier ajoi toista kauttaan Moto3-luokan MM-sarjaa. Viiden osakilpailun jälkeen hän oli MM-sarjassa kymmenentenä 27 pisteellä.

"Mikään ei suojaa noin kovin iskuilta"

Kuolemantapaus on Kallion mukaan MotoGP:n ympärillä harvinainen. Hän kertoo, että jokainen kuski tiedostaa radalle mentäessä vaaratilanteiden mahdollisuuden.

– Onneksi niistä yleensä selvitään pääosin säikähdyksellä tai pienemmillä vammoilla. Jossain määrin adrenaliini ja fiilis ovat ne asiat, mitä kuljettaja ajamisesta saa ja miksi sitä tehdään.

38-vuotias Mika Kallio on ajanut MotoGP:ssä ja Moto2-luokassa. Kuva: Romero S

20 vuotta moottoriurheilun parissa työskennelleen Kallion mukaan lajin turvallisuus on mennyt vuosien saatossa eteenpäin: uusia turvallisuuteen liittyviä parannuksia on tullut lisää ratoihin ja ajovarusteisiin. Kallio ei silti usko, että lauantain tapahtunutta olisi voitu estää.

– Kuljettaja oli nollavauhdissa radalla. Kaikki tietävät, että mikään ei suojaa noin kovin iskuilta. Silloin tällöin näitä sattuu, kun kaikki huonot tuurit osuvat kohdalleen.

Kallion mukaan lajissa tapahtuneet kuolemantapaukset ovat tulleet vastaavista tilanteista.

– Nykykuljettajien pitää oppia kunnioittamaan vaaraa ja kilpakumppaneita. Tiukoissa kisatilanteissa ja isoissa ryhmissä pitää olla järki päässä ja tiedostaa vaaran olemassaolo. Typerät riskit pitää jättää ottamatta. Tässä tilanteessa sillä ei ollut kuitenkaan mitään tekemistä. Tämä oli normaali aika-ajo-tilanne.

Dupasquier oli vasta 19-vuotias. Kallion mukaan kokemuksen myötä riskien ottaminen muuttuu.

– Tämä on monipiippuinen juttu, kun ajetaan äärirajoilla ja voitosta. Ilman riskiä voittoa ei tule. Toiset ottavat väärissä paikoissa riskiä ja ovat enemmän riskialttiita. Kokemuksen myötä ajotyyli ja riskin ottaminen muuttuvat.

Lue myös:

.
.