Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäinen jääpallohalli voi nousta ensi vuonna Lappeenrantaan – lajiliitto: lyhentäisi takamatkaa muihin jääpallomaihin

Jääpalloon ja muihin jäälajeihin sopiva halli rakennettaisiin yksityisellä rahalla. Lappeenrannan kaupunki kannattaa suunnitelmia ja sitoutuu ostamaan jääaikaa, jos halli toteutuu.

Lappeenrannan jääpallohalli tulisi Kisapuistoon tekojääradan paikalle. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrantaan on nousemassa Suomen ensimmäinen jääpallohalli.

Jääpallohalli rakennettaisiin yksityisellä rahoituksella Lappeenrannan Kisapuistoon nykyisen tekojään paikalle. Hallia on aiemmin suunniteltu jääpallopiireissä, ja nyt suunnitelmia vie eteenpäin Aviasport Areena -yhtiö.

Lappeenrannan kaupunki puoltaa suunnitelmaa, jos suunniteltu rahoitus toteutuu. Areenayhtiö arvioi hallin kustannuksiksi noin kolme miljoonaa euroa.

Iso merkitys koko lajille

Suomen jääpalloliiton toiminnanjohtaja Tobias Karlsson sanoo, että hallilla olisi toteutuessaan valtavan iso merkitys jääpallolle myös kansallisella tasolla.

Jo yksi halli tuo hänen mukaansa vakautta olosuhteisiin ja auttaa pidentämään kautta. Tällä hetkellä esimerkiksi jääpallon Bandyliiga-joukkueet matkustavat harjoitusleireille Ruotsiin.

– Jos katsomme länsinaapuriin, jossa on vajaat 20 jääpallohallia, niin annammehan me jo urheilullisesti paljon siimaa, kun meillä ei ole, Karlsson sanoo.

Vakaista harjoitteluolosuhteista puhuu myös Anssi Peuhkuri, joka vaikuttaa lappeenrantalaisen jääpalloseura Veiterän hallituksessa. Hänen mukaansa halli mahdollistaisi toiminnan kehittämisen ja houkuttelisi kenties myös uusia harrastajia lajin pariin.

– On ollut vähän ongelma kehittää toimintaa, kun olosuhteet ovat ala-arvoiset. Nykytalvista kun ei tiedä, kun koko ajan lämpenee, milloin sataa vettä, milloin tuulee ja niin edelleen, Peuhkuri sanoo.

Leirikäyttöä maakunnan ulkopuolelta

Hallia suunnitteleva Aviasport Areena -yhtiö on aiemmin vaikuttanut Imatralla Ukonniemen monitoimihallissa.

Yhtiön osakkaita ovat toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Sakari Myllys sekä Jani Valkeapää, joka tunnetaan pesäpallopiireissä Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtajana.

Jani Valkeapään mukaan hallia voisivat käyttää jääpalloilijoiden lisäksi esimerkiksi päiväkoti- ja koululaisryhmät samalla tavalla kuin nykyistä tekojäätäkin. Lisäksi halli palvelisi kauempaa leireilemään tulevia jäälajien urheilijoita.

– Olosuhde on poikkeuksellinen Suomessa. Se tarkoittaa sitä, että tänne tulee leireilemään aikuis- ja junioriryhmiä ympäri Suomen. Se on myös matkailu- ja elinkeinopoliittinen asia, Valkeapää sanoo.

Yksi jääpallohallin käyttäjistä olisi jääpalloseura Veiterä, jonka edustusjoukkue ylsi Bandyliigassa viime kaudella SM-hopealle. Kuva Veiterän harjoituksista on maaliskuulta 2021. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Kotimaisten käyttäjien lisäksi jääpallohalli voisi saada kävijöitä Venäjältä.

– Venäjällä laji on iso. Meillä on kaupungissa tahoja, joilla on suhteita jo valmiiksi olemassa Venäjän jääpalloliittoon ja venäläisiin seuroihin. Katsotaan, mitä se tuo tullessaan matkan varrella, Valkeapää sanoo.

Myös Veiterän Peuhkuri uskoo, että venäläisjoukkueita voi tulla Lappeenrantaan leireilemään. Hänen mukaansa Venäjällä on joitakin jääpallohalleja, mutta myös venäläisjoukkueita matkustaa Ruotsiin harjoitusleirien perässä.

Lappeenrannan jääpallohallissa ei olisi jäätä ympäri vuoden, mutta se pidentäisi kautta sekä alusta että lopusta. Lisäksi hallia voitaisiin Valkeapään mukaan käyttää kesällä esimerkiksi tapahtumiin.

"Realistisella pohjalla"

Jääpallohallista on haaveiltu Lappeenrannassa jo vuosikausia, Veiterän Anssi Peuhkurin mukaan ainakin vuosikymmen.

Esimerkiksi vuonna 2016 Veiterän silloinen päävalmentaja Aleksei Nikisov puhui jääpallohallin tarpeesta, ja lokakuussa 2020 Veiterä ja muut jäälajiseurat esittivät kaupunginvaltuustolle tekojään kattamista.

Peuhkuri uskoo, että nyt suunniteltavalla hankkeella on realistiset mahdollisuudet onnistua ja toimia kannattavasti.

– Varmaahan ei ole mikään ennen kuin siellä luistellaan, mutta minusta tämä on realistisella pohjalla. Esivalmistelua ja selvitystyötä on tehty paljon, eikä tämä ole kaupungillekaan mikään investointi, Peuhkuri sanoo.

Sekä jääpalloliiton Karlsson että Veiterän Peuhkuri muistuttavat myös, että halli palvelee jääpalloilijoiden lisäksi muita jäälajien harrastajia. Paikallisesti esimerkiksi taitoluistelijoille ja jääkiekkoseura SaiPan luistelukouluille saadaan paremmin jääaikaa, kun katettua hallitilaa on enemmän.

Kaupungin kustannuksiin ei muutosta

Jos jääpallohalli etenee suunnitellusti yksityisellä rahoituksella, Lappeenrannan kaupunki on sitoutunut ostamaan hallista jääaikaa.

– Kaupungin intressinä ei ole ostaa jääaikaa pelkästään jääpalloilijoille vaan laajempaan käyttöön. Se tarkoittaa myös yleisökäyttöä ja mahdollisesti muita lajeja. Suhtaudun ihan positiivisesti, jos se menee näillä spekseillä eteenpäin, rahoitusjohtaja Jari Iskanius Lappeenrannan kaupungilta kertoo.

Hänen mukaansa kaupungin tämänhetkinen linjaus on, että kaupunki voisi käyttää jääpallohallliin rahaa yhtä paljon kuin se käyttää nykyiseen itse ylläpitämäänsä tekojäärataan eli kustannukset eivät kokonaisuutena kasvaisi.

Jos hallin rakentamiseen saadaan haettua valtionavustusta, rakentaminen voi alkaa jo ensi keväänä. Halli olisi kooltaan 80 kertaa 110 metriä ja eristetty. Hallin rakennuskustannukset olisivat Jani Valkeapään mukaan noin kolme miljoonaa euroa.

– Se ei ole katos tai teltta vaan kiinteä, hallimainen ja siisti rakennus, Valkeapää kuvailee.

Hallisuunnitelmista kertoi ensin sanomalehti Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).