1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Aleksander Barkov tajusi NHL:n pudotuspeleissä armottoman tosiasian – Florida Panthers sai kunnon opetuksen

Pudotuspelitappio paikallisvastustaja Tampa Bay Lightningia vastaan jäi kaivelemaan Florida Panthersin suomalaiskapteenia Aleksander Barkovia.

Aleksander Barkovin (oik.) mielipidettä kuunnellaan myös Florida Panthersin valmennustiimissä. Kuva: 2021NHLI Getty Images

Tappio pudotuspelien avauskierroksella hallitsevaa mestaria Tampa Bayta vastaan otti Florida Panthersille koville. Suolaa haavoihin sirotteli se tosiasia, että upeasti sujuneen runkosarjan jälkeen nuorekkaan joukkueen tie Stanley Cup -jahdissa tyssäsi jo ensimmäisellä kierroksella – ja varsinkin se, että se tappioon piti taipua rakkaan paikalliskilpailijan käsittelyssä.

Tampa voitti sarjan lopulta kuudessa ottelussa voitoin 4–2.

Panthersin suomalaiskapteeni Aleksander Barkov, 25, otti tappion raskaasti. Tinkimättömällä sitoutumisella jääkiekkoon suhtautuva tamperelaishyökkääjä osoitti olevansa yksi jääkiekkouniversumin parhaista pelaajista myös kovassa pudotuspelimaailmassa, ensimmäisen kierroksen kuumimmassa ottelusarjassa.

– Pelasimme kovassa sarjassa monin paikoin hienosti. Se on ainoa asia, joka lämmittää. Aika hyvää jengiä vastaan pelasimme välillä todella hyvää jääkiekkoa, mutta tällä kertaa ansainneet mennä jatkoon. Neljä ottelua pitäisi voittaa, eikä se meiltä onnistunut. Se harmittaa isosti, Barkov kertaa Yle Urheilulle.

Floridan kokemattomuus sekä toisaalta ongelmat maalivahtiosastolla tuli sarjan edetessä liian usein esiin sysimustina hetkinä, joiden aikana Tampa käänsi pelit itselleen. Etenkään hallitsevaa mestaria vastaan 40 tai 45 minuutin onnistuminen ei useinkaan riitä voittoon.

– Joissakin peleissä pelasimme hyvin, olimme johdossa ja sitten Tampa tuli yhtäkkiä ihan tyhjästä tasoihin ja ohi. Vastustaja näytti meille, miten näitä pelejä pitää pelata. Saimme hyvän opetuksen siitä, miten pitää käsitellä huonoja vaihtoja tai annettuja maaleja. Ei ole ottelusarjaa, jossa voitat joka vaihdon. Pitää sietää heikkoja hetkiä.

– Olen silti joka jätkästä todella ylpeä. Otamme tästä hyvät opit matkaan ja lähdemme innolla uuteen kauteen. Tämä oli meille joukkueena aika iso kokemus, Barkov jatkoi.

Tampa Bayn Erik Cernak ja Floridan Aleksander Barkov. Kuva: Getty Images

Uusi taso

Yhtä kaikki Florida näytti olevansa valmis ottamaan seurana seuraavan askeleen. Avauskierroksen viihdyttävin ottelusarja oli pelillisesti laadukas ja tunnetasoltaan täysin omassa sarjassaan NHL:n pudotuspeleissä toistaiseksi. Panthers ei kuitenkaan ollut valmis ottamaan paikalliskilpailijan kanssa yhtäkään taka-askelta.

– Jo ennen pudotuspelejä oli jonkin aikaa tiedossa, että varmaankin tulemme pelaamaan heitä vastaan pudotuspeleissä. Jo parissa viimeisessä runkosarjapelissä alkoi molemmissa aitioissa veri kiehua. Sitten se olikin vain pudotuspelien alun odottelua. Olihan tuo sarja viimeiselle minuutille aikamoista taistelua ja kapinaa.

Myös Barkov itse operoi kuluvalla kaudella aivan uudenlaisella särmällä. Tappara-kasvatin tekemiseen alkoi löytyä oikeanlaista kovuutta ja jopa röyhkeyttä maalien edustoilla ja kulmissa. Jos Barkov aiemmin vältteli kovempia kahakoita, nyt tämä oli valmis ottamaan taka-askeleen sijaan heti alkuun yhden askeleen eteenpäin.

Barkov näytti kaikilla sektoreilla upealla tavalla eteen muulle joukkueelle.

– Ei minun tehtävä ole siellä kahakoissa ensimmäisenä olla, mutta kyllä tässä kaikella tavalla haluaa olla mukana voittamassa jotakin. Sitä kautta se innostuminen tulee ja haluaa tehdä kaikkensa joukkueen eteen. Jos ketjukaveria taklataan rumasti, vastustajan pitää tietää, että se taklaus oli ruma, Barkov avaa.

– En minä mikään gooni kuitenkaan ole, Barkov naurahtaa perään.

Goonilla Barkov viittaa puhekielen sanaan, jota kaukalotappelijoista käytetään.

Aleksander Barkov (oik.) teki pudotuspeleissä kuudessa ottelussa tehot 1+6=7. Kuva: Getty Images

Iso kuva jäi Floridan tapauksessa isosti plussalle. Joukkue kiipesi kovassa divisioonassa Carolinan jälkeen toiselle sijalle ohi Tampan ja laittoi hallitsevan mestarin pudotuspeleissä koville. Ylipäätään Floridan pelaaminen kehittyi yhden vuoden aikana isoin askelein. Mikäli yksilöiden ja pelin kehittyminen jatkuu, tulevina vuosina pudotuspelitaival saattaa olla merkittävästi pidempi.

– Asiat kehittyivät paljon. Esimerkiksi se, miten peleihin valmistaudutaan ja miten täällä kommunikoidaan. Enkä tarkoita nyt pelkästään pelaajia, vaan koko organisaatiota: pelaajat, valmentajat ja GM:t. Kaikilla on omat näkemykset ja kun niitä jaetaan, syntyy hyviä ideoita. Esimerkiksi GM (Bill Zito) oli aktiivinen ja antoi paljon vinkkejä pelaajille.

Vaikka tappio syö joukkuetta edelleen, mieli täytyy pitää kirkkaana.

– Vaikea tässä on hienolle kaudelle mitään juhlia pitää, koska olihan tämä pieni pettymys. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa ja asiat seurassa ovat nyt hyvällä mallilla. Iso askel mentiin oikeaan suuntaan ja nimenomaan myös jään ulkopuolella. Tätä pitää nyt vain rakentaa oikeaan suuntaan, niin hyvä tulee.

”Innokkuutta riittää”

Varmaa lienee myös se, että runkosarjan pistepörssissä sijalle 13. sijoittunut Barkov itse painaa Tampereella kesällä hirvittävän määrän hommia ollakseen taas tulevalla kaudella hieman vahvempi kokonaisuus. Tämä tosin alkaa Barkovin kohdalla olla hiljalleen jopa hieman vaikeaa, sillä jo nyt suomalaispelaajasta voidaan puhua kenties maailman parhaana kahden suunnan sentterinä.

– Nyt levätään ensin, mutta innokkuutta harjoitteluun riittää edelleen. Uudelle tasolle on aina mahdollista päästä, kunhan intoa riittää. Ja sitä on, Barkov päättää.

Lue myös:

Kommentti: Barkovin johtama Florida on menossa oikeaan suuntaan, vaikka pudotuspelit paljastivat armottomalla tavalla joukkueen puutteet

Mikko Rantanen pelipäällä, Sampo Ranta debytoi – Colorado avasi pudotuspelien toisen kierroksen murskavoitolla