1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. EURO 2020

Huuhkajien avausvastustaja oli lähellä maailmanennätystä – Tanskan kisoihin vienyt konkari hehkuttaa Teemu Pukkia ja uskoo Suomen yllätysmahdollisuuksiin

Åge Hareide johdatti Tanskan EM-kisoihin, mutta Suomea vastaan juonet punoo nykyinen päävalmentaja Kasper Hjulmand. Norjalaiskonkari ei usko Tanskan pääsevän helpolla Suomea vastaan, vaikka juutit suosikkeina avausotteluun lähtevätkin.

Åge Hareiden aika Tanskan maajoukkueessa oli menestyksekästä. Marraskuussa 2019 joukkue juhli EM-kisapaikkaa Irlannissa viimeisen karsintaottelun jälkeen. Kuva: 2019 Lars Ronbog

Åge Hareide ei malttaisi odottaa Tanskan ja Suomen välistä EM-avausta 12. kesäkuuta. 67-vuotias norjalaisvalmentaja ei usko juuttiryhmän pääsevän Kööpenhaminassa helpolla, vaikka se suosikki Parkenilla onkin.

– Suomi on toki altavastaaja, mutta tämä voi olla vaikea, jopa lohkon vaikein peli Tanskalle. Tanskalle olisi tärkeää saada siitä heti kolme pistettä, mutta ei se välttämättä mene niin ja ensimmäinen peli turnauksessa on aina vähän hermostunut. Siitä tulee tosi mielenkiintoinen ja jännittävä ottelu, Hareide pohtii.

– Suomella on sisua ja sellaista pohjoismaista asennetta, jota tarvitaan. Heillä on luotettavia pelaajia, jotka antavat aina 100 prosenttia itsestään. On tosi hienoa, että Suomen kaltainen urheilumaa on vihdoin mukana, eikä Tanska voi aliarvioida Suomea.

Konkarivalmentaja tuntee Tanskan hyvin, sillä joukkue eteni kisoihin hänen johdollaan. Vuodesta 2016 lähtien Tanskaa valmentaneen Hareiden sopimus päättyi kesällä 2020, eikä sitä jatkettu, vaikka turnausta lykättiinkin tälle kesälle koronapandemian takia.

Nyt Tanskan puikoissa on pelaamista entistäkin hyökkäävämpään suuntaan muovannut Kasper Hjulmand, ja Hareide valmentaa kotimaansa jättiläistä Rosenborgia Norjan liigan kärjessä.

Hareide ehti virittää Tanskan uskomattomaan lentoon, sillä joukkue pelasi lokakuusta 2016 lähtien 34 ottelua ja lähes neljä vuotta ilman tappiota varsinaisella peliajalla. Putki lähenteli maailmanennätystä, jonka jakavat Brasilia ja Espanja 35 ottelulla.

– Olisimme pelanneet ensin Färsaaria ja sitten Englantia vastaan, mutta pandemia pysäytti kaiken, mitä olimme tehneet siihen saakka. Se oli sääli.

Vuoden 2018 MM-kisoissa Hareiden joukot voittivat Perun ja tasasivat pisteet maailmanmestariksi edenneen Ranskan sekä Australian kanssa. Tie nousi pystyyn neljännesvälierien rangaistuspotkukilpailussa Ranskan finaalivastustajaksi yltänyttä Kroatiaa vastaan.

– Se oli iso pettymys. Jalkapallossa marginaalit ovat todella pieniä, ja sillä kerralla ne olivat heidän puolellaan.

Hjulmandin kanssa Tanskan tahti ei ole juuri hidastunut. MM-karsinnat joukkue aloitti keväällä kolmella puhtaalla voitolla Israelia, Moldovaa ja Itävaltaa vastaan yhteismaalein 14–0. Tappioitakin on tullut, sillä EM-lohkossa vastaan asettuva Belgia oli parempi molemmissa Kansojen liigan otteluissa maalein 2–0 ja 4–2.

"Työteliäs ja hyvin organisoitu joukkue"

Tanskan lisäksi maajoukkueista myös kotimaataan Norjaa 2000-luvulla valmentanut Hareide sai työskennellä Tanskassa maailman aivan absoluuttisten huippupelaajien, kuten Christian Eriksenin ja Kasper Schmeichelin kanssa. Ennen Tanskan puolelle siirtymistä Hareide vei Malmön kahdesti Mestarien liigan lohkovaiheeseen.

Malmössa Hareide valmensi suomalaispelaajista Markus Halstia, ja vuosikymmenen alussa Helsingborgissa hänen alaisuudessaan pelasi nykyisistä Huuhkajista Jere Uronen. Hän on seurannut myös muita suomalaispelaajia ja tervehtinyt ilolla muun muassa Onni Valakarin ja Marcus Forssin nousua maajoukkueeseen.

– Sisään on tullut nuorempia pelaajia, jotka ovat tosi taitavia. Katselin Teemu Pukkia jo monta vuotta sitten, kun hän onnistui hienosti Schalkea vastaan ja siirtyi sinne. Joona Toivio pelasi Moldessa ja Lukas Hradecky Bröndbyssä. Glen Kamara on tosi taitava kaveri myös, Hareide luettelee.

Tanska ja Belgia kohtaavat B-lohkon huippuottelussa Kööpenhaminassa. Viime marraskuussa Belgia oli Brysselissä vahvempi maalein 4–2. Kuva: 2020 Soccrates Images B.V.

Viroa vastaan vaihdosta kentälle juosseen Pukin pelikunto on ollut nilkkavamman jäljiltä epävarmaa, mutta lauantain perusteella hän on iskussa myös EM-avauksessa. Hareide kuvailee Norwichin maalitykkiä klassiseksi maalintekijäksi.

– Hän on vahva vastahyökkäyksissä, ja aina oikeassa paikassa. Hän ei ole enää nuori, mutta ominaisuudet ovat hyvät ja ensimmäiset metrit ovat nopeita. Siten hän pääsee karkuun ja saa tilaa. Tanskan topparit Simon Kjaer ja Andreas Christensen yrittävät pysäyttää Pukin, ja on jännittävää nähdä, miten siinä käy.

– Suomen joukkue on työteliäs ja hyvin organisoitu. Näkisin, että heidän mahdollisuutensa lepäävät juuri vastahyökkäyksissä ja Pukin sekä Forssin kaltaisten pelaajien nopeudessa, Hareide analysoi.

Hareide uskoo, että B-lohkon joukkueista MM-pronssille Venäjällä yltäneellä Belgialla on eväät voittaa koko turnaus. Keltanokkajoukkue Suomelle hän toivoo onnistumisia.

– Belgia ja Tanska ovat lohkon vahvimmat, ja luulen Belgian voittavan EM-kultaa. Toivottavasti Suomi voittaisi Venäjän ja olisi kolmas, mutta tiukkaa tulee. Tanskalla on kaikki paineet avauspelissä, mutta jos Suomi haluaa olla mukana, avauspeliä ei oikein toisaalta saisi hävitäkään, Hareide pyörittelee.

Koronaviruspandemia ja ympäri Eurooppaa jaetut ottelut tuovat turnaukseen oman mausteensa, ja isoja yllätyksiäkin voidaan tutusti nähdä.

– Suurista maista Espanja ja Saksa ovat olleet aika heikkoja. Kroatia ei ehkä ole niin vahva kuin MM-kisoissa, ja ehkä Tanska voisi olla se yllättäjä. Heillä on paljon pelaajia isoissa liigoissa ja seuroissa. Se on kansainvälisessä futiksessa tärkeää, Hareide tietää.

Åge Hareidea haastatteli Markus Halsti.

Lue myös:

Viro-tappio sai Huuhkaja-leirin kriittiseksi, Kanerva pettyi tekemisen tasoon: "Tulos kaiken kaikkiaan vähän hävettää"

Huuhkajat taipui yllättäen Virolle EM-kenraalissa – Suomi historialliseen lopputurnaukseen kolmen ottelun tappioputkessa

Huuhkajat taipui Virolle, Glen Kamara loisti "Kuittarin Wembleyllä" – palaa 12-tuntisen erikoislähetyksen tunnelmiin

Huuhkajat joutuu haastavaan tilanteeseen EM-kisoissa, mutta jopa yksi kisojen vaarallisimmista joukkueista on yllätettävissä – päävastus on itänaapuri