1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Yksi joukkue pelaa NHL:ssä mykistävällä tasolla – kuka pysäyttäisi Vegasin jäänrakoon murskanneen Coloradon?

Suomalaishyökkääjä Mikko Rantasen edustama Colorado Avalanche on NHL:n mestarisuosikki. Joukkue on aloittanut pudotuspelit järkyttävän kovalla tasolla, kirjoittaa Yle Urheilun Tommi Seppälä.

Mikko Rantanen teki toisen maalinsa NHL-pudotuspeleissä. Kuva: Getty Images

Hirvittävä on Coloradon Avalachen veto NHL:n pudotuspeleissä.

Ottelut: 5

Voitot: 5

Tehdyt maalit: 5,4/ottelu

Päästetyt maalit: 1,6/ottelu
Maaliero: 27–8
Ylivoimapeli: 47,1%

Alivoimapeli: 81,8%
Maalipaikat 5vs5: 116–68

Tilastot kertovat olennaisen Coloradon järkyttävän kovasta alusta pudotuspeleissä. Alivoimapeliä lukuun ottamatta Coloradon taso paitsi pelillisesti myös kaikissa tärkeimmissä tilastoissa on mykistävää.

Siinä, että Colorado voitti avauskierroksella vaikean kauden pelanneen St. Louisin suoraan neljässä pelissä, ei ollut mitään sensaatiomaista.

Aikaisin maanantaiaamuna silmiään joutui kuitenkin hieraisemaan muutamaan kertaan oikein huolella, kun Avalanche murjoi murskaavan ylivoimaisen esityksen jälkeen jään pintaan huippujoukkue Vegasin 7–1.

Tätäkö tämä todella on?

Samuel Girard, Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon ja suomalaispelaaja Joonas Donskoi pääsivät juhlimaan maalia useaan otteeseen Vegas-sarjan ensimmäisessä ottelussa. Kuva: Getty Images

Toisen kierroksen avausottelussa tuntui näkyvän hyvin erilaiset lähtökohdat otteluun. Vegas oli ajautunut avauskierroksella vaikeuksiin Minnesotan kanssa ja joutuikin kampeamaan itsensä jatkoon seiskapelin kautta. Olisiko joukkue huokaissut ratkaisevan voiton jälkeen hieman syvempään, sillä Coloradon mankeliin se ei toden totta ollut valmis.

Levännyt ja jo lähtökohtaisesti jalkava Colorado sen sijaan tuli porteista lentämällä.

Kun Vegas ei ollut valmis, etenkin Coloradon ykkösketju tuntui tekevän jäällä asioita mielensä mukaan. Coloradon ykkösviisikon neljän kärkipelaajan, Nathan MacKinnonin, Mikko Rantasen, Gabriel Landeskogin sekä Cale Makarin saldo maanantailta oli kuusi maalia ja kaksitoista pistettä!

Toisaalta tuloksen taakse on myös pystyttävä katsomaan.

Vegas pelasi maanantaina yhden kauden heikoimmista peleistään. Coloradon kärkipelaajat ansaitsevat kaiken hehkutuksen osakseen, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että Vegas-puolustuksen tekemät merkkausvirheet sekä maalivahti Robin Lehnerin sysimusta ilta tasoittivat melkoisesti ”Avs”-tähtien tietä maanantaina.

Milloin kiekkoa putattiin takatolpilta tyhjiin, milloin Lehner hörppäsi rystylaukauksen sisään kaukaa oikealta laidalta. Kun Colorado sai paikan, lamppu paloi.

Vaaralliset maalipaikat ottelussa viidellä viittä vastaan tasattiin lopulta 5–5. Paljon puhuvaa oli, että Coloradon maaliodottama ottelussa viidellä viittä vastaan oli 1,27, mutta joukkue teki lopulta viisi maalia tasakentällisin.

Käsittämättömän tehokasta jääkiekkoa

Colorado on iskenyt pudotuspeleissä kiekkoa reppuun hirvittävillä tehoilla. Kun se runkosarjassa viimeisteli hieman yli kymmenen laukaisuprosenteilla, nyt samainen lukema huitelee vain karvan alle viidessätoista (14,84). Esimerkiksi NHL:n kaksi edellistä mestarijoukkuetta Tampa ja St. Louis jäivät mestaruusvuosinaan pudotuspeleissä alle kymmenen prosentin.

Maanantain murskavoittoon ei siis kannata ylireagoida.

Vegas on huippuluokan joukkue, joka parantaa pommin varmasti peliään seuraavaan otteluun. Lisäksi siltä löytyy riveistään Marc-Andre Fleuryn kaltainen huippuveskari, joka pystyy tarvittaessa ottamaan valtikan Lehneriltä. Colorado sai maanantain voitosta lopulta vain yhden merkinnän kohti kolmatta kierrosta, ei yhtään enempää.

Ja varmaa on, että 1–7-löylyt laittoivat Vegasin pukuhuoneessa herätyskellot soimaan.

Coloradon nopeus toisen pudotuspelikierroksen avausottelussa oli Vegasille liikaa. Kuva: Getty Images

Yhtä kaikki Coloradon marssi pudotuspeleissä toistaiseksi on toiminut myrskyvaroituksena kaikille vielä mukana oleville. Se, että Colorado luistelee ympyrää niin ikään nopeudestaan tunnetun Vegasin ympärillä, oli kaikilla tavoin vaikuttavaa ja laittaa monet väkisinkin miettimään, löytyykö Coloradolle lainkaan pysäyttäjää?

Tällaisia kysymyksiä on kuitenkaan vielä tässä vaiheessa turha pohtia, sillä esimerkiksi idän huippujoukkueita Tampaa, Carolinaa tai Bostonia vastaan Colorado ei ole pandemiakaudella pelannut vielä kertaakaan. Eikä Vegas-sarjasta kannata ainakaan tässä vaiheessa odottaa ylikävelyä, vaikka maanantaina taululle rumat lukemat kirjattiinkin.

Nauttia Coloradon menosta kuitenkin kannattaa.

Lumivyöryjoukkueen kollektiivinen pelinopeus ja kärkipelaajien käsittämätön yhteispeli sekä henkilökohtainen taitotaso tekevät Coloradon pelaamisesta parhaimmillaan uskomattoman viihdyttävää – maanantaiaamun ottelu oli yksi näistä peleistä. Tällaista herkkua nähdään NHL-tasollakin äärimmäisen harvoin.

Stanley Cupin voittoon, tai edes kolmannelle kierrokselle, on kuitenkin vielä pitkä matka.

Lue myös:

Mikko Rantanen pelipäällä, Sampo Ranta debytoi – Colorado avasi pudotuspelien toisen kierroksen murskavoitolla

Kommentti: Harvinainen näky NHL:n pudotuspeleissä herätti huomiota – Pohjois-Amerikan urheilukatsomoissa on arvaamaton villin lännen meininki

Rantasen ja Donskoin joukkuekaveri sai kahdeksan ottelun pelikiellon – "Hulluja taklauksia"