Hyppää sisältöön

Leo-Pekka Tähti jälleen kullankiilto silmissään EM-kisoihin: "Rakastan näitä tilanteita"

Leo-Pekka Tähti onnistui kolmen vuoden takaisissa EM-kisoissa Berliinissä liki täydellisesti ja voitti triplakultaa sekä yhden hopean. Puolaan hänellä on maltillisemmat tavoitteet, vaikka mahdollisuudet mestaruuteen ovat hyvät ainakin 100 ja 400 metrillä.

Leo-Pekka Tähti puolustaa Puolassa Euroopan mestaruutta 100 ja 400 metrillä. Kuva: Getty Images

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti uskoo olevansa huippukunnossa tiistaina alkavissa parayleisurheilun EM-kilpailuissa Puolassa. Viisinkertainen paralympiavoittaja urakoi Bydgoszczissa 100, 400 ja 800 metriä.

Tähti, 37, palaa innoissaan arvokisoihin puolentoista vuoden tauon jälkeen. Vaikka EM-kisat ovat välietappi elokuussa alkaviin Tokion paralympialaisiin, on niilläkin merkityksensä.

– Arvokisat ovat aina tosi tärkeät ja näissä saa itsestä parhaan mahdollisen tuloksen irti. Rakastan näitä tilanteita, kun pääsee arvokisoihin näyttämään osaamistaan. Kunto on tänne myöskin tähdätty. Tämä on hyvä välietappi Tokioon (paralympialaisiin), Tähti kertoo.

Espanjassa asuva Tähti sairasti alkukeväästä koronaviruksen aiheittaman taudin, joka sotki hieman hänen harjoitussuunnitelmiaan. Kunto notkahti onneksi vain hetkeksi ja tuntui nousseen takaisin normaalille tasolle jo muutama viikko sitten.

Tähti uskoo olevansa erinomaisessa kunnossa. Kuva: Tomi Hänninen

Erittäin hyviä signaaleja kunnostaan Tähti sai kahden viikonlopun kisaturneella Sveitsissä toukokuun pari viikkoa sitten. Siellä 100 metriä kulki aikaan 13,82, vain 19 sadasosaa Tähden nimissä olevasta maailmanennätyksestä 13,63. Porilainen kelasi ME:n yhdeksän vuotta sitten Lontoon paralympialaisissa.

– Satanen on ollut erittäin vahva kaikissa kolmessa kisassa. 13,82 tässä vaiheessa kautta on kovempaa mitä uskalsin keväällä odottaa. Hienoa kun mies on kunnossa, on hienoa päästä kilpailemaan.

Satasen EM-kulta ennakkosuosikin tavoitteena

T54-luokassa urheileva Tähti voitti kolme vuotta sitten Berliinin EM-kisoissa triplakultaa 100, 200 ja 400 metriltä sekä EM-hopeaa 800 metriltä.

Puolassa neljän mitalin tavoitetta ei ole, sillä Tähden mielimatka 200 metriä on poistettu kisaohjelmasta.

– Tänä vuonna on vähän vaatimattomammat tavoitteet. Berliinin kisat kolme vuotta sitten oli elämäni napakymppikisat. Olin niin hurjassa vireessä satasella, kakkosella, nelosella ja kasillakin nousin diskauksen jälkeen hopealle, kävi vähän tuurikin, Tähti muistelee.

Kahdeksankertainen Euroopan mestari ei aioi tälläkään kertaa palata Suomeen ilman kultamitalia. 100 metrin Euroopan mestaruus olisi Tähdelle jo viides peräkkäinen.

– Tänä vuonna olen satasella vahva ennakkosuosikki ja ehdottomasti Euroopan mestaruus on tavoite.

Tähti palasi kolme vuotta sitten Berliinistä kaulassaan kolme EM-kultaa ja yksi hopea. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Tähti päätti Sveitsin-kiertueen viikko sitten Arbonissa 400 metrin huippuaikaan 46,90. Hänen oma kolme vuotta vanha Suomen ennätyksensä jäi vain 0,17 sekunnin päähän. Tähti on Euroopan tilastossa toisena: edellä on vain Sveitsissä huippuajalla 46,68 voiton kelannut Ison-Britannian Nathan Maguire.

Tähti uskoo herkistelyn ja viimeistelyharjoitusten purreen hyvin kuluneen viikon aikana. Revanssi Maguiresta torstai-illan ratakierroksen finaalissa on ehdottomasti realismia. Hän arvioi, että kaikilla matkoilla ajat saattavat olla hieman vaatimattomampia kuin Sveitsin kisassa, koska Bydgoszczin rata on hyvin pehmeä.

– Tuntuu, että kunto on tosi hyvä, jopa vähän vielä vahvempi kuin Sveitsissä. Jos minullekin tulee pöljä päivä, kaikki on mahdollista. Euroopan mestaruus siinä eniten kiehtoo, Tähti kertoo.

Pariisikin kiehtoo tällä hetkellä

400 ja 800 metrillä on Tähden mukaan kummassakin useita mitalistiehdokkaita. Perjantaina suoraan loppukilpailuna käytävästä 800 metristä Tähti toivoo hidasvauhtista taktiikkakisaa, jotta hänellä sprintterinä on paremmat mahdollisuudet yllättää loppukirissä.

– Kasilla lähden haastamaan ja kiusaamaan huippumiehiä. Siitä tulee tosi mielenkiintoinen kisa, siinä on 7-8 jätkää, jotka kaikki pystyvät taistelemaan mitalista. Kasilla on tosi pienet marginaalit, joten taktinen osaaminen korostuu.

17-kertainen arvokisavoittaja on aiemmin väläyttänyt, että hänen uransa viidennet paralympialaiset Tokiossa saattavat olla myös uran viimeiset. Kultaputki alkoi jo Ateenasta vuonna 2004.

ME-mies Tähti on voittanut EM-kultaa 100 metrillä jo neljä kertaa peräkkäin. Kuva vuoden 2019 Paavo Nurmen kisoista. Kuva: SUL

Pariisin vuoden 2024 olympialaiset ovat toisaalta enää kolmen vuoden päässä. Joka tapauksessa Tähti jatkaa uraansa ainakin ensi vuoteen ja Japanissa järjestettäviin MM-kilpailuihin.

– Terveyttä on hyvin ja se tärkein eli motivaatio on tosi korkealla. En näe estettä, etteikö ensi vuonna voisi tehdä hyviä tuloksia. Kyllä se Pariisikin kiehtoo tällä hetkellä. Katsotaan, ensi viikolla voin taas muuttaa mieltäni. Vuosi kerrallaan, Tähti sanoo.

Leo-Pekka Tähden ja Esa-Pekka Mattilan T54-luokan 100 metrin alkueriä voi jännittää Yle Areenan välityksellä heti tiistai-aamuna.

Parayleisurheilun EM-kisat Ylen kanavilla:

Tiistai 1.6.
klo 10.55 Yle Areena
klo 18.25 Yle Areena
klo 19.50 TV2

Keskiviikko 2.6.
klo 10.55 Yle Areena
klo 18.25 Yle Areena
klo 21.00 TV2

Torstai 3.6.
klo 10.55 Yle Areena
klo 18.25 Yle Areena
klo 20.00 TV2

Perjantai 4.6.
klo 10.55 Yle Areena
klo 18.25 Yle Areena
klo 19.30 TV2

Lauantai 5.6.
klo 10.55 Yle Areena
klo 13.30 TV2
klo 18.25 Yle Areena

Lue myös:

Yhteisellä treenillä kohti unelmaa – parayleisurheilijat Iida Lounela ja Vilma Berg osallistuvat uransa ensimmäisiin aikuisten arvokisoihin

Amanda Kotaja ei kilpaile EM-kisoissa

Leo-Pekka Tähti kelasi maailman parhaan ajan kahteen vuoteen

Leo-Pekka Tähti on huolissaan paralympiamitalien määrän hiipumisesta: "Jos menestys loppuu, aivan varmasti tulee käymään niin kuin mäkihypyssä"